Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hra o trůny: Nejlepší epizody


ikona
krauset
epizodygame-of-thronesgeorge-martinhbohra-o-truny
Co jsou nejlepší a nejhorší epizody celé Hry o trůny? 

Toho, kdo četl můj žebříček sérií z minulého víkendu, asi příliš nepřekvapí, že jak třetí, tak čtvrtá mají po třech zástupcích v mé TOP10 epizod. Adaptace knihy Bouře mečů, která bývá nejoceňovanější a pokrývá třetí a čtvrtou sérii, jasně vede (mnou chystaný fakt už zmínil i hroubek v komentářích). Zato možná překvapí, že se jen dvě bitevní epizody dostaly do první desítky. Jedna ale hned na zlaté místo. Která?

 

1. Blackwater S02E09

Dokonalost. Od otvírací scény na napětí zvracejících vojáků v podpalubí. Přes bubny, divoký oheň, radu, Tyrionův proslov. Naprosto kompaktní epizoda, nejen zaměřením na jedinou událost, ale i tematicky. Je zde jasná souvislost mezi bojujícími a ženami a dětmi čekajícími na výsledek. Brilantní tím, jak si hraje s diváckým příklonem k jedné nebo druhé straně. Možná chceme, aby Lannisteři prohráli, ale bojíme se o Tyriona. Skoro lepší než samotná bitva je rozhovor Sansy se Cersei (což je jedna velká Emmy krádež na Leně Headey), jež jí dává v opilosti podivné rady. Také nejspíš nejlepší výkon Sophie Turner v životě. Druhá epizoda, kterou napsal pro seriál George R. R. Martin, je dechberoucí. 
 

2. The Winds of Winter S06E10

Pravý opak Blackwater. Rozmáchlá epizoda s velkým rozptylem, kdy každý důležitý příběh dostává své malé zakončení. Cersei odstřelí Baelorovo septum, k čemuž složí Ramin Djawadi mimořádnou hudební kompozici, a usedne na trůn v momentu, kdy Jaime vidí, že jeho láska spáchala přesně to, čemu on zabránil a kvůli čemu ztratil čest. Bran zjistí, kdo byla Jonova matka, a Jon je prohlášen Králem Severu. Sam dorazí do Citadely, Arya naservíruje Walderu Freyovi „humble pie“ a Daenerys pluje do Západozemí. S trochou fantazie se to dá pokládat za závěr, pokud se vám nelíbí ten opravdový a nevadí vám otevřené konce. Nejlepší epizoda režírovaná Miguelem Sapochnikem.
 
 

3. The Rains of Castamere S03E09

Důvod, proč se Weiss s Benioffem do celého podniku pouštěli. Epizoda, která celou hodinu pracuje se zvláštní tenzí, něco jakoby není pro diváka v pořádku stejně jako pro Catelyn, když uslyší svatební kapelu hrát Deště Kastameru. Závěrečné vyvraždění je ještě mocnější než v knize, protože Robb má v seriálu daleko větší úlohu, není Lady Stoneheart a Talisa se účastní svatby. A Robbův zlovk, Šedý vítr, je zastřelen v kotci, úplně bezbranný.  Mistrovská práce Davida Nuttera, který se stal s osmou sérií „nejpoužívanějším“ režisérem seriálu. 
 
 
 
4. Fire and Blood S01E10

Pro mě navždycky lepší než předchozí Baelor, kde dojde ke stětí Eddarda. Tady totiž opravdu zjistíme, že meč dopadl přesně. Vidíte, jaký to má na všechny vliv. Robb zoufale tupící svůj meč planými údery do stromu poté, co vyhrál bitvu a zajmul Králokata, obětoval 2000 Seveřanů, a přesto přišel o otce, je jeden z nejsilnějších momentů celého seriálu. Sansa se postaví Joffreymu („Možná mi můj bratr přinese tvoji hlavu.“). A Daenerys vezme zbytečky života manželovi a dá život drakům. 
 
 

5. The Children S04E10

Děti se bouří. Cersei řekne Tywinovi, že zvěsti o jejím vztahu s Jaimem jsou pravdivé. Arya nechá zemřít Ohaře (ale předtím ho okrade). Souboj Ohaře a Brienne je úžasně fyzická záležitost plná surovosti, kousání a křiku, Cleganebowl si přeje, aby byl alespoň z poloviny tak dobrý. Daenerys zamkne své draky poté, co Drogon zabije jednu malou holčičku. A Tywin skončí tím nejméně důstojným způsobem. Absolutní masterclass Petera Dinklage. 
 

6. The Mountain and the Viper S04E08

Doslova drtivá epizoda. Důkaz, že Hra o trůny dokázala překvapovat i po Rudé svatbě. Sansa zalže lordům z Údolí, aby kryla Malíčka, a Daenerys zjistí, že na ni Jorah špehoval. Přední místo si zaslouží nejen kvůli legendárnímu souboji Hory s Oberynem, ale i pro jeden z nejlepších kusů scenáristické invence, když Tyrion těsně před soubojem přemýšlí o zbytečnosti násilí v podobenství o lannisterském bratranci, který bezmyšlenkovitě zabíjel brouky. 
 
 

7. And Now His Watch is Ended S03E04

Jaime se vyrovnává se ztrátou ruky. Theon přizná Ramsaymu, že jeho „pravý otec zemřel v Králově přístavišti“. Varys ukáže Tyrionovi čaroděje, který ho vykastroval. Lord velitel je zavražděn povstalci Noční hlídky. Ale hlavně: Daenerys se vypořádá s otrokáři v Astaporu po svém ve scéně, která se stala pověstnou. Proto všechna ta jména Daenerys pro děti narozené v roce 2013.
 
 

8. Kissed by Fire S03E05

Třetí série potvrzuje jednoznačně nejsilnější prostředek ze všech řad. Počínaje soubojem Ohaře s Bericem, po Jonův první milostný zážitek s Ygritte (nakonec něco věděl), až ke strhující popravě Rickarda Karstarka Robbem, pro něhož je tohle rozhodnutí začátkem konce. Vrcholem je vyznání Jaimeho, proč zabil Šíleného krále. Nikolaj Coster-Waldau je tu nejlepší, co kdy byl. A když si stěžuje, že rytířské přísahy si mohou protiřečit, je to významný komentář k morálce fiktivního, i skutečného světa. 

 
9. Hardhome S05E08

Kdyby se Bílí chodci neprojevili v poslední sérii jako nudná hrozba, byl by Tvrdodomov o kousek výš. A já plně respektuju, že ho má mnoho lidí na prvních místech. Realizace bitvy je úžasná, ale mě zkrátka víc zajímá, když člověk řeže do jiného člověka spíše než do nemrtvého. Epizoda významná i tím, že v ní mezi sebou vedli Daenerys a Tyrion své první dva rozhovory. A Daenerys se přiznala k tomu, že chce „zlomit kolo“ aristokratického útlaku. První velká epizoda režírovaná Sapochnikem (fanoušci spekulovali, že pátá série nebude mít velkou bitvu, protože na seznamu režisérů chybí Neil Marshall, který stál za Blackwater a bitvou o Zeď).

 
 
10. The Lion and the Rose S04E02

Fialová svatba a poslední z epizod, kterou napsal Martin. Jako úžasně funkční prostředek se tu ukazuje divadlo na divadle, když Joffrey nutí návštěvníky svatby sledovat parodickou verzi války pěti králů, přestože většina hlavních hostů má k poraženým nějaký rodinný nebo jinak blízký vztah. Nakonec si ale nejvíc cením toho, že smrt Joffreyho, někoho, jehož konec jsme si přáli roky,  je nakonec ošklivá a neuspokojivá, protože najednou sledujeme jen chlapce, který se dusí v bolestné křeči v náručí matky. Na takovéhle komplikované emoce bohužel tvůrci postupně zanevřeli (Ramsay a jeho psi).
 
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace