Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší scény roku 2019


ikona
krauset
2019game-of-thronesgeraltgood-omensposta-pro-teberenfriscenesscénythe witchertop
Které momenty nám loni vyrazily dech? 

Jednotlivé scény, spíše než celé epizody či série, jsou to, na co se vzpomíná. Ty nejlepší se zaryjí do hlavy a jeden si je přehrává pořád dokola. Kvůli nim si pouští stejné seriály a filmy. Aby znovu prožil popravu Neda a Rudou svatbu. I loni se urodilo mnoho památných scén, z nichž jsme vybrali následující sedmičku. Je mezi nimi komediální bizár Pošty pro tebe ze seriálu MOST!, nepříjemně syrový odstřel psů v Černobylu, variace na první setkání v různých historických etapách v Dobrých znameních, klábosení před bitvou ve Hře o trůny a choreograficky vypiplaný souboj Geralta s Renfri v Zaklínači. 

 

 7. Pošta pro tebe (MOST!)

Děj Mostu se rozhýbe, když Luďanovi sedícímu ve své oblíbené nálevně přijde pozvánka do televizní Pošty pro tebe. Nakonec se rozhodne jít a epizoda vrcholí scénou v reálných kulisách pořadu a s jeho skutečnou moderátorkou. Když se Luďan neobratně snaží odpovídat na otázky a říct v televizi něco o problémech v rodném městě, jak po něm chtěli kamarádi z hospody, předvádí seriál svou schopnost napsat a odehrát neuvěřitelně přirozené dialogy. Když se pak ukáže, že Luďana nepozvala nějaká žena požadující alimenty, ale jeho odcizený sourozenec po změně pohlaví, předvádí Most jak moc vtipný a nekompromisní umí být. (Sam.Vimes)

6. Scéna v letadle (The Boys)

Comicsovka The Boys je skvělá v tom, že umí parádně kombinovat drsné až vážnější scény s vrchovatou porcí nekompromisního humoru. Je tu ovšem i scéna, při níž nebylo do smíchu vůbec nikomu. Sekvence, v níž Homelander a Maeve likvidují teroristy v letadle, ale jejich záchrana se nepěkně zvrtne, je totiž skvělou ukázkou, jak tvůrci umí pod vším tím humorem skvěle pracovat s postavami, emocemi a napětím. A taky dá naplno vyniknout parádnímu výkonu Antony Starra, proti jehož Homelanderovi je skoro i takový Thanos lidumil. Brutální pasáž, která vás přiková do sedačky, ani nebudete vědět jak. (Spooner)

5. Střílení psů (Černobyl)

 V Černobylu je nepřeberné množství scén, jež by se daly zařadit mezi ty nejpamátnější v loňském roce. Ty nejvíc depresivní  a tísnivé momenty ovšem tvůrci vytasili zřejmě ve čtvrté epizodě. Právě zde jsme se dočkali dechberoucího úklidu střechy, Borisovy ztráty nervů a v neposlední řadě také střílení psů v okolí radioaktivního Černobylu. Mrazivá pasáž, jež emočně rozloží každého pejskaře či milovníka zvířat a vy si u ní budete přát, aby raději co nejdříve skončila. Jenže tvůrci vás místo toho v té depresi koupou čím dál víc a já měl chuť si dát po konci dílu pořádného panáka.(Spooner)

4. Potkávání Crowleyho a Azirafala v historii (Good Omens)

Předtitulková sekvence třetího dílu Dobrých znamení zabírá celou první polovinu epizody, což je na „scénu“ trochu hodně, dohodli jsme se ale, že dává smysl ji zařadit celou, než abychom z ní vybírali jen kousky. Jde o jednu ze změn vůči předloze, funguje ale perfektně. Azirafal a Crowley na sebe naráží při různých biblických nebo historických událostech, což vedle spousty ohromně vtipných komentářů a úžasné přehlídky kostýmů a účesů především krásně ilustruje vývoj vztahu anděla a démona. (Sam.Vimes)

3. Nekonečný příběh (Stranger Things)

Stranger Things svou výbornou osmdesátkovou stylizací získávají automaticky body k dobru. Co se ovšem stane, když si řeknete, že všechno ostatní vlastně nebylo dostatečně nostalgické a otočíte emocionální zesilovač na maximum? Dostanete tuto dokonalou scénu, která z diváka ždímá emoce samotným zasazením do finále děje, vztahem k postavám, a ještě nostalgií k filmu, jenž si většina z nás pamatuje z dětství. Suzie díky skvělému duetu s Dustinem pomůže našim hrdinům nejen v záchraně světa, ale také nám ke skvělému momentu, který si ještě dlouho budeme pamatovat.(Diego.Dorlan)

2. Povídání u krbu před bitvou (Hra o trůny)

Předbitevní napětí umí Hra o trůny velmi dobře, úvod bitvy o Černovodu toho důkazem. A druhá epizoda poslední série odehrávající se v různých místnostech a síních Zimohradu to jen potvrzuje. Budou tací, kteří epizodě vyčtou přílišnou divadelnost – postavy vždy vejdou na scénu, prohodí pár replik a posuneme se na další scénu, kam znovu někdo vejde a prohodí pár replik – nebo fan servis – hrdinové si říkají zhruba to, co by fanoušci chtěli slyšet. Ale zde mi to nevadí. Protože u jednoho ze zimohradských krbů se sejde charakterová smetánka (nebo spíš charakterové mléko obryně?) v podobně Tyriona, Jaimeho, Poda, Davose, Brienne a Tormunda a rozpráví o životě a nastávající zkáze. Celá sekvence má ohromnou atmosféru a postupně graduje do silného emocionálního vrcholu díky pasování Brienne a Podrickovu zpěvu písně o Jenny ze Starokamenů. Když osmá série zpomalila, dokázala zasáhnout lidskostí a ryzí emocí poháněnou silnými postavami. A nikde se jí to nepodařilo lépe než zde. (krauset)

 

1. Geralt vs. Renfri (The Witcher) 

Přetáčky nemusí být vždycky špatným znamením, někdy je prostě potřeba opravit nebo vylepšit první verzi, zvlášť u pilotních dílů. A to je i případ Zaklínače, kde se přetáčelo několik scén s Renfri, včetně závěrečného střetu, k němuž si Henry Cavill přizval choreografy z Mission: Impossible. Hned na začátku epizody jsme Geralta viděli bojovat s kikimorou, až tady ale naplno ukázal své šermířské schopnosti v boji se značnou přesilou. Nejdřív nekompromisně vyřídí Renfriinu partu a potěší fanoušky i využitím zaklínačských znamení nebo odražením šipky z kuše, pak na scénu vstupuje samotná bývalá princezna, jež je mu podstatně důstojnější soupeřkou. Akce rytmicky zpomaluje v kamerových obletech a zrychluje v explozích pohybu a přesně tohle jsme od zaklínače s mečem v ruce chtěli. Víc takových scén v druhé řadě. (Sam.Vimes)

Čestné zmínky: Přepadení Beth (Yellowstone), Arya vs. Night King (GoT), přílet do Kanady (Příběh služebnice), Souboj s neviditelným (The Boys), Interview s Mansonem (Mindhunter), Finální sekvence (GoT)

Hlasování se účastnili redaktoři: SpoonerSam.Vimes, Diego.Dorlan, krauset, do_Od, Duro, imf, Krasa, Mr. Hlad, Rimsy a TedGeorge. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace