Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Očekávání a teorie k dalším Stranger Things


ikona
Redakce
netflixstranger things
Čeho bychom se mohli dočkat v potenciálních další řadě seriálového megahitu? 

* * * text pro vás sepsal náš čtenář Jaroslav Thraumb * * *  

Třetí Stranger Things jsou za námi. Jak se zdá, z oblíbeného seriálu se pomalu ale jistě stává multimediální universum. Seriál se na Netflixu těší obrovské popularitě, začínají vycházet knihy, které rozšiřují tento sofistikovaný fikční svět, a soundtrack zní v uších nejednoho seriálového fanouška. A tak je na místě začít, už takhle zkraje po skončení třetí série, se spekulacemi, co bude dál. Netřeba zmiňovat, že v článku se objevuje spousta spoilerů, takže pokud třetí štaci Jedenáctky a spol. ještě nemáte za sebou, před přečtením se do toho pusťte.

Co si budeme povídat, další řada nás nemine. Jednak se o minimálně čtyřletém plánu mnohokrát zmiňovali sami bratři Dufferovi, a o plánovaném pokračování navíc jasně hovoří potitulková scéna poslední epizody. Zajímavé je, že v minulých zářezech proběhl závěrečný cliffhanger ještě v průběhu epizody, zatímco letos až ve scéně po titulcích. Je tedy evidentní, že tvůrci měli v úmyslu diváky smířit se závěrem seriálu, a až na úplný konec jsme se dočkali jakési “nulté” první scény čtvrté série. O čem ovšem tyto indicie, a také další z průběhu třetí řady, vlastně vypovídají?

 

Následující body jsou pouze mou subjektivní spekulací. Žádný z bodů není předem s jistotou potvrzen, ale jsem sám zvědav, v kolika z těchto bodů se budu mýlit.

***NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY!!***

Protože seriál už je pravděpodobně za svojí polovinou, vzhledem k tomu, že plánovány jsou čtyři série (dle slov bratrů Dufferových možná i pět, o šesté sezóně nikdy řeč nebyla), mohli bychom se brzy dočkat také některých vysvětlení, která jsme zatím nedostali, a bezpochyby by přišla vhod. Pokud se nevyplní mé přání (a já nepředpokládám, že by to bylo v plánu) a Stranger Things se nepromění v universum obsahující několik spin-offů vedlejších postav, mohli bychom příště například zjistit, jak to vlastně je s Upside Down. Konkrétně tedy, co je tento svět zač, jak vznikl, co ho živí a jak jej lze nevratně zlikvidovat. Také bychom se mohli dozvědět další detaily z dětství Eleven. Možná konečně zjistíme, co vlastně stojí za jejími schopnostmi a jakým způsobem o ně může přijít, respektive je znovu získat.

 

Koho tedy příště uvidíme? Není pochyb o tom, že svou porci pozornosti dostane znovu Joyce. Z dětských hrdinů určitě v klíčové roli znovu uvidíme El, tradiční role by mohli získat i Mike či Dustin. Osobně si myslím, že méně uvidíme Willa, jenž v prvních třech sériích hrál klíčovou roli, a tak tentokrát dostane větší volnost ve prospěch Lucase, jehož role letos nebyla příliš výrazná. V další sezóně bude právě on hrát dle mého velkou roli, protože vše nasvědčuje tomu, že ještě více prostoru dostane jeho sestra Erica. Že bychom se konečně dočkali sourozenecké spolupráce? Konec konců, v úplném závěru dostala od Lucase a Dustina hru Dungeons & Dragons, což fakticky vzato znamená, že se stává součástí party.

Nepochybuji o tom, že Nancy a Jonathan budou hrát znovu prim v rámci vyšetřování díky jejich investigativním schopnostem a odvaze, kterou mnohokrát prokázali. Stejně tak věřím v návrat Stevea a Robin, jejichž vztah se dle mého ještě více utuží. Samozřejmě uvidíme i Max, jež by také mohla dostat více prostoru, nejen v časovém, ale i narativním smyslu, a mohla by se konečně stát klíčovou součástí celého příběhu. Bylo by fajn, kdybychom znovu viděli pana Clarkea. Očekávám také návrat Dr. Owense a výraznou roli by  mohl hrát i Murray, jehož postava se pro závěr třetí série zdála jako skvělý tah. Nepochybuji ani o návratu starosty Klinea, jenž by mohl hrát roli jakési spojky mezi Hawkinsem, Ruskem a zbytkem dějství. Tedy za předpokladu, že Hawkins stále bude stěžejním místem celého vyprávění. Nepochybuji ani o tom, že mnohem více prostoru dostane i Dustinova přítelkyně Suzie, která si v jediné scéně získala srdce mnohých diváků.

 

A co další odkazy na slavná 80. léta?

V předchozích řadách jsme viděli odkazy na mnohé slavné filmy 80. let, čímž je Stranger Things už proslulý. Objevily se easter eggy z hororů jako Věc, Vetřelec či Noční můra v Elm Street, ze Spielbergových děl jako E. T. - Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu či Indiana Jones, z kultovních filmů jako Návrat do budoucnosti, Krotitelé duchů, Star Wars, Terminátor či Nekonečný příběh, objevila se spousta gagů ze slavných adaptací příběhů Stephena Kinga. Jaké další easter eggy nás čekají?

 

Vesměs prozatím šlo o odkazy na horory, fantasy, dobrodružné či komedie. U toho tvůrci i nadále zůstanou, takže uvažte, zda by se nemohly objevit gagy z dalších známých filmů, jejichž odkazů jsme ve Stranger Things zatím (pokud vím) svědky nebyly, ať už Osvícení, Smrtonosná zbraň, Predátor, Komando, Gremlins, či Dětská hra. Také by se mohly objevit další gagy např. na Star Wars či Návrat do budoucnosti, stejně jako se v prvních dvou sériích objevovala celá spousta odkazů na E. T. - Mimozemšťana a nikoli pouze jedna nepatrná vsuvka. Zároveň doufám, že se dočkáme opakování duetu Dustin & Suzie, kteří krásně zazpívali téma Nekonečného příběhu v památné scéně. Co si zazpívají tentokrát?

 

Kdy se dočkáme?

Čtvrtá řada nabízí spoustu otázek, jež nám Dufferovi zodpoví nejdříve za rok. Pravděpodobněji však až příští zimu, protože některé náznaky ze závěru třetí série ukazují, že pokračování se tentokrát bude odehrávat v zimě (když například Mike říká Eleven, ať přijede na Den díkůvzdání a na Vánoce). To by znamenalo až zimu 2020, a v poslední době nebývá výjimkou ani dvouleté čekání na další dějství seriálů. Je tak otázka, kdy se s našimi hrdiny znovu setkáme. Jisté však je, že z perfektní třetí série budeme žít ještě dlouho, a tak nezbývá než doufat, že se vše stihne co nejrychleji, ale zároveň tak, aby se tvůrci v psaní scénáře nijak neunáhlili.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace