Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: V Pánu prstenů od Amazonu se setkáme s hobity i Isildurem


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePán prstenůPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Za necelý rok se dočkáme premiéry seriálového Pána prstenů a nyní už víme, kdo bude hlavním hrdinou příběhu. Dočtete se i o Galadriel, jejím bratrovi a hobitech.  

„Tam za Sluncem a Měsícem po moři pěny jdou
A na pobřeží Ilmarin kdys rostl zlatý strom.
Ve věčném hvězdném soumraku tam v Eldamaru svítíval,
V Eldamaru, kde Tirion blažených elfů stál.
Tam rostlo zlaté listoví a košatil se věk,
Však zde za mořem Dělícím pro slzy není lék.

Lóriene! Již příliš dlouho na tomto břehu přebývám
a ve vadnoucí korunu elanor žlutý zaplétám.
Chci-li však zpívat o lodích, která mi pluje vstříc?
Kde vzít tu, jež mě přenese nazpátek po mořích?“

Tato Galadrielina píseň ve Společenstvu Prstenu zmiňuje město Tirion, o němž jsem v posledním tematickém článku psal, že je s největší pravděpodobností zobrazen na první oficiální fotce seriálu. Nyní máme lepší představu o tom, kdo je tou figurou stojící na kopci zády k nám a shlížející na město. A nejen to. V posledních týdnech se vyrojily informace o překvapivé účasti hobitů, o roli, kterou bude hrát Isildur, i o diplomatické misi samotné Galadriel.

Posledním zásadním odhalením z nedávné doby je informace, že se dočkáme návratu hobitů.

Ve Druhém věku toho o nich mnoho známo není. Kraj byl založen až okolo roku 1600 Třetího věku. Mělo by se jednat o jakousi proto-hobití rasu, z níž vzejdou Chluponozí, nejpočetnější odrůda hobitů. Není jasné, zda hobiti, kteří jsou blízcí příbuzní lidí, ve Druhém věku vůbec existovali. Každopádně se o nich nezmiňují žádné příběhy z oné doby. Gandalf říká Frodovi v kapitole Stíny minulosti, že o původu hobitů ví více než oni sami. Ale bohužel se příliš zevrubně nesvěří. Že by Amazon věděl více než Gandalf?

Víme, že se předci hobitů nacházeli na opačné straně Mlžných hor, nedaleko sídlišť lidí, z nichž se po přesunu na jih stanou obyvatelé Rohanu (mají podobná slova a půlčíci se vyskytují v některých starých příbězích Théodenova lidu). Také víme, že Sméagol a jeho lid obývající okolí Kosatcových polí, se „kdysi příliš nelišil od hobitů“. A kde zahynul Isildur? Na Kosatcových polích.

 
Já sám bych se bez hobitů obešel, Druhý věk skýtá dostatek elfských a lidských příběhů, ale je zřejmé, že Amazon chce povědomou domáckou rasu na scéně. Elfové i trpaslíci jsou i v dalších fantasy, hobiti jsou zcela unikátní pro tuto značku, a tak se je seriál pokusí oživit.
 
Jednoho z hobitů má ztvárnit i komik tmavé pleti sir Lenny Henry. Než se v komentářích rozhoří debata o politické korektnosti, rád bych připomněl, že i Tolkien popisuje Chluponohé jako nejvíce snědé (a ostatně na tom pramálo záleží, pokud se bude na roli hodit).
 
O tom se budeme moci přesvědčit už za necelý rok, protože premiéry se dočkáme na úmrtiny profesora Tolkiena, 2. září 2022. První řada bude čítat osm epizod a podle všeho by měl alespoň část hudby složit geniální skladatel Pána prstenů Howard Shore

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace