Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Ricky Gervais a jeho seriály


ikona
Jokolo
after lifebbcderekextrasgervaislifes too shortnetflixricky gervaisthe office
Známý britský komik má za sebou bohatou a úspěšnou kariéru. Znáte však všechny jeho seriálové zářezy? 

Před pár týdny oslavil Ricky Gervais téměř kulaté jednašedesáté narozeniny. Hodí se tak připomenout si některé kousky z pera britského režiséra, herce a scenáristy. Jeho kariéra samozřejmě čítá i úspěšné filmy a neméně povedené stand-upy, v tomto článku se však zaměřuji pouze na jeho seriálovou tvorbu, která je možná bohatější, než by kdo čekal. Jasně patrný narativní vzorec, kdy Gervais na stará kolena přechází od trapných humorných situací k probírání vážných témat, je pak o to jasněji patrný a i díky tomu doufám, že zde objevíte některé kousky, které vám možná doposud zůstávaly skryty.

Derek (2012-2014)

Gervais se nebojí vážných témat. Přestože se jedná o tvůrce vnímaného zejména v kontextu komediální tvorby, jeho díla se často mohou pyšnit tematickým přesahem do dramatické roviny. Derek je poté prvním seriálem, kde se Gervais rozhodl pro převážně seriózní uchopení příběhu, kde jsou humorné prvky spíše doplňkem než páteří seriálu. Pojednává totiž o domově pro seniory, kde je jedním z asistentů Derek, do jehož kůže se Gervais pasoval. Derek trpí blíže nespecifikovanou poruchou intelektu, což jen zvýrazňuje jeho naivitu a dobrosrdečnost. Plejáda dobře známých herců z Gervaisových ostatních děl je tu pak zastoupena v podobě živých figurek, které tento domov pro seniory osidlují. Jako vždy nesmí chybět podivínský úchyl, který je nezbytnou ingrediencí každého díla britského umělce.

Po třech výše zmíněných ryze komediálních seriálech přichází první, který mnohé překvapil svým vážným vyzněním. Gervais se netají tím, že pro své projekty často sbírá inspiraci z vlastního života. V Derekovi chtěl vzdát úctu své matce, sestře a švagrové, které všechny pracovaly jako pečovatelky v podobných domovech. A to, že jde o jeho osobní téma, ukazuje i v následujícím projektu After Life, kde má pečovatelská služba svou významnou roli.

 

Britský komik se tu nebál přehnaných ambicí. Jeho ztvárnění člověka s mentálním postižením je zde vybarveno nejen velmi citlivě, zároveň ale i uvěřitelně a bez tlačení na pilu jako jinde v podobných projektech. Derek je hlavní postavou, jejíž postižení nemá být předmětem lítosti, ale naopak prostředkem pro zdůrazňování některých vážných a důležitých témat, jakými je potřeba blízkosti jiné osoby, zpracování úmrtí přátel nebo obtížnost navazování hlubokých mezilidských vztahů. Skrze jeho jednoduché vnímání světa, které není černobílé, ale naopak naivně bílobílé, se odkrývají charakterové vlastnosti ostatních postav, na něž je vždy nahlíženo naivním pohledem hlavního protagonisty. To poskytuje situace jak výrazně komické, tak výjimečně citlivé. Byla by proto škoda minout tento seriál, neboť z pera Rickyho jde pravděpodobně o nejlepší kombinaci komedie a dramatu, navíc perfektně zahranou.

 

Po životě / After Life (2019-2022)

Výrazná červená nit v podobě komediálně pojatých vážných témat linoucí se napříč jeho tvorbou pokračuje. Ricky Gervais svou prozatímní pouť za seriózní látkou završil netflixovským hitem After Life. V současnosti jde po Kanclu o jeho pravděpodobně nejznámější dílo, jež si bere na paškál nejednoduche téma úmrtí blízkého a vyrovnáváni se s touto bolestnou ztrátou.

I zde jsou patrné a již jasně vytříbené všechny gervaisovské trademarky. Jadrná, pro mnohé arogantní, ale vždycky svá hlavní figura, do níž Gervais tentokrát vtiskl nejvíce ze své vlastní osobnosti, a to zejména v podobě hodnot, které zastává, ať už jde o ateismus či humanistický pohled na svět. Opět tu najdeme výrazné vedlejší postavy, jejichž interakce se stoickým Tonym vydají na to nejvtipnější z celého seriálu. A humor, který se nebojí jít za hranu. Miska vah se zde však výrazněji obrací směrem k dramatu než ke komedii, což poprvé vyústilo ve tři sezóny, navzdory zvyku tohoto tvůrce svá díla zakončit v rámci dvou řad.

Měl totiž za to, že příběh ztrápeného vdovce, který skrze barvité sociální interakce zpracovává předčasné úmrtí milované manželky, vydá na příběh na tři kapitoly. A byť s ním v tomto směru nesouhlasím a po první sérii mi následující řady přišly poněkud vyčpělé, nelze mu upřít chvályhodnou snahu o hluboké dialogy, kterým nestačí jen pobavit, ale chtějí i stimulovat naše bolavá místečka. Hořkosladká dramedy si tak získala srdce mnohých fandů a není divu, neboť citlivé dialogy se úspěšnému komikovi překvapivě dařily. Opět ale, alespoň pro mě, vyvstává otázka, zdali sezení pod stromem nad hrobem vydá na tři sezóny. Pro mnohé ano, a já jim to ze srdce přeji.

 

Gervaisův přístup k seriálové látce se od dob Kanclu značně posunul, jak je vidno na serióznějším pojetí jeho témat, do nichž často projikuje představy ryze osobní. Jako tvůrce tedy roste a přes jistou rozmělněnost některých jeho děl je znát, že umí chodit v rovině vážné i komediální. Nezbývá tedy než čekat, s čím se vytasí příště. V současnosti se prý chce věnovat turné, kde se bude v rámci stand-upů setkávat s fanoušky, pro Netflix má ale údajně rozpracován další sitcom, o němž zatím nechce nic prozrazovat. Těšíte se? A která z těchto sérií je vaše nejoblíbenější?

---

Autor: Marek Mičke
Foto: Netflix, BBC
 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace