Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Rozbor traileru na Prsteny moci


ikona
krauset
AMAZONLOTRONPRIMEpán prstenůprsteny mocirings of powerskalpelTHE LORD OF THE RINGSTOLKIEN
Jaká jsou po první ukázce vaše očekávání? Snoubí se šero se šerem?  

V noci z neděle na pondělí odhalil Amazon první trailer Prstenů moci poté, co před několika týdny představil podtitul seriálu, kterému stejně všichni říkají „Pán prstenů od Amazonu“. A ten trailer vzbudil mnoho vášní, mezi něž alespoň v naší redakci rozhodně nepatří nadšení, ani spokojenost. Údajné praktické efekty zrazuje podivná digitální patina, která byla patrná už u teaseru, přestože se Amazon pyšně prezentoval i zákulisním videem plným kování a ruční práce.

 Podobně jako před dvaceti lety, i první hlas v novém materiálu ze Středozemě patří ženě, nejedná se však o Galadriel, nýbrž o hobitku Elanor s tváří Markelly Kavenagh. Zřejmě v nás má probudit touhu po dobrodružství, ale její hlas pronášející věty: „Have you ever wondered... what else is out there? There’s wonders in this world beyond our wandering“ mi připadá spíše jako větná konstrukce vhodná do kurzu angličtiny na proctvičení rozdílu mezi „wonder“ a „wander“ než jako pozvání do nejvýznamnějšího fantasy světa. O slabotě kompozice střihu, hudby a voice-overu tohoto traileru vypovídá nejlépe nová verze na YouTube, v níž si autor půjčil schéma ukázky od Amazonu a vložil do něj obdobné záběry z Jacksonvy trilogie. A byť je obrazový materiál samozřejmě geniální, trailer se nevymyká průměru. Pojďme si níže rozebrat, co jsme měli možnost v oficiální ukázce spatřit. 

 

 

Trailer otevírá pohledem na loď vplouvající do přístavu království, jež nemůže být ničím menším než Númenor. I podle slunečního znaku na bráně soudím, že se jedná o přístav Andúnië neboli Západ slunce, jehož posledním pánem byl Amandil, Elendilův otec. Elendil je na plakátech zobrazen jako muž s totožným znakem slunce na kyrysu a na meči. Město poskládané na strmých horských masivech velmi připomíná sérii imperiálních maleb Thomase Colea, nejvíce pak věstí Konec římského impéria. Gigantická socha s největší pravděpodobností ztělesňující prvního krále Númenoru a Elrondova bratra Elrose dá vzpomenout na pýchu Argonathu. 

V pozadí se rýsuje hora Meneltarma, Nebeský pilíř. Zda se dočkáme její ploché špice, o níž se píše v pro Amazon zřejmě zapovězených textech, zůstává otázkou. Númenor představuje bezpochyby nejlepší výtvarný návrh, který jsme od Amazonu v traileru viděli. Nese prvky gondorského stavebnictví, aniž by byl prostou kopií toho, co přijde později. Víme, že Elendil v seriálu zplodil dceru jménem Carine, novou postavu ztvárněnou Emou Horvath. Znamená to tedy, že bude šťastným otcem tří dětí, což já osobně předpokládám, nebo tvůrci zařízli chudáka Anáriona?

V následujícím záběru vidíme nejspíše hobití nomády cestovat krajinou, kamera zrychleně putující přes travnatý pahorek by nejspíše ráda evokovala rukopisné kamerové jízdy Jacksonových filmů. Nedaří se to úplně. Dostáváme i detail na obličej hobitky Elanor přezdívané Nori, kterou hraje již zmiňovaná Kavenagh, v jejíchž kštici jsou zapleteny větvičky po radagastsku. Autorka reportáže Vanity Fair Joanna Robinson, která měla možnost zhlédnout tři epizody seriálu, se nechala slyšet, že jde o nejlepší herecký výkon úvodu seriálu. Což ale nejspíš znamená, že mají hobiti spoustu prostoru na úkor elfů a lidí. 

Budou to právě tito předchůdci hobitů Třetího věku z odnože Chluponohých, kteří se setkají s tajemnou postavou, jíž Amazon oficiálně přezdívá  „Stranger“ (možná jsou showrunneři fanoušky Alberta Camuse), ale my ostatní mu říkáme „Meteor Man" podle chytlavé přezdívky od Fellowship of Fans. 

V dalším scéně nás Amazon poctí pohledem na ohyzdně digitální vodopád přepadávající přes zmrzlý horský štít. Najednou se do záběru jako asasín vymrští Galadriel (Morfydd Clark), a to v plné zbroji, visící na dýce s rukojetí odkazující na Dva valinorské stromy, zatím můj nejoblíbenější design zbraně v Prstenech moci. 

Nejde však o Helcaraxë, ledovou pustinu na severu spojující Valinor se Středozemí, při jejímž přechodu před stvořením slunce a měsíce zahynulo mnoho Noldor, nýbrž o severní pustiny Forodwaith, kam se budoucí Paní lesa vypraví potírat Morgothovo a Sauronovo zlo, jelikož nevěří, že byl druhý jmenovaný vypuzen. Původně jsme z popisku dovodili – teď chápu že naivně –, že když už se Galadriel vyskytuje v ledové pustině, bude se nacházet na té ledové pustině, kde se pohybovala i v knihách. Má též osobní důvod ke mstě, neboť v Prvním věku padl její bratr Finrod v souboji s vlkem v Sauronově pevnosti. V jeskyni se její společníci střetnou s velmi agresivním ledovým zlobrem, který vypadá spíše jako cosi z fantasy videohry, a ne evropský mytický troll jako ten jeskynní v Morii. Později Galadriel spatříme v čele jízdy. Její nové pojetí mě nicméně nepohoršuje, Galadriel byla spolu s Fëanorem nejmocnější z elfů, a to i co do výšky a tělesné síly. Co mě ovšem zaráží, je absence jejího manžela Celeborna. 

 

Krátkovlasý Elrond (Robert Aramayo) vzbudil nevoli už na fotkách ve Vanity Fair, v traileru však jeho účes alespoň nepůsobí tak vyfoukaně. Elrond byl ve Druhém věku pravou rukou elfského krále Gil-galada, který sídlil v Lindonu, a popisek o něm hovoří jako o ambiciózním a politicky protřelém. Víme, že v první sérii povede jednání s trpaslíky v Morii. Nejpovedenější propagační fotografie, připomínající Klimtův zlatý vlys, zobrazuje Elronda s Galadriel v přátelském postoji. Aby ne, když si později vezme její dceru Celebrían.

Poslední velekrál Noldor Gil-galad, který se krátce mihne i v prologu Společenstva Prstenu, když kopím zdatně probodne nepřítele, v traileru znepokojeně hledí směrem k obloze (že by Meteor Man sjednotil všechny lokace podobně jako kometa ve druhé řadě Hry o trůny?). Také je vidět při provádění jakési ceremonie na zlatými listy korunovaném palouku. Jeho představitel Benjamin Walker se nápadně podobá Marku Fergusonovi, herci z Jacksonova prologu. 

Dočkali jsme se i pohledů na trpaslíky a Morii. Princ Durin jasně evokuje jacksonovský design, zejména pak Glóina z Hobita. Prostor dostane i nová postava, trpaslice Disa, která zapěje žalozpěv za mrtvé trpaslíky. Po krátkých elfích vlasech se trpasličí žena stala předmětem další kontroverze stran porostu. Nemá totiž vousy. Respektive – podle mého oka – má jen něco málo licousů, ale bradka, natož plnovous ji nezdobí. 

Nicméně s vousem trpaslic je to složitější. Tolkien tvrdí, že vypadají přesně jako trpasličí muži, ale v Nature of Middle-earth vydané v roce 2021 se praví, že „všichni muži trpaslíci mají vousy“, pohlaví se zdá jako nadbytečná specifikace, pokud by byl vzhled u obou pohlaví bez rozdílu. Ovšem v The War of the Jewels se píše, že jak trpaslíci, tak trpaslice vousy mají. Záležitost je to tedy poněkud komplikovaná a Tolkien sám zřejmě měnil názor (což se mu přihodilo nejednou). 

Až konec traileru představí výjev co do zajímavosti srovnatelný s pohledem na Númenor, a to je záběr na noční bitvu se skřety, v jejímž středu se neocitl nikdo menší než Finrod Felagund (potvrzeno Amazonem), výše zmíněný bratr Galadriel. S největší pravděpodobností se díváme na Dagor Bragollach, Bitvu náhlého plamene, v níž Morgoth v záplavě ohně odhalil svého prvního draka Glaurunga. V noční dáli lze zpozorovat plamennou postavu. Podle mě se dočkáme balroga v bitvě. 

Na Finroda je vůbec upřena překvapivě velká pozornost Amazonu, vezmeme-li v potaz to, že zahynul v Prvním věku, tedy před začátkem období, které Amazon adaptuje. Byl to totiž on, kdo stojí na pahorku ve Valinoru ve světle Dvou stromů na vůbec první oficiální fotce ze seriálu, publikované loni v létě. Není to bez opodstatnění, Finrod bude zřejmě poskytovat motivaci Galadriel a zároveň je svázán s osudem lidí – jako první z elfů nalezl lidské poutníky a jejich vůdci dal právě po Bitvě náhlého plamene prsten, který vešel ve známost jako Barahirův prsten, děděný mezi věrnými lordy Númenoru.  Onen prsten nosí ve filmech Aragorn a Gríma ho v rozšířené scéně Dvou věží popisuje jako „dvojici hadů, jejichž oči byly smaragdy a jejich hlavy se stýkaly pod korunkou ze zlatých květů, kterou jeden držel a druhý požíral.“ To byl znak Finarfinova rodu. I Finrod je zde zobrazen s krátkými vlasy, což je pro mě kontroverznější než v případě Elronda. Nicméně co by za takovýto praktický bitevní sestřih dal v rozhodujícím momentu Glorfindel. 

Trailer končí pohledem na hobití ruku, která je vložená v dlaň Meteor Mana. Amazon prozradil, že tajemný vesmírný cestovatel patří mezi Maiar, to znamená mezi jakési andělské bytosti sloužící bohům neboli Valar. Mezi Maiar se řadili Saruman i Gandalf – a ošacení Meteor Mana nápadně připomíná rukávy Gandalfa Šedopláště. Pokud by však skutečně šlo o Šedého poutníka, jednalo by se o zásadní porušení chronologie, neboť Gandalf do Středozemě připlul až daleko později. Mohlo by jít o některého z modrých čarodějů. V úvahu připadá i Tom Bombadil, nepostižitelná bytost, kterou se Jackson rozhodl nevsadit do své verze Společenstva Prstenu. A pochopitelně by to také mohl být Sauron, který též patřil mezi Maiar.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace