Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8 seriálů na Netflixu, které možná neznáte


ikona
Jokolo
derry girlsDon´t F**k with Catslove and anarchynetflixseven secondsthe kingdomtrappedvalhalla murderswhite gold
Netradiční skandinávská romance, zombie řezničina i pravá severská detektivka. 

Je večer, pizza je na cestě, práce hotová, děti usnuly a teď nezbývá, než se rozvalit na gauč a konečně si dáchnout u něčeho, co nám dovolí vystoupit z našedlé reality každodennosti. Streamy jsou přece plné kvalitních děl, která nám neustále někdo podsouvá a doporučuje, a je toho tolik, na co se chceme podívat! Jenže realita je někdy jiná a možná nejsem sám, kdo se často přistihne při tom, že jen bezděčně prochází nekončící nabídku, z níž si jen velmi těžko vybrat něco, čemu věnujeme večer. Nezoufejte ale, neb jsme tu my! A projeli jsme za vás několik seriálových pecek, které běžně nenajdete na seznamu věcí, které nutně musíte vidět, byla by ale velká škoda je minout. Máme tu proto pro vás osm netflixáckých seriálů, které stojí za to vidět.

The Kingdom / Království zombie (2019 - ?)

Jedna z těch více známých pecek, byla by ale obrovská škoda ji tu nemít. The Kingdom, v českém přitažlivém překladu Království zombie, totiž pořád zná zoufale málo lidí, byť může jít pro jistou cílovou skupinu o kult, jak vidno z naší recenze. Ve vysokorozpočtové adaptaci úspěšného komiksu sledujeme korejský poloostrov, který je sužován neschopnými politiky, hladomorem a zombie epidemií. Právě oživlé mrtvoly, které jsou v rámci příběhu velmi umně propojeny s politickou linkou, tu hrají prim.

Nebojím se být smělý a použít zde možná trošku omleté, přesto neskutečně přesné tvrzení, že se tu potkává to nejlepší ze Hry o trůny a Živých mrtvých. Zábavné bitvy se zombie jsou velkolepé, divoké, kruté a vždy zakomponované do děje tak, aby dávaly smysl a bavily krvežíznivého diváka. Navíc se tvůrcům daří i práce s gradací velikosti hord nepřátel a postupným odhalováním toho, kde se celá nákaza vzala. Nejde však jen o mohutné a nápadité boje s armádami nemrtvých, které dělají z tohto seriálu lákavý spektákl. Politické pletichy a rozvíjející se postavy vstupují do epizod právě tak, aby byly uspokojeny i náročnější potřeby diváka než jen ty pudové. Zběsilé tempo totiž často ustupuje do pozadí, neb je v danou chvíli potřeba prokreslit konflikt, v němž se ocitl hlavní hrdina, korunní princ. Jde o dobře napsanou postavu, jejíž motivace a katana v ruce pohání celý příběh kupředu. A pokud jste fandové žánru, musí vás lákat představa samurajů s katanou v ruce, kterak se vrhají na hromady zombie. Tohle chcete vidět.

Zamrzí nicméně to, že Netflix se pravděpodobně kvůli škrtům a vysokému rozpočtu prvních řad zdráhá odklepnout třetí sérii, na kterou se tak už několik let čeká. Na další rozvíjení poutavého příběhu si tak nejspíš ještě nějaký čas počkáme.

 

Derry Girls / Holky z Derry (2018 - 2022)

Kultovní Inbetweeners jsme tu nedávno probírali. Doufám, že od té doby máte všichni poctivě nakoukáno. Pokud ano, vězte, že mám pro vás podobně ulítlou komediální pecku, jen v sukních. A pozor – kouká na to i Martin Scorsese!

Holky z Derry se odehrávají v divokých devadesátkách a ještě divočejším Severním Irsku, kde zrovna vrcholí bezmála třicet let trvající konflikt, který hluboce zbrázdil tvář národa a rozdělil stát, náboženské skupiny i jednotlivé rodiny. Ocitáme se navíc na puritánské dívčí škole vedené sestrami, které trestají jakékoliv vybočení z morálně pevně ukotvené cesty. Byť se to zdá jako premisa coming of age dramatu, jedná se o vytříbeně vtipnou laskominu. Zdráhám se užití slova sitcom, neboť otravné propriety jako natáčení ve studiu či nahraný smích tu nenajdeme. Nalezneme tu ale neskutečně barvitou skupinu hlavních i vedlejších postav, které dělají ze seriálu královskou zábavu. Trapně zamilovaná a věčně chybující Erin, neustále nadržená  Michelle s prořízlou hubou, vykulená esoterická Orla, správňácká Clare a v neposlední řadě jediný hoch sestavy James, který trpí tím, že je Angličan, což bohatě stačí k tomu, aby ho ostatní považovali za lůzra a latentního homosexuála, který navíc pro nedostatek kapacit musí chodit na dívčí školu bez pánských toalet. Milovníci pissing vtipů si přijdou na své.

Ostrý humor bez zábran i neskutečně vtipné interakce mezi postavami jsou to, co tuhle teen komedii zvedají vysoko nad průměr. Pokud bych měl vypíchnout jedinou položku tohto článku, kterou musíte vidět, byly by to právě Holky z Derry, které svou drzostí a sympatiemi získaly mé srdce a všechny tři série jsem zhltnul jako nic. Při sledování jsem často pomyslel na to, že z vážného pozadí seriálu se dalo vytřískat více témat, není to ale nutně chybou. Najdeme tu také hluché díly, které nejsou tak třeskutě vtipné, jak bychom doufali. Je to nicméně vždy vyváženo epizodou, jež vás naopak na bránici bude lechtat od začátku do konce. Všechno je to navíc podbarveno bombastickým soundtrackem, který musel stát majlant, do pubertálního seriálu o protloukajících se středoškolačkách ale náramně sedne. Hned mám chuť si to pustit znova.

 

Don´t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer / Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka (2019)

Netflix společně se svými fanoušky miluje kriminalistické série o ujetých vrazích. Dahmer, Ted Bundy, John Wayne Gacy. Už toho ale začíná být trošku moc. Proto je na místě doporučit třídílnou minisérii, která má podobný nádech, ale zcela jiný vývoj. Nesledujeme tu totiž vraha, kterému jde po krku policie. Příběh je malinko složitější a spád událostí neobvyklejší, než jsme běžně u tohto formátu zvyklí. Nejlépe uděláte, pokud si o sérii nebudete nic dalšího zjišťovat. Překvapení tu hraje velkou roli.

Vězte jen to, že jednoho dne někdo zveřejnil na internetu otřesné video ve špatné kvalitě, kde dojde k zabití několika koťat. To samozřejmě zvedne ze židle velkou skupinu lidí. Menší grupa internetových nadšenců se ale rozhodne, že na základě krátkého videa daného šílence vypátrá na vlastní pěst. A v tu chvíli se rozjede neskutečně napínavá pátračka s mnoha zvraty, na níž je nejpřekvapivější to, že se to vše doopravdy stalo. Videa přibývají a otázky vyvstávají. Kdo je záhadný člověk na videu? Proč má potřebu takovéhle věci zveřejňovat? A zastaví se u zvířat, nebo bude jeho řádění pokračovat? Zpětně se samozřejmě dá dohledat spousta věcí, které tvůrci na Netflixu záměrně vypustili nebo přibarvili, aby byla série napívanější a zajímavější. Nabízí se také otázka, do jaké míry divák posiluje toto zvrácené chování po pozornosti bažících úchylů, když se o vražednou tematiku takto zajímá? Nejsou právě tyto lehké konzumní seriály, podbízející se divákovi svou morbidností, jednou z příčin takového násilí? Minisérie však svým závěrem toto téma trefně akcentuje a vybízí diváka k zamyšlení, čímž opět vybočuje z řady průměrných sérií o řádění vrahů.

Je také třeba upozornit, že sledování některých výjevů opravdu není příjemné. Samotné násilné činy či úmrtí tu samozřejmě nejsou naturalisticky zobrazeny, někdy je ale náročnější sledovat to, co tomu předchází. Pokud tedy víte, že takové scény jsou pro vás těžko snesitelné, buďte varováni. Zvládnete-li to, tři hodiny vás rozhodně nudit nebudou. Nejlepší ale bude, pokud Vás donutí k zamyšlení, zda je opravdu potřeba lačně sledovat další a další série o tom, jak úchyl vraždí lidi. 

 

Toť vše. Snad jste si v plodném výčtu našli svého favorita. Budeme rádi, když nám dáte vědět, která z pecek vás nejvíce zaujala, jestli je nějaká, na kterou jsme zapomněli a zdali se vám článek líbil a stáli byste o další tohoto typu. Diskuze je vám otevřená! 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace