Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 let od konce Ztracených


ikona
Redakce
damon lindeloflosttématopztraceni
Dekádu po poslední epizody vzpomínáme na to nejlepší z již kultovního seriálu. 

Je to k neuvěření, ale včera, konkrétně tedy 23. května, uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy Jack s Vincetem po boku naposled zavřel oči a televizní megahit z produkce J. J. Abramse Ztraceni byl u konce. Skončila tím jedna velká seriálová éra, hit rozdělující ke svému konci diváky čím dál více, ale zejména pecka, jež do jisté míry pomohla změnit tvář seriálové tvorby. A jelikož je u nás v redakci Lost opravdu srdcovou záležitostí, rozhodli jsme se k této příležitosti na ostrovní kult zavzpomínat a zároveň se rozepsat o našich nejoblíbenějších postavách, epizodách, záhadách i nejdojemnějších úmrtích. A na závěr se každý z nás rozpovídal o tom, jak na Jacka, Lockea, Kate a spol. po dekádě vzpomínáme. Pokud jste náhodou Ztracené neviděli, tak pozor na těžké spoilery. V opačném případě se hezky usaďte a vydejte se společně s námi na nostalgickou jízdu, po níž si možná budete chtít tuto pecku i znova pustit. 

NEJDOJEMNĚJŠÍ ÚMRTÍ

Boone Carlyle

Boone možná nepatřil mezi nejvýraznější postavy a vlastně toho v první sezóně ani nestačil mnoho předvést. I přesto zapůsobila jeho smrt na diváky mnohem působivěji než pozdější úmrtí mnoha zásadních charakterů. Proč? Jednoduše, jeho smrt totiž byla naprosto nečekaná a nekompromisní. V kontrastu se zrovna probíhajícím porodem Claire a narození Aarona i následně znějící skladbou Life & Death je pak Booneův tragický skon opravdu silnou záležitostí a moment, který šokoval opravdu všechny. Navíc se jednalo o první vlaštovku toho, že tady se bude umírat ve velkém a scenáristé nebudou s přeživšími zacházet v rukavičkách. A také, že se tak stalo. (Spooner)

Charlie Pace

Charliemu úmrtí předcházely Desmondovy předtuchy, o nichž se nakonec dozvěděl. I přesto se napravený feťák, bývalá rockstar a obrovský sympaťák rozhodl obětovat, vypravit se do podvodní stanice Looking Glass a vypnout blokování signálu. To vše se mu nakonec povedlo, Mikhail ze skupiny Druhých pak ale odpálil okno a Charlieho místnost se rychle začala plnit vodou. V poslední chvíli před ještě stihnul Desmondovi sdělit kriticky důležitou zprávu, že připlouvající loď není záchranná výprava jeho přítelkyně Penny. A zanechal mi spoustu spoustu úvah, jestli se přeci jen nemohl přes příval vody nějak dostat ven a doplavat na hladinu, protože Charlieho smrt jsem opravdu, opravdu nechtěl. (Sam.Vimes)

Jack Shephard

Ztraceni začínali s Jackem otevírajícím oči v džungli, když kolem probíhá zlatý retrívr Vincent, a symetricky končili s jejich zavřením na stejném místě, ve společnosti stejného psa. Jack začínal jako muž vědy, postupně došel na půl cesty k muži víry, a i když se mu podařilo z ostrova odejít, byl to právě on, kdo přiměl i ostatní, aby se vrátili. A nakonec ho to stálo život, když bojoval se ztělesněným zlem v podobě Muže v černém. Oči ale nezavřel dřív, než ho porazil a všechny zachránil. Místo v kostele vedle Kate a všech svých přátel si zasloužil víc než kdo jiný. (Sam.Vimes)

John Locke

Zatímco v případě Charlieho či Juliet vsázeli scenáristé na dojemnou strunu, v případě smrti Johna Lockea jde prakticky o tragédii jak z knížek. Odchod muže, jenž věřil v osudu i ostrov, snažil se najít smysl života pro sebe i ostatní, nakonec skončil zcela zlomený a téměř bez víry. Jen měl opět bláhově vedle sebe Bena, jenž mu uštědřil poslední úder. Lockova smrt je pak zdrcující nejen smutný vyústěním jedné z nejsilnějších postav seriálu, ale také tím, že vlastně v divákovi rezonovala až později, kdy se dozvěděl, že muž chodící nyní s ostatními po pláži opravdu není Locke. O to drsněji pak jeho smrt fandy zasáhla. (Spooner)

Juliet Burke

Juliet sice dlouho nepatřila mezi mé favoritky, v páté sérii po boku Sawyera ovšem její postava dostala ještě daleko lidštější rozměr a nešlo jí nefandit. Oblíbený hláškař navíc zapomněl na Kate, víceméně se usadil a divák jim to štěstí prostě přál. Jenže pak přišlo finále páté série, dorazil Jack s jadernou bombou a nápadem vrátit čas, a i poslední signály idylky byly ta tam. Její tragická smrt během neskutečného chaosu pak patří společně s Charlieho smrtí možná mezi ty nejsilnější skony v seriálu vůbec. (Spooner)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace