Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 let od konce Ztracených


ikona
Redakce
damon lindeloflosttématopztraceni
Dekádu po poslední epizody vzpomínáme na to nejlepší z již kultovního seriálu. 

Je to k neuvěření, ale včera, konkrétně tedy 23. května, uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy Jack s Vincetem po boku naposled zavřel oči a televizní megahit z produkce J. J. Abramse Ztraceni byl u konce. Skončila tím jedna velká seriálová éra, hit rozdělující ke svému konci diváky čím dál více, ale zejména pecka, jež do jisté míry pomohla změnit tvář seriálové tvorby. A jelikož je u nás v redakci Lost opravdu srdcovou záležitostí, rozhodli jsme se k této příležitosti na ostrovní kult zavzpomínat a zároveň se rozepsat o našich nejoblíbenějších postavách, epizodách, záhadách i nejdojemnějších úmrtích. A na závěr se každý z nás rozpovídal o tom, jak na Jacka, Lockea, Kate a spol. po dekádě vzpomínáme. Pokud jste náhodou Ztracené neviděli, tak pozor na těžké spoilery. V opačném případě se hezky usaďte a vydejte se společně s námi na nostalgickou jízdu, po níž si možná budete chtít tuto pecku i znova pustit. 

NEJLEPŠÍ POSTAVY

Benjamin Linus

Jestliže u Johna Lockea divák často nevěděl, jak se zachová, u Bena to platilo asi tak trojnásob. Dokonale nečernobílá postava, kterou fanoušek jednu epizodu k smrti nenáviděl, v příští mu jí bylo líto a v těch dalších jí držel palce. A takhle to šlo s vůdcem Druhých několikrát pořád dokola, aniž by jeho motivy byly čitelné. A přesto, nebo právě proto, si ho diváci tolik zamilovali a patřil mezi nejvýraznější a nejvděčnější figurky na této ostrovní šachovnici. Za kámoše byste ho však asi mít nechtěli. (Spooner)

Desmond Hume

Kdyby se předávala cena za největšího sympaťáka mysteriózního hitu, nejspíš by vyhrál právě dlouholetý ztracenec Desmond. Sorry, Jacku a Sawyere, ale je to prostě tak. Desmond si získal fandy svou bezprostředností, těžkým osudem a samozřejmě nehynoucí láskou k Penny, která mu neustále dávala sílu bojovat a přežít. Do ostrovní party pak zejména během třetí řady skvěle zapadl a s Charliem dal dohromady dvojici, na níž vzpomínají diváci s dojetím dodnes. Tak nějak jsem pak doufal, že se charismatický Henry Ian Cusick uchytne v jiném televizním hitu a ještě si ho na obrazovkách užiju. Bohužel, stejně jako v případě většiny ostatních ostrovních tváří, ani tady to úplně nedopadlo. Uvidíme se v příštím životě, bratře! (Spooner)

Pan Eko

Samuel L. Jackson Ztracených. Bývalý pašerák, který nalezl Boha, byl vedle Johna Locka druhým mužem víry, hůl s vyřezanými žalmy ale držela pořádně svalnatá paže a Eko se o sebe na ostrově dokázal postarat. Ke skupině se připojil až později, protože skončil v zadní části letadla. A seriál zase na hercovo přání opustil dříve, než Damon Lindelof plánoval. I tak ale Pan Eko zanechal silnou stopu, hlavně jako muž, který se podíval kouřovému monstru do očí a monstrum uhnulo jako první. Tedy, alespoň jednou… (Sam.Vimes)

Hugo Hurley Reyes

Skupina přeživších byla plná atletických mužů, kteří soutěžili kdo je větší drsňák, kdo rozhoduje o zásadních věcech nebo kdo se pustí do většího nebezpečí. Jejich klidnější, normálnější protiváhou byl Hurley. Dobrák, který hlavně chtěl být s každým v pohodě a pokud možno poslouchat co nejméně narážek, kde má schované zásoby jídla, když se nezdá že by na ostrově hubnul. Není divu, že se jeho parťákem stal Charlie. I když to nebyl alfa samec jako mnozí ostatní, měl Hugo nezanedbatelnou porci neokázalé odvahy. A hlavně obrovské srdce. (Sam.Vimes)

Charlie Pace 

Aneb jak nezbedný zfetovaný rocker k lásce a nové životní cestě přišel. Tedy aspoň na chvíli. Charlie nepatřil mezi charaktery, jež by posouvaly děj nějakým zásadním způsobem dopředu, i přesto byl nezaměnitelnou a výraznou tváří této skupinky trosečníků. Může za to zejména právě jeho příběh a postupný vývoj, který ho přivedl k lásce s Claire, přátelství s Hurleym a parťáctví s Desmondem. Jeho životní příběh byl pak dokonale uzavřen a dojemně ukončen nejspíš právě v ten nejlepší okamžik. Právě i díky jeho vyrovnání se s osudem a poslednímu vzkazu na ruce na něj diváci pořád s láskou vzpomínají. (Spooner

Jack Shephard

Charismatický doktor a přirozený vůdce měl z celého ansámblu nejblíž k pozici hlavní postavy. Zpočátku byl mužem vědy proti Lockovu muži víry a jednoznačně kladným hrdinou proti Sawyerově ambivalentnímu darebákovi. Postupně se k oběma charakterům přiblížil, i on se dostal k víře a na druhou stranu prosvítaly temnější stránky jeho osobnosti a zachutnání moci a pocitu kontroly. Vždycky to ale byla zajímavá postava, které divák fandil a ona ho provedla celými Ztracenými od začátku až na úplný konec. Matthew Fox nikdy neměl lepší roli. (Sam.Vimes)

James „Sawyer Ford

V prvních epizodách byl Sawyer za arogantního, sobeckého mizeru. Než nastoupili Ti druzí a jiné, horší věci zvenčí skupiny přeživších, byl Sawyer málem až za záporáka, viz třeba incident s inhalátorem. Když se o něm u příležitosti české premiéry seriálu psalo jako o miláčkovi zámořského publika, nechápal jsem to. Jenže zahraniční diváci tou dobou už byli o dvě řady dál a ze Sawyera byl nový člověk. Vyrostl z něj sympatický týmový hráč, který byl dokonce schopen sebeobětování (u jeho skoku z helikoptéry jsem zamačkával slzu), zároveň mu zůstal jižanský šarm a schopnost házet kolem sebe hláškami a polo-urážlivými přezdívkami. (Sam.Vimes)

John Locke 

O tom, proč je John Locke výjimečnou postavou a jednou z těch nejlepších věcí, co nám Abramsův produkční kousek dal, bych se mohl vypisovat hodiny. Podle mě se totiž jedná o jednu z nejlépe napsaných televizních postav vůbec, a když si k tomu připočtete charisma Terryho O´Quinna, jde takřka o dokonalou kombinaci. Právě Lockovo odhodlání, víra v ostrov coby v zázračné místo a neustálá touha přijít otázkám a záhadám na kloub tlačila děj v mnoha ohledech dopředu. Společně s jeho smutnou minulostí a ještě tragičtějším osudem tu pak máme jednu z nejlidštějších postav seriálu, kterou zastánci Jacka sice občas nesnášeli, ale dokonale jste rozuměli jeho motivům. A já mu za všech okolností prostě fandil. (Spooner)

Juliet Burke

Juliet možná nepatří u fandů mezi top postavy, své místo v tomto žebříčku si ovšem jistě zaslouží. Zprvu chladná doktorka z „druhé strany barikády“ totiž může do jisté míry za to, že jsme začali na Druhé koukat z jiného úhlu pohledu. S čím dál větším začleňováním do ústřední party se pak člověk dostával Juliet více pod kůži a po jejím tokání se Sawyerem jí už začal dost fandit. A v páté sezóně již dokonce málem sesadila Kate z trůnu nejsilnějších ženských postav seriálu. Což je hodně slušný a sympatický vývoj. (Spooner)

Kate Austen

Jeden z vrcholů romantického trojúhelníku s Jackem a Sawyerem, charakterem někde na půl cesty mezi nimi. Zároveň ale také asi hlavní ženská postava seriálu, schopná a sympatická, občas zase odtažitá kvůli skrývání své minulosti a faktu, že v letadle byla v želízkách. Dokázala držet krok s Jackem a ostatními na jejich výpravách a když to bylo potřeba, uměla být bezohledná, ale i laskavá. V seriálu s námi byla od začátku, kde zašívala Jacka po havárii, až do konce v kostele. (Sam.Vimes)


© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace