Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Čtvrtý Temný případ brilantně navazuje na první sérii


ikona
Jokolo
hbojodie fosterkali reisnic pizzolattotemný případtrue detective
Jde to i bez Pizzolatta.  

Možná se to nezdá, ale za pár dní uplyne přesně deset let od té doby, co se na HBO poprvé objevil Rustin Cohle a Marty Hart s tvářemi Matthew McConaugheyho a Woodyho Harrelsona. A již první díly s těmito matadory dávaly vědět, že nás čeká detektivní seriál, jenž si získá srdce mnohých fanoušků skrze svou nekompromisní příběhovou linku, která v úžasně vybalancované dávce poskytla poutavé odvyprávění děsivého případu s hlubokým propracováním neskutečně zajímavých charakterů hlavních detektivů. Etalon kriminálních seriálů, jímž se první série bezpochyby stala, pak získal další dvě série pod vedením tvůrce Nica Pizzolatta, ale ty i přes své kvality nebyly schopny plně navázat na nepopiratelný úspěch řady první. Pizzolatto poté od HBO odešel směrem k vlastním projektům, zejména ke své spisovatelské dráze, a dlouho se nevědělo, co s dalším Temným případem bude. Teď ale po pěti letech od třetí série přichází řada čtvrtá s podtitulem Night Country od tvůrkyně Issy Lopéz. A první recenzenti hýkají nadšením.

 

Téměř všichni kritici a novináři, kteří měli možnost Night Country zhlédnout, rozhazují ruce do vzduchu s tím, že jde o skvost, který kvalitativně plně navazuje na první řadu a zbylé dvě nechává daleko za sebou. Na Rottenech zatím svítí oku lahodících 100 % s průměrným hodnocením 8,7, což je velmi podobné hodnocení jako to, jež září u řady první, a navýsost odlišné od řady druhé (47 % a 6,3/10) i třetí (84 % a 7,65/10). Podobně rozjuchané a srovnatelné s první řadou je pak i hodnocení na stránce Metacritics, kde je řada hodnocena na krásných 88/100. 

 

Kritici se ve svých hodnoceních samozřejmě nevyhýbají porovnáváním s předcházejícími sériemi, přičemž téměř všichni se shodují na tom, že kvalitativně je Night Country na podobné úrovni jako řada první, přičemž si z ní prý bere to nejlepší a naopak za sebou zanechává to, co bylo vyčítáno řadám následným. Chválí se zejména tísnivě chladná atmosféra aljašského městečka zmítaného náhlou vraždou několika vědců, povedené budování napětí, zdařile vystavěná detektivní linka, zaměření na zajímavé postavy s tvářemi Jodie Foster a Kali Reis i filosofický přesah, který poutavě rozšiřuje charaktery a příběh. Dle prvních reakcí se tedy zdá, že se opravdu můžeme těšit, zabalit se do svetrů a 14. ledna se na HBO znovu lačně ponořit do mrazivého světa Temného případu. 

---

Autor: Marek Mičke
Foto: HBO
Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritics, Dark Horizons
 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace