Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Nejlepší epizody Gilmorových děvčat


ikona
do_Od
alexis bledelgilmore girlsgilmorkylauren grahamnetflixtoptop 8
Gilmorky se vrací a k té krásně příležitosti vybíráme osm nejlepších epizod původního seriálu. Které to jsou? 

Okay, je na čase to vybalit. Miluji Gilmorky a poslední měsíc a půl jsem doma nekoukal na nic jiného, než na komplet celý seriál, od první epizody až do konce. Jo, je to venku. A víte co? Vůbec se nestydím!

Proč taky. Smršť chytrých dialogů, pečlivě rozebrané životní situace, galerie těch nejpodivnějších postav široko daleko, malebné prostředí amerického maloměsta, melancholický soundtrack, stará dobrá romantika a kvalitní porce drama k tomu, to všechno dělá z Gilmorek jeden z těch seriálů, kterým se po právu říká kultovní. O tom "proč" a "jak moc" ale až někdy příště. V tomhle článku se totiž hodlám ohlédnout za tím, na co z Gilmorek vzpomínám nejraději. Na ty nejlepší momenty, z těch nejlepších epizod. Takže připravte kapesníčky, nalaďte nostalgickou strunu a jdeme na to.

Pilot (S01E01)

Seznamte se, tohle je Rory a tohle Lorelai. Obě rychle mluví, ani jedna neumí vařit a společně tvoří dokonalou dvojku. Matka s dcerou. Nejlepší kámošky. Od začátku až do konce, přesně takový pocit vám první epizoda přinese, a přestože se tomu dá jen těžko uvěřit, přesně o tomhle seriál až do konce zůstal. A jakmile vám tohle docvakne, kolika různými směry se seriál mohl s odlišnou verzí pilotu ubrat, začnete si toho originálu vážit o tolik víc. Já vím, nezní to jako příliš, tohle byla ale dost možná vůbec nejdůležitější epizoda ze všech a já vám ji před premiérou nových epizod opravdu silně doporučuji. Už jen kvůli té atmosféře a postupnému objevování kouzelného místa zvaného Stars Hollow.

Rory / Lorelai (S02E21)

Zamilovaní lidé občas dělají hodně hloupé věci. Zažil jsem to já, zažili jste to vy a osobně jsem měl velkou radost, že Rory v tomhle smyslu nebyla jiná, než jakýkoli jiný teenager v jejím věku. To důležitější se ale přihodilo až na závěr, kdy kvůli svému rande v New Yorku Rory prošvihla matčin moment na pódiu (slza hrdé babičky taky památná!) a když se Lorelai vrátila domů, vynervovaná Rory už tam na ní čekala. Kromě asi miliardy trestů, které sama sobě vymyslela (mimo jiné třeba taky zákaz dýchání) a více jak desítky omluv, které na Lorelai kulometně pálila jednu za druhou, mě ale zaujalo ještě něco jiného. Byl to způsob, jakým to Lorelai přijala. Jasně, byla zklamaná, zároveň jste z jejích odpovědí a pohledu ale jasně vyčetli, že se do Rory plně vcítila. Sama totiž nebyla v mládí jiná a tak místo toho, aby v tom Rory nechala pořádně vykoupat, zachovala se opět jako matka roku a kromě kyslíku a večeře své dceři dopřála i tolik kýžené odpuštění. Bravo.

Je libo taneček? (S03E07)

Le Mans městečka Stars Hollow, i tak by se dala označit šílená soutěž v tanečním maratonu, ve které praštěný Kirk rok co rok nad všemi vítězí. Aby mu Lorelai zkazila radost, rozhodne se, že letos udělá vše proto, aby vyhrála právě ona. Pak ale přijde o tanečního partnera, protože vypadá jako Elizabeth Taylor a do hry musí vstoupit Rory. Když však tanec vypukne, dorazí na scénu Jess se svou novou přítelkyní a jelikož vztahy mezi ním, Rory a Deanem byly už delší dobou napjaté (a Rory se ani nesnažila svou žárlivost před Deanem zakrývat), celý tenhle střet logicky nedopadne dobře. Pokud existuje něco jako začátek konce, musí existovat i závěr konce a já můžu říct, že tahle epizoda ho definovala naprosto perfektně.

Dlouho očekávaná rvačka (S03E19)

Rory + Dean. Rory + Jess. Rory + Logan. Docela by mě v diskuzi zajímalo, kdo komu fandil (osobně jsem tým Jess a hned po něm Logan, protože Dean byl pitomec). Každopádně mezi těma dvěma prvníma to už delší dobu vřelo, a poté co Rory skončila s Jessem, se jejich nevraživost posunula na zcela nový level. Kdo se tedy netěšil, až tohle dusno po vzoru Bridget Jones konečně vykulminuje v nějakou rvačku, neví o co přicházel. Celá epizoda byla skvěle natočená, skvěle vymyšlená a tenhle moment skutečně nezklamal!

První noc sama (S04E02)

Rory jde na vejšku, sláva! Po menších roztržkách a troufalé manipulaci pana Gilmora se sice nakonec rozhodla pro Yale místo Harvardu, to ale vůbec nevadí. Zaprvé nás totiž potěšilo, že to alespoň bude mít blíž domů a zadruhé, Paris. To nejdůležitější v této epizodě se ovšem přihodilo mezi Rory a Lorelai. Po vtipném stěhování totiž přichází na řadu odloučení a pokud někdy seriál skutečně vykreslil pouto, které mezi těmito dvěma ústředními charaktery existovalo, bylo to právě tady. Prostě zahodit všechno a jet zpátky utěšit svou dceru/nejlepší kamarádku, tomu se říká láska. Pfff, jo, ten seriál je fakt pro citlivky.

Polibek (S04E22)

Podobně jako Rory, i Lorelai za těch pár let potkala pár opravdu sympatických protějšků, u kterých bylo velice obtížné jim nefandit. Proč? Protože Lauren Graham je hot, kromě jiného. Taky ale proto, že se Max, Chris a především Luke všichni opravdu snažili, aby to mezi nimi a Lorelai fungovalo. Ten poslední z nich byl ale přece jen už od začátku něčím jiným. Něčím... víc. A věděli to jak diváci, tak postavy v seriálu. Takže jakmile na to konečně přišlo a Luke s Lorelai se poprvé políbili, pochopitelně všichni radostně jásali. A nahý Kirk prchající přímo skrze ně už byl jen pouhou třešničkou na dortu.

Odpuštění (S05E11)

Jak už vám nejspíš došlo, příliš velký fanoušek pozdějších řad nejsem. Ne snad, že by se v nich neobjevila žádná zajímavá vedlejší postava, nebo že by nedošlo k žádnému unikátnímu momentu, když ale nepočítám finále (o tom ale za chvíli), poslední opravdu památná epizoda pro mě byla ta, ve které se Christopher vydal za Rory, aby spravil jejich rozbitý vztah. Jasně, je to hodně subjektivní, z nějakého důvodu mi ale v ten moment nepřišlo nic smutnějšího, než otec, který postupně ztrácí svou vlastní dceru a ta představa ho děsí. A vzhledem k okolnostem a pozdějšímu smutnému twistu už jaksi tenhle díl ne a ne dostat z hlavy.

Finále (S07E22)

"Kdo si počká, ten se dočká." I takhle nějak by se dalo shrnout velké finále. Začíná to sice pomalu, snad všem bylo ale od začátku jasné, že jakmile na to dojde, emoce se budou ždímat na maximum. Tahle předem plánovaná finále jsou vždycky náročná, a to nejen pro ty citlivější z nás, často je to vidět i na hercích. Koneckonců, oni s těmi charaktery strávili přece jen mnohem delší dobu, jak my. Každopádně to zabralo, jeden velký happyend víceméně perfektně uzavřel všechny rozjeté linky, Rory poslal do velkého světa, Lorelai usmířil s Lukem, prarodiče potěšil pokračující tradicí pátečních večeří a divákům ještě jednou naposledy připomněl tu unikátní atmosféru, která byla specifická pouze pro Stars Hollow. A řeknu vám, jedno oko nezůstalo suché.

Tak co, souhlasíte s výběrem? Máte vlastní památný pomoct, který tady nezazněl? Nebo už se prostě jenom nemůžete dočkat, až na Netflix dorazí nové epizody? Dejte vědět v diskuzi. Jooo a... 

...bonusová epizoda:"Ne, ta srna narazila do mě!" (S01E04) 

První velký výbuch emocí a zároveň první ujištění, že mlaďounká Alexis Bledel má upovídanou Rory naprosto pod palcem? Ano a ano. Hlavně ale první a poslední případ nehody, kdy lesní zvěř srazila auto, a ne auto zvěř. Only on Gilmore Girls.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace