Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8 seriálů na Netflixu, které možná neznáte


ikona
Jokolo
derry girlsDon´t F**k with Catslove and anarchynetflixseven secondsthe kingdomtrappedvalhalla murderswhite gold
Netradiční skandinávská romance, zombie řezničina i pravá severská detektivka. 

Je večer, pizza je na cestě, práce hotová, děti usnuly a teď nezbývá, než se rozvalit na gauč a konečně si dáchnout u něčeho, co nám dovolí vystoupit z našedlé reality každodennosti. Streamy jsou přece plné kvalitních děl, která nám neustále někdo podsouvá a doporučuje, a je toho tolik, na co se chceme podívat! Jenže realita je někdy jiná a možná nejsem sám, kdo se často přistihne při tom, že jen bezděčně prochází nekončící nabídku, z níž si jen velmi těžko vybrat něco, čemu věnujeme večer. Nezoufejte ale, neb jsme tu my! A projeli jsme za vás několik seriálových pecek, které běžně nenajdete na seznamu věcí, které nutně musíte vidět, byla by ale velká škoda je minout. Máme tu proto pro vás osm netflixáckých seriálů, které stojí za to vidět.

Seven Seconds / Sedm sekund (2018)

Peter Jablonski je nový polda v New Jersey, který během sněhové bouře spěchá za svou milou, jejíž komplikovaný porod nejspíš právě začal. Jenže takové podmínky nejsou pro řízení a smskování najednou zrovna příznivé, a tak se stane něco nepěkného, co Petera postaví před těžké morální rozhodnutí. Takto odstartuje prvních pár minut našlapaného díla, které se nebojí tnout do živého skrze rozkrývání aktuálních témat, jež hýbou světem, zejména tím západním.

Detektivní série s hutnou atmosférou není skoupá na zajímavé charaktery. Rozpolcený polda s divočejší náturou, který chce jen konat dobro a mít spokojenou rodinu, jeho kolegové s pragmatičtějším přístupem k zákonům, černošská křesťanská rodina, která bojuje za spravedlnost, tvrďácký veterán navrátivší se z války, a to vše rozplétá mladá právnička, která se pere s vlastním alkoholismem. První díly šlapou do pedálů a v rámci představování těchto nejednoznačných postav se daří načrtnout i poutavý příběh. Ten jsme sice viděli již mnohokrát, jeho obohacení o náročná témata, jako jsou rasismus, prohnilost justice či otázky víry jej ale staví vysoko nad běžný průměr, který u netflixáckých kriminálek nacházíme. Všudypřítomný sníh navíc poutavě prodává hutnou a tíživou atmosféru, která epizodami prostupuje. Je pravdou, že některé díly se zdají jako pouhá výplň, která sérii natahuje, a nejsou zdaleka tak našlapané, jako úvodní části. I tak by ale bylo škoda tuhle kriminálku, která postupně přerůstá v poctivý soudní thriller, minout.

 

Kärlek & Anarki / Láska a anarchie (2020 - 2022)

Nejsou to jen noirové detektivky, čím jsou seveřané živi. Umí totiž přijít i s vytříbenou romancí, která dovede pohladit i povzbudit. Právě tak je tomu u švédského romantického seriálu Láska a anarchie. Nejde však o prvoplánovou love story, na jaké jsme zvyklí v našem malém českém rybníčku. Dobrácké postavy a prvoplánově hluboké city tu nenajdeme. Charaktery jsou polidštěny tím, že se hádají, masturbují na nevhodných místech, a často jsou nesympatické. Nebojte se však, nejde o negativa. V takřka deromantickém příběhu tu totiž sledujeme to, jak si k sobě právě skrze tyto trnité charakterizace hledají cestu dvě figurky, u nichž bychom to možná nečekali.

Ida Engvoll v roli tvrďácké Sofie je MILF se vším všudy. Jasná cílevědomost hraničící s bodrou drzostí z ní zpočátku dělá nesnadno oblíbitelnou postavu, což platí pro diváka i další charaktery v tomto seriálu. Její charisma je však nepopiratelné a právě díky postupnému odkrývání toho, že pod tvrďáckou slupkou se skrývá dobrácké jádro, od ní divák nemůže odtrhnout oči. Nejednalo by se však o takovou pecku, nebýt jejího hereckého protějšku, mladého ajťáka, ze kterého mladé Švédky jihnou a jehož Sofie samozřejmě nemůže vystát. Díky shodě nešťastných náhod se však pár dostane do nezáviděníhodné situace, která posune jejich vztah nečekaným směrem. Jejich postupné sbližování je tak podněcováno vzájemným hecováním v tom, kdo se dostane do společensky nevhodnější situace. To přináší nejen humorná odlehčení, ale hlavně nevšední pozadí pro rozvoj motivací a konfliktů hlavních.

Tohle švédské boření romantických tabu je díky tomu neskutečně hravé, zábavné a drzé. Odlehčenost tu ale není jedinou devízou, vážných témat tu najdeme požehnaně a láskyplné dojímání tak rozhodně není jedinou emocí, kterou u sebe divák v průběhu pocítí. Rozpadající se jak manželský, tak rodičovský vztah nebo neustále rostoucí touha po svobodě v přehnaně normativní společnosti. Témat je tu požehnaně a každý si vybere, nejspokojenější však bude ten, kdo má rád hravou romanci, která není tak úplně romancí. 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace