Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kultovní seriály na SkyShowtime


ikona
Redakce
battlestar galacticadr. househrdinovéskyshowtimestar trektwin peaks
Od Twin Peaks ke Californication.  

Je to přesně měsíc, co do českého streamovacího rybníčku přibyl další poměrně velký hráč – SkyShowtime. Nová platforma, v níž spojila své síly studia Paramount či Universal, k nám tak dostává nabídku zejména zahraničních streamovacích služeb Paramount+ a Peacock. Filmová ani seriálová knihovna sice není tak bohatá jako v zahraničí a řada stěžejních titulů tu chybí (v reklamách viděný americký Kancl tu např. budete hledat marně) a platforma zatím trpí mnoha neduhy. I přesto se zde ovšem najde mnoho kultů, o nichž se příliš nemluví, ale dokáží potěšit srdce každého seriálového fanouška. Tak si pojďme říci, jakým starším peckám, které už stačil prověřit čas, byste měli věnovat pozornost.

 

Battlestar Galactica (2004-2009)

Battlestar Galactica je další kultovní sci-fi sága na našem seznamu. Pokud budete chtít vidět všechno, čeká vás nejdříve úvodní minisérie a následně čtyři řady a celkem 73 dílů. A taky dva filmy a spin-off prequel Caprica. BSG je navíc mnohem úspěšnějším remakem stejnojmenného seriálu z konce 70. let, který těžil z popularity Star Treku a tehdy čerstvých Star Wars, ale dočkal se jen 21 epizod (a navazujícího seriálu Galactica 1980, jehož životnost byla ještě kratší). Odtud dál to začíná být malinko nepřehledné, ale hlavně zbytečné, zpátky k nové verzi. Téhle parádní space opeře nescházejí luxusně napsané postavy s tíživími životními osudy a perfektní herci, namátkou zejména Edward James Olmos jako kapitán Adama či Mary McDonnell coby prezidentka 12 kolonií Laura Roslinová - ach, a ano, Katee Sackhoff jako Starbuck.

 

Galactica rozhodně není žádnou veselou omalovánkovou sci-fi. Je temná, vážná, občas poměrně depresivní a samozřejmě plná válečných konfliktů. Není to seriál úplně pro každého, ale hardcore fanoušci žánru jen těžkou najdou lepší. Seriál odkazuje na vesmírnou loď stojící v čele flotily dvanácti pozemských kolonií, které vznikly poté, co Cyloni, roboti stvoření lidmi, povstali proti svým tvůrcům a zaútočili na jejich kolonie. Existují v mnoha kopiích, vypadají a cítí jako lidé a někteří ani nemusejí vědět, že lidmi nejsou. Každopádně jako celek jsou velmi nebezpeční - a mají plán. Úkolem flotily je pak objevit nový domov, bájnou a legendami opředenou kolonii č. 13 - známou jako Země... Propracovaný příběh, luxusní vizuál, temná a dospělá podívaná. A moje velké doporučení. (tomasmy)

Deadwood (2004-2006)

Deadwood se ocitl poněkud ve stínu dalších převratných dramat HBO vysílaných v téže době, Rodiny Sopranů a The Wire. A uškodilo mu náhlé zrušení po třetí sérii, které byla důsledkem konfliktu mezi Paramountem a HBO. S filmem z roku 2019, který příběh uzavřel, se ale divákům tento seriál opět připomněl. Tvůrce David Milch zasazuje své westernové vyprávění z éry zlaté horečky do městečka Deadwood v Jižní Dakotě, které proslulo svým nepříliš vstřcným přstupem k zákonům, a ukazuje jeho rozvoj od tábora až po město. Je to tedy seriál o budování společnosti a vzniku pospolitosti, čímž se liší od populárního tématu antihrdina vs stát a společnost, který je pro quality tv tak typický. Přispěním vznešených dialogů a báječných herců v čele s Ianem McShanem vzniklo jedno z kriticky nejoceňovanějších dramat nultých let. (krauset) 

 

Hrdinové (2006-2010)

Pravda, Hrdinové nejsou možná taková kultovka jako některé další kousky v našem výčtu a po nečekaném skoku na seriálový vrchol šla jejich kvalita bohužel až příliš rychle dolů. Už jen za svou fenomenální první sérii si však menší připomenutí i opětovné zhlédnutí zaslouží. Úvodní řada totiž byla ve své době zaslouženým fenoménem, který nám naservíroval sympatické postavy, výtečně pracoval s komiksovými motivy a zároveň šikovně budoval tajemnou atmosféru. A my jsme jen s napětím čekali na další novou epizodu, abychom viděli, jak naši hrdinové v čele s Peterem Petrellim či Hirem Nakamurou objevují své schopnosti a snaží se zachránit nejen roztleskávačku, ale s ní i celý svět. Byla to prostě neskutečně návyková šleha, která v nultých letech okouzlila snad každého. Škoda, že kvalita dalších sezón šla příliš rychle dolů a ty pozdější je lepší nezmiňovat. (Spooner)

Californication (2007-2014)

David Duchovny má dvě ikonické role, kromě Muldera z Akt X je pak tou druhou bohémský spisovatel Hank Moody. Toho potkáváme ve chvíli, kdy už je možná za zenitem, místo psaní dalších bestsellerů teď už spíš jen jezdí po LA v kabrioletu ošuntělém podobně jako on sám, souloží s kdekým, chlastá první ligu a opakovaně sabotuje vztah s vlastní dcerou i její matkou, dost možná jeho životní láskou. A to je v podstatě všechno. Jenže je prostě obrovská zábava sledovat tažení charismatického Hanka skrze Los Angeles, jeho vpravdě rock’n’rollový způsob života, průběžně uzemňovaný vážnějšími motivy, jeho oscilování mezi polohami celebrity a váguse a v neposlední řadě jeho kousavé hlášky. Navíc za doprovodu výborného soundtracku a v kulisách slunné Kalifornie. (Sam.Vimes)

 
Na který seriál na nové platformě se těšíte vy? Budete dohánět resty, nebo si připomínat staré favority?
 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace