Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Čestmír Mázl está muerto aneb TOP 8 úmrtí v Ordinaci


ikona
Jokolo
čestmír mázlnovaordinace v růžové zahraděvoyo
Hra o trůny hadr.  

Modly padají, zavedené pořádky se hroutí a koryta řek se plní tisíci a tisíci slz fanynek a fanoušků napříč republikou. V dnešním chaotickém postfaktickém světovém uspořádání, kdy se omikron zmocňuje desítek tisíc lidí denně a finanční trhy hledají dno, nám zbývá jen málo pevných jistot, o něž se můžeme opřít. A teď se musíme rozloučit s další z nich, neb nevyhnutelné se stalo skutečností. Po mnoha bizarních úmrtích různých postav promenujících se po Ordinaci v růžové zahradě bylo jen otázkou času, kdy se zubatá vrhne i na ztělesnění antického ideálu na české seriálové scéně. Čestmír Mázl padl. Po přežití bezpočtu rakovin, nevěr, ovdovění, ztrát primářských postů a zemřelých pacientů to byl až teprve mexický drogový kartel, který geroje konečně sundal. 

Pro mnohé byla tato vpravdě tragická událost šokem. V širším kontextu dlouhodobým pozorovatelům nicméně muselo dojít, že tvořila nevyhnutelné zakončení dějového oblouku, který byl načrtnut již v roce 2008, kdy zemřela Čestmírova první žena. Od té chvíle smrt postupně plešatějícího doktora provázela na každém kroku v sérii čím dál bizarnějších příčin. S přihlédnutím k tomu, jak se okolo každého seriálu rojí konspirační teorie, je až s podivem, že si nikdo tohoto komplotu vůči Čestmírovi nepovšiml dříve. I statistika hovoří jasně. V průběhu sedmnácti let se v Ordinaci vystřídalo zhruba 320 postav (zdroje se liší a počítat to sám nebudu), z nichž 18 zemřelo tragickou smrtí.

To tvoří téměř 6 % podílu úmrtí na celkovém počtu, což je dvakrát více, než je běžný český průměr. Naděje na dožití byla vyšší snad i ve Hře o trůny. Charaktery tak mohly mít pádné obavy o své zdraví a přiznejme si - Čestmír tomu šel návštěvou Mexika dost naproti. Cožpak si neuvědomil, jak dopadají takové cesty do zahraničí? Zapomněl snad na svou Gitu, která za nevinnou návštěvu Německa zaplatila životem, protože zde samozřejmě musela nevyhnutelně narazit na bandu neonacistů? Událost tohoto typu nebyla ojedinělou a jelikož emoce prodávají a Ordinace poskytuje prakticky instantní dávky radosti a štěstí, většinou však zoufalství a trýzně, projdeme si společně  TOP 8 úmrtí, které v Kamenici nastaly a vedly ke skonu Čestmíra.

4. Dalibor Frynta (úmrtí 2012) 

Dostáváme se do fáze, kde slzy musí téct proudem a srdeční komory se stahují steskem. Všemi milovaný primář Frynta dlouho a úporně bojoval s rakovinou, která ho nakonec stejně přemohla. Zoufalství ho dohnalo až k myšlenkám na sebevraždu, které však Frynta v podání Jana Šťastného vždy zvládl. Jeho smrt nejen že zasáhla naprosto všechny, zároveň ale nastavila precedens, který se posléze stal trademarkem mrtvých postav z Ordinace. Frynta sice odešel, jeho duch tu ale zůstal s námi. Doslova. Seriál totiž začal laškovat s ezoterikou a Dalibor se tak k radosti všech mamin vrátil i po své smrti. Jednou ve chvíli, kdy byl jeho kolega Hanák ve stavu klinické smrti, a podruhé ve vzpomínkách své manželky. Buďme za to rádi. A neklaďme příliš mnoho otázek. 

3. Gita Petrová (úmrtí 2008)

Smrt jedné manželky byla evidentně pro Čestmírův vývoj málo. Gita Petrová v podání Daniely Šinkorové, která tvořila páteř celého seriálu, se proto musela rovněž obětovat a vyrazila na konferenci do Berlína. A protože jsme v Německu, jak jinak by mohla zemřít, než ránou dlažební kostkou do hlavy při demonstraci neonacistů na místním nádraží. Šok pro všechny? Jistě. Pro Čestmíra se ale jednalo o těžce potřebný akt, který formoval jeho následující kroky. Jeho libido začalo totiž znovu vystrkovat růžky, neb si to na gauči v čekárně rozdal s Bělou Páleníkovou v podání Zlaty Adamovské, čímž zklamal důvěru Gity v jeho nápravu. Bylo proto nezbytně nutné mu dát přes prsty nasáklé Bělou, proto nejspíš tvůrci sáhli k této radikální události, která ho opět nasměrovala na správnou cestu. Německé politické nepokoje udělaly svoje a Gita za to zaplatila životem. 

2. Honza Haken (úmrtí 2008)

Nazvat po úmrtí Honzy Hakena v podání Martina Trnavského reakci fanouškovské základny shitstormem by bylo hrubé podcenění. Colin Farrell české scény, jak jej nazývaly tehdejší senzacechtivé plátky, totiž padl stejně tak náhle jako bizarně. A padl doslova. Při slaňování výškové budovy se totiž jeho kolega bůhvíproč zřítil z několika desítek metrů na beton. Trnavský mu chtěl hrdinně pomoci a rychle se spouštěl dolů, přičemž lehce narazil do stěny zhruba stejnou rychlostí, jakou se já v noci převalím z jednoho konce pelíšku na druhý. Tedy ne moc rychle. Oba odjeli do nemocnice, kamarád rozjebnuvší se na betonu vše přežil bez úhony, zatímco Honza Haken se v nemocnici lehce zapotácel, opřel se o stěnu a padl k zemi mrtvý. Zlomil si totiž žebra. Jinou příčinu smrti zde neuvedu a doufám, že to je tím, že jsem ji již zapomněl a ne tím, že toto bylo opravdu vysvětleno jako jediná příčina. Fanynky nicméně štkaly ve velkém a volaly po návratu Trnavského do seriálu, o čemž tvůrci v jednu chvíli prý reálně uvažovali. Způsoby návratu Trnavského je napadly rozmanité -  smrt měla být fingována pro pojistný podvod, celé to měl být sen milenky Honzy Hakena a mé oblíbené - Trnavský se měl vrátit jako své dvojče, kýžený zvrat každé brakové detektivky. Bohužel k tomu nedošlo.

1. Magda Mázlová (úmrtí 2014)

Přežít jednu svou manželku, to chce koule. Přežít druhou manželku, to už je kumšt. Stačilo to ale Čestmírovi? Samozřejmě, že ne. Magda Mázlová přišla do nemocnice jako mladá doktorka, mistryně svého oboru, nicméně pěkná svině. Ano, je to tu zas, tentokrát pouze v kudrnatém podání. Čestmír však pohlednou hyenu vytáhl z hlubin egoismu a ukázal jí cestu světla. Prožívali si idylku, což nikdy není nosné pro dramatický seriál ranku Ordinace. Snažili se o miminko, nevyšlo to. Snažili se o adopci, nevyšlo to. Snažili se přežít přechozenou chřipku, ani to nevyšlo. Magda Mázlová, skvělá doktorka a odbornice, zemřela na srdeční selhání po této banalitě. Příčin úmrtí, které scenáristé ještě nevyužili, už totiž příliš nezbývalo. Tvůrci zde neopomněli využít nastavený precedens a nechali tak Magdu, aby se naposledy rozloučila s Čestmírem formou halucinace ve chvíli svého úmrtí. Dojemný okamžik, který bezesporu zahýbal s hodnotou akcií nejedné firmy na papírové kapesníčky. Čestmírovi nevydržela ani třetí manželka. 

Čestné místo: Čestmír Mázl (úmrtí 2021) 

Má to už ve jméně, proto si tento charismatický doktor nezasloužil jiné místo než to nejčestnější. Po rekapitulaci úmrtí všech jeho manželek i blízkých nám všem musí být jasné, že postava spěla ke svému statečnému konci. Vývoj Mázla neměl kam gradovat a počet použitelných příčin úmrtí se povážlivě tenčil, je proto s podivem, že jeho smrt a její způsob nebyly předpovězeny dříve. Jako u každé populární postavy se fanoušci samozřejmě bouří, mluví o bojkotu a demonstracích. Nejdou nicméně tak daleko jako při vysílání Nemocnice na kraji města, kde po úniku informací o blížící se smrti primáře Sovy vyhrožovali televizi bombovými útoky. Doba pokročila a místo toho už jdou po internetu konspirace o tom, že Čestmír vše přežil, jednalo se o záměnu dokladů, případně byl zajat kartelem. Jeho manažer dokonce potvrdil, že Rychlý v Ordinaci nekončí. Vrátí se Čestmír jako duch či vzpomínka? Přežil útok mexického komanda? Můžeme čekat třetího Sicaria s překvapivou českou účastí? Tolik otázek. Diskuze je vám otevřená.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace