Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Čestmír Mázl está muerto aneb TOP 8 úmrtí v Ordinaci


ikona
Jokolo
čestmír mázlnovaordinace v růžové zahraděvoyo
Hra o trůny hadr.  

Modly padají, zavedené pořádky se hroutí a koryta řek se plní tisíci a tisíci slz fanynek a fanoušků napříč republikou. V dnešním chaotickém postfaktickém světovém uspořádání, kdy se omikron zmocňuje desítek tisíc lidí denně a finanční trhy hledají dno, nám zbývá jen málo pevných jistot, o něž se můžeme opřít. A teď se musíme rozloučit s další z nich, neb nevyhnutelné se stalo skutečností. Po mnoha bizarních úmrtích různých postav promenujících se po Ordinaci v růžové zahradě bylo jen otázkou času, kdy se zubatá vrhne i na ztělesnění antického ideálu na české seriálové scéně. Čestmír Mázl padl. Po přežití bezpočtu rakovin, nevěr, ovdovění, ztrát primářských postů a zemřelých pacientů to byl až teprve mexický drogový kartel, který geroje konečně sundal. 

Pro mnohé byla tato vpravdě tragická událost šokem. V širším kontextu dlouhodobým pozorovatelům nicméně muselo dojít, že tvořila nevyhnutelné zakončení dějového oblouku, který byl načrtnut již v roce 2008, kdy zemřela Čestmírova první žena. Od té chvíle smrt postupně plešatějícího doktora provázela na každém kroku v sérii čím dál bizarnějších příčin. S přihlédnutím k tomu, jak se okolo každého seriálu rojí konspirační teorie, je až s podivem, že si nikdo tohoto komplotu vůči Čestmírovi nepovšiml dříve. I statistika hovoří jasně. V průběhu sedmnácti let se v Ordinaci vystřídalo zhruba 320 postav (zdroje se liší a počítat to sám nebudu), z nichž 18 zemřelo tragickou smrtí.

To tvoří téměř 6 % podílu úmrtí na celkovém počtu, což je dvakrát více, než je běžný český průměr. Naděje na dožití byla vyšší snad i ve Hře o trůny. Charaktery tak mohly mít pádné obavy o své zdraví a přiznejme si - Čestmír tomu šel návštěvou Mexika dost naproti. Cožpak si neuvědomil, jak dopadají takové cesty do zahraničí? Zapomněl snad na svou Gitu, která za nevinnou návštěvu Německa zaplatila životem, protože zde samozřejmě musela nevyhnutelně narazit na bandu neonacistů? Událost tohoto typu nebyla ojedinělou a jelikož emoce prodávají a Ordinace poskytuje prakticky instantní dávky radosti a štěstí, většinou však zoufalství a trýzně, projdeme si společně  TOP 8 úmrtí, které v Kamenici nastaly a vedly ke skonu Čestmíra.

8. Andrea Hanáková (úmrtí 2018) 

Je třeba začít zvostra. Andrejka v podání Kláry Cibulkové byla hrdinkou tělem i duší. Tělo nakonec bohužel skončilo rozstřílené, což je ale samozřejmou ukázkou její odvahy. Ocitla se totiž v situaci, kterou všichni dobře známe, byli jsme v ní nesčetněkrát a je fajn, že tvůrci využívají obecně častých událostí k tomu, abychom se do hrdinů snáze vžili. Pacientka Andrejky totiž byla zneužívána svým partnerem k tomu, že ji několikrát oplodnil a děti následně prodal. Inu, každý si na chléb nějak vyděláváme. Tento partner se ale dostal do dluhů, proto svou těhotnou partnerku unesl, aby měl jistotu, že robě dovede na trhu dobře zhodnotit. Andrejka ho samozřejmě s policistou pronásledovala, následně strážce zákona přemluvila, aby nečekali na posily, ale vrhla se loupežníkovi dětí v ústrety. Při nervydrásající konfrontaci se následně Andrea postavila před svou pacientku, aby ji hrdinně uchránila před kulkou, jenže to sama koupila do břicha. Nakonec to ale bylo stejně jedno, protože trpěla vrozenou spinocerebelární ataxií, takže by ji to stejně dřív nebo později kleplo. 

7. Robert Šambera (úmrtí 2010)

Když jsme u přirozených životních příběhů, nelze nezmínit Šamberu v podání Petra Konáše. Do kamenické nemocnice přišel jako mladý doktor, který byl mistrem svého oboru, nicméně pěkná svině, charakterový to oblouk viděný u zhruba sedmatřiceti jiných nových postav. Jeho charakter byl tak ozvláštněn o vášeň pro gambling (alespoň něco, co v českých poměrech působí přirozeně). Zapletl se s českou mafií, se kterou v místním baru U Čerta po nocích hrál ilegální poker, popíjel přitom zelený čaj a lupal do sebe slané mandličky. Dostal se do dluhů a řešil je cestou, kterou by si nejspíš zvolil každý z nás - jal se vykrást benzinovou pumpu (Jan Révai approves). To se mnohým nelíbilo, proto se ansámbl Ordinace rozrostl o náhodné velké plešaté muže v černých bundách, kteří se vždy zničehonic vynořili zpoza rohu, aby dali Šamberovi do držky. Tomu se to pochopitelně nelíbilo, proto před nimi utíkal, přičemž při jednom takovém útěku se na silnici potkal s primářem Fryntou a když se asi ve třicetikilometrové rychlosti (alespoň tak to v seriálu působilo) vyhýbal jeho autu, samozřejmě vyjel mimo silnici, několikrát auto otočil na střechu, utrhl si játra a umřel, aniž by se dočkal vykoupení. Škoda ho. 

6. Marcela Mázlová (úmrtí 2008)

A máme tu první úmrtí Čestmírovy manželky. Tvůrci zde byli na počátku své cesty a mohli tak ještě vybírat z poměrně pestré škály možných pravděpodobných úmrtí, nebylo proto nutné nechat manželku zastřelit či jebnout dlažební kostkou. Neopomenutelný bod v Čestmírově vývoji zde předznamenal jeho obrat k dobru. Ve chvíli manželčiny nemoci totiž Čestmír nebyl oním polobohem, kterého dnes opěvujeme, nýbrž vlasatým slizákem, který obcoval s náhodnými milenkami ve chvíli, kdy jeho manželka trpěla na chemoterapiích. Dojemná smrt Marcelky tak tvořila potřebný bod obratu, který započal cestu Čestmíra k nejvíc sexy figuře českého showbusinessu. 

5. Aleš Čížek (úmrtí 2008)

Dobrák od kosti a miláček napříč všemi představitelnými cílovkami. Děti v něm viděly dobráckého dědu, který je vždy pohoupá na kolínku, v jakoukoliv denní hodinu usne u televize v křesle a na tajňačku jim na oslavách podstrkuje červený máčka se spikleneckým pomrknutím. Dospělí zase toho dědečka, který vždy lanaří panáky a poskytne potřebnou dávku humoru a odlehčení. A cílovka 60+ tála z každého jeho slova. Je až hanbou, jak nudnou smrt mu tvůrci připravili. Zemřel na infarkt při práci na své zahrádce. Hřát nás u srdce však může to, že odešel nejen stejným způsobem jako Don Corleone, ale i se stejnou fanbase za zády. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace