Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 let od konce Ztracených


ikona
Redakce
damon lindeloflosttématopztraceni
Dekádu po poslední epizody vzpomínáme na to nejlepší z již kultovního seriálu. 

Je to k neuvěření, ale včera, konkrétně tedy 23. května, uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy Jack s Vincetem po boku naposled zavřel oči a televizní megahit z produkce J. J. Abramse Ztraceni byl u konce. Skončila tím jedna velká seriálová éra, hit rozdělující ke svému konci diváky čím dál více, ale zejména pecka, jež do jisté míry pomohla změnit tvář seriálové tvorby. A jelikož je u nás v redakci Lost opravdu srdcovou záležitostí, rozhodli jsme se k této příležitosti na ostrovní kult zavzpomínat a zároveň se rozepsat o našich nejoblíbenějších postavách, epizodách, záhadách i nejdojemnějších úmrtích. A na závěr se každý z nás rozpovídal o tom, jak na Jacka, Lockea, Kate a spol. po dekádě vzpomínáme. Pokud jste náhodou Ztracené neviděli, tak pozor na těžké spoilery. V opačném případě se hezky usaďte a vydejte se společně s námi na nostalgickou jízdu, po níž si možná budete chtít tuto pecku i znova pustit. 

NEJLEPŠÍ EPIZODY

S01E01 a S01E02 – Pilot

Tady to všechno začalo. Velice drahý dvojdíl (rozpočet se uvádí mezi 10 a 14 miliony dolarů) začíná probuzením potlučeného muže v obleku v džungli, který přiběhne na pláž ve stavu naprostého chaosu a destrukce po pádu letadla. Působivá scéna mimo jiné spolehlivě sdělí, že k dosud rotujícím letadlovým motorům by se přibližovat opravdu nemělo. Pilot stíhá načrtnout velké množství postav i jejich tajemství a zároveň zjišťujeme, že s ostrovem není něco v pořádku. Už tady se objeví zásadní motivy jako vysílání Francouzky nebo lední medvěd a z džungle je slyšet kouřové monstrum. (Sam.Vimes)

S01E04 – Walkabout

Po Jackovi, Charliem a Kate přišel na řadu jako ústřední postava epizody John Locke. Postarší drsňák se sadou loveckých nožů, který si v divočině umí poradit, měl mimo ostrov naprosto nudný, šedivý život. A nakonec přišlo šokující odhalení s vozíčkem. Jen v málokteré jiné epizodě fungoval kontrast mezi postavou na ostrově a ve flashbacku tak dobře jako tady. V Austrálii to nevyšlo, ale po cestě zpátky Locke svou vytouženou výpravu z titulu epizody dostal. (Sam.Vimes)

S02E01 – Man of Science, Man of Faith

Už od stále parádního úvodu s ranní rutinou v poklopu bylo jasné, že tahle epizoda bude veliká pecka a i nadále se bude pokračovat ve výtečné formě z první řady. Jenže úvodní epizoda druhé série není jen o seznámení s Desmondem, ťukání čísel do počítače a první návštěvě místa pod poklopem. Jak už název napovídá, jde tu zejména o střet a zcela odlišný přístup ústředních postav kultovního hitu, Jacka s Lockem. Ano, k názorovým konfliktům doktora spoléhajícího na vědu a plešouna mluvícího o osudu docházelo mnohokrát, nejvíce však jejich odlišné pohledy vystihuje právě úvod „dvojky“. A to navíc tím nejvíce strhujícím způsobem a s porcí nových otázek a tajemství navrch. (Spooner)

S03E22 – Through the Looking Glass

Upřímně, do této topky by se dalo nacpat téměř každé finále Ztracených. Lindelof s Cusem totiž ctili pravidlo, že to nejlepší se má vždy nechávat na konec a každý závěr byl na ostrově plný nabušených událostí či emotivních scén, z nichž nám padala brada. Finále třetí řady však v tomto funguje zdaleka nejvíc a ostatní finálové bratříčky přeci jen o trošku převyšuje. Zde se totiž ždímou emoce opravdu na dřeň a to nejen prostřednictvím jedné z nejdojemnějších scén celého seriálu, Charlieho smrtí, ale i dalšími událostmi. No, a pak je zde závěr, jenž dokázal uzemnit i škarohlídy, kteří to chtěli s Lost již vzdát. To, co se zdálo být dalším Jackovým x-tým flashbackem, se totiž během pár vteřin změnilo v šokující flashforward a začátek příběhu Oceanic 6. Autorům se tak nejen podařilo dokonale otočit už okoukanou a nikam nevedoucí ideu flashbacků, ale navíc posunout titul nečekaným směrem, na jehož další pokračování se čekalo opravdu těžce. Výtečný nápad i po letech. (Spooner)

S04E05 – The Constant

Fandové se všechny série hádali, jestli je nejlepším párem Jack a Kate, Kate a Sawyer, nebo snad dokonce Sawyer s Juliet. Já na tuhle otázku měl vždy ale zcela jinou odpověď, a to Desmonda s Penny. Tato romantická linka byla v kultovce jednou z milionu vedlejších zápletek a vlastně jsme ji se štěstím dostávali aspoň párkrát za sezónu. O to romantičtější a opravdovější ovšem pro mě tahle láska byla. Mnohé momenty této dvojice pak pro mě patří osobně mezi ty nejsilnější v celém seriálu. Velmi silná a dojemná je pak díky tomu epizoda The Constant, v níž se navíc skoro až geniálně pracuje s Desmondovým cestováním časem, tím spojenými paradoxy a vším ostatním, co k tomu patří. A na závěr samozřejmě dorazí už legendární telefonát, jenž funguje i po letech. Epizoda, jež má (nejen) v mém fanouškovském srdíčku speciální místo. (Spooner)


© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace