Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hra o trůny: Nejlepší epizody


ikona
krauset
epizodygame-of-thronesgeorge-martinhbohra-o-truny
Co jsou nejlepší a nejhorší epizody celé Hry o trůny? 

Toho, kdo četl můj žebříček sérií z minulého víkendu, asi příliš nepřekvapí, že jak třetí, tak čtvrtá mají po třech zástupcích v mé TOP10 epizod. Adaptace knihy Bouře mečů, která bývá nejoceňovanější a pokrývá třetí a čtvrtou sérii, jasně vede (mnou chystaný fakt už zmínil i hroubek v komentářích). Zato možná překvapí, že se jen dvě bitevní epizody dostaly do první desítky. Jedna ale hned na zlaté místo. Která?

 

11. Baelor S01E09 
 
Ned přijde o hlavu, Tyrion získá lásku a Robb vyhraje první bitvu. Epizoda režírovaná Alanem Taylorem, který dal jako první Hře o trůny výrazný look. I díky němu přestala vizuálně připomínat seriál Řím. 
 
 

12. What Is Dead May Never Die S02E3
 
Jedna z politicky nejfikanějších epizod, kde Tyrion obehraje celou Malou radu, aby zjistil, kdo donáší Cersei. Varys položí svou hádanku o tom, kde spočívá moc. Theon zradí Robba a Arya si vyslechne, kam ji zavede pomsta. 
 
 

13. The Dance of Dragons S05E09
 
Další Nutterovo mistrovství. Stannis upálí svou dcerku Shireen a Daenerys poprvé vzlétne na Drogonovi. Předtím ještě Tyrion stihne zapolemizovat o násilí a konzervativním pohledu na společenské uspořádání. Nedoceněná mezi devátými epizodami. 
 
 
14. Mockingbird S04E07
 
Lehce přehlížená epizoda, která se nachází mezi Tyrionovým soudem a Oberynovým soubojem. Daenerys poručí Daariovi, aby jí ukázal, co umí. Ohař je zraněn a Bronn odmítá být Tyrionovým šampionem. Ale hlavně, Malíček políbí Sansu a vystrčí Lysu Arryn do měsíčních dveří a my se dozvíme, že to oni, ne Lannisteři stáli za vraždou lorda Arryna.
 
 

15. The Old Gods and the New S02E6
 
První Nutterova epizoda. Theon dobude Zimohrad, Tyrion je téměř rozsápán hladovějícím davem a Jon potká Ygritte. 
 
 
 
16. The Two Swords S04E01
 
Nejlepší úvodní epizoda seriálu. Začíná prologem, v němž Tywin nechá roztavit Nedův meč z valyrijské oceli (ta trpělivost, že si počká, dokud nebude zavražděn Robb!), čímž se vizuálně sděluje, že se teď Lannisterové stávají po třech sériích protagonisty. Dorazí Oberyn. A Arya získá zpět Jehlu, zatímco Ohař má chuť na kuřecí. 

 
 
17. Battle of the Bastards S06E09
 
Epizoda, za níž Sapochnik a šestá série sklízeli Emmy. Vizuálně jedna z nejlepších bitev vůbec. Jon stojící proti přívalu kavalerie, následný tracking shot na jeho první údery v bitvě. Jedinečné. Nejleší scénou je ale jeho topení se v moři těl a jeden z nejdychtivějších nádechů v kinematografii. Epizodu bohužel sráží množství nelogičností: proš Sansa neřekla Jonovi o Malíčkovi, proč nemá obr Wun Wun nějakou zbraň, kterou by mlátil vojáky, jak to, že Ramsay o Malíčkovi nevěděl, proč nechal Zimohrad skoro úplně bez posádky. A nakonec: proč vystřelil do oka Wun Wuna, když měl na mušce Jona. Nehledě na to, že se zabitím Ramsayho seriál odklonil od dlouhodobé filosofie, že brutální smrt nemůže být uspokojivá. 
 
 

18. The Spoils of War S07E04
 
Nejlepší epizoda posledních dvou sérií. Ohnivé peklo viděné perspektivou Tyriona. O stejný efekt se snažila i předposlední epizoda The Bells, a zdalka ne tak povedeně. 
 
 
 
19. The Laws of Gods and Men S04E06
 
Stannis se domluví se Železnou bankou a Tyrion se protrpí soudním přelíčením, na jehož konci požádá o spravedlnost soubojem. 
 
 
 
20. The Watchers on the Wall S04E09
 
Bitevní epizoda. Cenná hlavně lyrickým úvodem („Je to jako by ses zabalil do té druhé osoby…Nejsem básník!“) a závěrem (smrt Ygritte).
 
 

Jako čestné zmínky ještě: S01E05 The Wolf and the Lion, S01E06 A Golden Crown, S01E07 You Win or You Die, S01E08 The Pointy End; S02E01 The North Remembers; S03E06 The Climb, S03E08 Second Sons; S05E01 The Wars to Come, S05E05 Kill the Boy, S05E10 Mothers Mercy; S06E05 The Door; S07E03 The Queens Justice; S08E02 A Knight of the Seven Kingdoms. A do jisté míry i finále, The Iron Throne

Za nejhorší pak pokládám epizody Unbent, Unbowed, Unbroken (S05E06) kvůli znásilnění Sansy a souboji Písečných hadů s Bronnem a Jaimem, který vypadá a je sestříhán jako něco z Xeny. Poslední dvě epizody sedmé série obsahující výpravu za Zeď, sprintujícího Gendryho (Beyond the Wall, S07E06) a nesmyslné nesvolání mezinárodní konference k tomu, aby Sever předvedl nemrtvé celému Západozemí, nejen Cersei (The Dragon and the Wolf, S07E07). Nejhorší zápletka celého seriálu. A i čtvrtá epizoda té poslední (The Last of the Starks, S08E04), kdy se charakterový oblouk Daenerys z deseti hodin vtěsná do jedné a mimořádný vztah Jaimeho a Brienne je bagatelizován milostnou pletkou, není nic, čím by se měli tvůrci chlubit. Ale jinak mohou být spokojeni. 
 
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace