Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Rozbor traileru na Prsteny moci


ikona
krauset
AMAZONLOTRONPRIMEpán prstenůprsteny mocirings of powerskalpelTHE LORD OF THE RINGSTOLKIEN
Jaká jsou po první ukázce vaše očekávání? Snoubí se šero se šerem?  

V noci z neděle na pondělí odhalil Amazon první trailer Prstenů moci poté, co před několika týdny představil podtitul seriálu, kterému stejně všichni říkají „Pán prstenů od Amazonu“. A ten trailer vzbudil mnoho vášní, mezi něž alespoň v naší redakci rozhodně nepatří nadšení, ani spokojenost. Údajné praktické efekty zrazuje podivná digitální patina, která byla patrná už u teaseru, přestože se Amazon pyšně prezentoval i zákulisním videem plným kování a ruční práce.

 Podobně jako před dvaceti lety, i první hlas v novém materiálu ze Středozemě patří ženě, nejedná se však o Galadriel, nýbrž o hobitku Elanor s tváří Markelly Kavenagh. Zřejmě v nás má probudit touhu po dobrodružství, ale její hlas pronášející věty: „Have you ever wondered... what else is out there? There’s wonders in this world beyond our wandering“ mi připadá spíše jako větná konstrukce vhodná do kurzu angličtiny na proctvičení rozdílu mezi „wonder“ a „wander“ než jako pozvání do nejvýznamnějšího fantasy světa. O slabotě kompozice střihu, hudby a voice-overu tohoto traileru vypovídá nejlépe nová verze na YouTube, v níž si autor půjčil schéma ukázky od Amazonu a vložil do něj obdobné záběry z Jacksonvy trilogie. A byť je obrazový materiál samozřejmě geniální, trailer se nevymyká průměru. Pojďme si níže rozebrat, co jsme měli možnost v oficiální ukázce spatřit. 

 

 

Opakovaně jsem psal, že mimořádnou adaptační výzvou bude propojení časově vzdálených událostí Druhého věku do kompaktního příběhu tak, aby se obsazení lidských postav nemuselo měnit každou sezónu, ale zároveň se zvládl předat dojem dlouhého trvání. V oficiální synopsi seriálu se dočteme o budování a pádu říší, ale to se dá jen obtížně odvyprávět na půdorysu několika mála let fikčního času. Osobně bych preferoval, kdyby se Isildur a Elendil objevili až v pozdějších sériích, nicméně Amazon chce očividně všechny hlavní postavy v seriálu od začátku. Potom si myslím, že časová komprese je lepší a dramatičtější řešení než flashbacky, vidět kování Prstenů „naživo“, nejen jako vzpomínku, je nepochybně uspokojivější. 

Mou ústřední obavou je, že se v tomto přístupu něco velmi podstatného ztratí. Právě časovost světa je zásadním impulsem a motivací při kování prstenů. Elfí Prsteny moci měly schopnost potlačovat plynutí času a s ním spojenou zkázu, proto v Roklince či Lothlórienu panuje jisté bezčasí a věci tam rychle neuvadají. Ostatně, pozdní Númenor je posedlý věčným životem elfů, což vede až k fatálnímu sváru. Ústřední konflikt Druhého věku je právě o vnímání času a o smrtelnosti. Nedojde k přílišnému tematickému oslabení, když se bude příběh odvíjet jen v rozmezí několika let? 

Podle Vanity Fair má Amazon práva jen na Hobita, Pána prstenů a Dodatky, v nichž se o Druhém věku píše. Je-li tomu skutečně tak, je nepochopitelné, proč tvůrci celé měsíce vnadili na sociálních sítích fotkami výtisků Silmarillionu rozesetých na place. Podle Fellowship of Fans funguje mezi Amazonem a Tolkien Estate živá komunikace – a Amazon dostává svolení k použití i jiných textů, zejména Silmarillionu a Nedokončených příběhů, když si to situace vyžaduje. Jednotlivosti jim tedy povolují vždy v konkrétní situaci. Vysvětluje se tím například to, proč smí mít Númenor na první mapě Amazonu tvar pěticípé hvězdy, když je takto popisován jen v Nedokončených příbězích. Tolkien Estate zřejmě zastává názor, že nepřesné zobrazení místa, na něž má Amazon stejně nárok, ničemu neslouží, a tak povolil. Ohledně licence je to tedy složitější.

V září jsme informovali o tom, že k seriálu složí hudbu dvojice skladatelů, a to Bear McCreary a zejména Howard Shore, oscarový skladatel Jacksonovy trilogie. O jeho účasti psalo i Vanity Fair, jen aby ho následně z článku vymazali, což neodbytně zavdává prostor pro obavy. Kolují zvěsti, že Shoreovi nevyhovuje dělba práce s dalším skladatelem. Každopádně mimo dvou tónů prstenového motivu není ani v teaseru odhalujícím název, ani v traileru Howardova hudba k slyšení.

Jedno z nejlepších rozhodnutí, které Jackson učinil, bylo pojímání Pána prstenů jako výpravného historického filmu. Nic z toho tu nevidím. První a Druhý věk vypráví o tragickém pádu nejskvělejších říší, které kdy Středozem poznala, teaser se místo mýtického patosu zaměřuje na hobity, outsidery a akci.

New Line je jedním z producentů seriálu, Amazon s nimi podepsal smlouvu už krátce po oznámení v roce 2017. Domníval jsem se, že je to proto, aby mohl použít stejný design. Jacksonova verze tedy neměla být jen jednou z adaptací Tolkiena, ale základ cinematic universe. V traileru se neobjevuje nic, co by přímo odporovalo Jacksonově pojetí, ale provázanost jsem čekal silnější. Kupole Tirionu na první fotce z loňského léta připomínají altánky v Roklince. Ale co Elendilův meč na plakátu? Opravdu by Amazon nově navrhl Narsil, meč všeobecně rozpoznatelný mezi fanoušky fantasy…?

Vytvoření nových chrakterů pro potřeby seriálu je podle mě v pořádku, se dvěma pojmenovanými hrdiny v každé lokaci drama nevykřesáte. Co bych ovšem ocenil, aby nemizely postavy známé, a tak se ptám: kde je Celeborn? Kde je Anárion? A opět! Kde jsou dlouhé vlasy? Galadriel se ve vlasech snoubí zlato a stříbro Dvou stromů a měly by být výraznější než zde, vždyť stály u vzniku největších klenotů elfů, silmarilů, které vytvořil ze zášti Fëanor, když mu Galadriel odmítla věnovat svůj pramen. To vrhá nové světlo na její dar Gimlimu, že.  

Trailer ve mně pocit návratu do Středozemě nevyvolal. A ne proto, že je několik nových postav tmavé pleti (bylo by velmi osvěžující, kdyby se výhrady přesunuly k mnohem závažnějším věcem), ale proto, že nesouzním s celkovým tónem. Hobit, ať už si o něm myslíte cokoliv, mi takový pocit návratu poskytl a jeho první teaser byl v porovnání s tímto naprosto špičkový. Zdá se mi, že sleduji další zaměnitelný fantasy svět, a ne ten nejslavnější vůbec. Kostýmům chybí i přes investované peníze detail a textura, prošití, zdobnost. I kvůli podivnému svícení se nedostavuje pocit hmoty a reality. 

Tolkienův styl je povlovný, poetický, atmosférický, což odrážel i první teaser na Společenstvo Prstenu, který končí pozoruhodně melancholickými vokály podkreslujícími legendární průchod Společenstva Cesmínií. Zato trailer Amazonu je všechno jen ne pomalu plynoucí, skáče a juchá se v něm víc než v trailerech Hobita, je velmi akční a nepřistupuje k materiálu s vážností, kterou si zaslouží. Přesto musím odporovat jednotné reakci na ukázku v komentářích na YouTube, kdyby jen proto, že jako citát používají formulaci, kterou Tolkien nikdy nenapsal. Zvláštní to paradoxy puristů!

A jak se trailer líbí vám? Nedávný článek pitvající se v jednotlivých plakátech je k přečtení zde. Profil seriálu s odkazy na všechny tematické články pak zde 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace