Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Král talk show se loučí


ikona
TedGeorge
téma
Legenda amerických talk show David Letterman po letech končí. Čím se zapsal do dějin televize? 

Je to tady. Pokud alespoň trochu sledujete americkou talk-show scénu, tak vám jméno David Letterman nemohlo uniknout. Legenda, která si tento rok odkroutí třiatřicátý rok na amerických obrazovkách, bohužel 20. května nadobro odešla z obrazovky. Pojďme společně nahlédnout za oponu nejenom jeho legendární Late Night show. Nebude toho málo. Talk show fajnšmekři (někde tam jste) jistě brzy poznají, že se v článku muselo hodně krátit a zjednodušovat. Pokud by totiž člověk chtěl obsáhnout opravdu všechno, tak by to vydalo na pořádně tlustou bichli. V tomto formátu to bude výživné tak akorát.

Pozn: Ve změněné podobě jste už tento článek mohli zaznamenat v jedné zapadlé TVzone diskuzi nějaký ten měsíc nazpátek. Po dohodě s redakcí tu teď máte mírně upravený článek. Budoucí generace by to tam nenašly.

Pokud by Dave dělal seznam top deseti důvodů, proč se kolem něho dělá takové haló, tak by na prvním místě muselo zaznít: "Revolucionizace zastaralého late night konceptu". Dave by to suše přečetl, na chvíli se zamyslel, a pak by na diváky vyplivl: "To mi řekla moje žena líbánkách." Jak se mladý komik vypracoval v předního televizního baviče a za mořem snad nejznámější televizní osobnost současnosti? Těžká práce a trocha toho štěstí. Ale vezměme to od začátku. David se narodil v Indianě a už od mládí chtěl být bavič. Ne, neřeknu vám, jak se učil, jaké kytky prodávala jeho matka, který strýček byl ten nejvtipnější a jaké domácí zvíře trénoval na olympiádu mazlíčků. Ani vám neřeknu, že díky Indianapolisu (který byl co by kamenem dohodil) byl velký fanda do aut. Co vám řeknu, je to, že přeskočíme prvních cca 15 let jeho života a rovnou se podíváme na střední školu.

 

Jak už říkal v podcastu "Here´s the thing" Alecu Baldwinovi, vzdělávání ho už od mládí štvalo a byl mizerný student. Přesto ty roky strávené ve škole nebyly jenom o získání (na západu tak ceněné) gramotnosti. V jednu chvíli měl cosi několik minut prezentovat před třídou, rozesmál při tom nejenom celou třídu, ale i učitele, a bylo jasno. "Řekl jsem si, že takhle bych se mohl odlišit a prosadit. Ta myšlenka se mi usadila hluboko v hlavě". Po střední se přihlásil na univerzitu s vtipným názvem „Ball State“ a samozřejmě byl přijat.

Mohlo to být pokračování studijního trápení mladého Davea, ale usmálo se na něj štěstí. Věřte tomu nebo ne, měli tam obor "Radio and Television". Na univerzitě tak začal logicky pracovat v místním rádiu, dostával se do průserů, do kterých se jenom v univerzitním rádiu můžete dostat, a pomalu si zvykal na nutnost bavit lidi za každou cenu. Nakonec byl rád, že vysokou zdárně ukončil. Jak už to po škole chodí, následovala řada pracovních příležitostí, na které by každý časem rád zapomněl (ano, Dave se také živil jako "Rosnička"). Bylo na čase vzít rozum do hrsti a přesunout se do Los Angeles. Pokud jste chtěli dělat komedii, nebylo jiné cesty, než se dostat do legendárního podniku Comedy Store (nedávno v něm natočil speciál Louis C.K.). Byť měl původně v plánu komedii pouze psát, začal tu pravidelně vystupovat jako jeden z mnoha stand-up komiků. Zde také začíná jeho velká rivalita s Jayem Lenem, který byl jeho konkurentem a tehdy také vzorem.

 

Náhoda tomu chtěla, že na jedno večerní představení zavítal hledač talentů pro Tonight Show Johnnyho Carsona a Lettermana si vyhmátl. Střih, přerývané dýchání, opona se vlní, Johny Carson hází do placu jeden vtípek za druhým, a příležitost, na kterou v té době čekali jako na smilování desítky a stovky komiků, je tady. Zvládne to Dave?

Zvládl to a Johnny změnil všechno. Ten člověk byl v té době všemocný čaroděj americké televizní zábavy a jedno kývnutí a povzbuzení v jeho show lidem přihrávalo televizní show a milionové kontrakty na obrazovce. Pokud jste to první vystoupení pohnojili, prostě jste skončili. Stačí se podívat na zpoceného Jerryho Seinfelda a bude vám naprosto jasné, že to nebylo jen tak. Dave byl pozvaný zpět. Ta pozvání se opakovala a po přeskočení nepotřebných detailů (Morning Show) se konečně dostáváme do roku 1983 a počátku vlády „Big Davea“.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace