Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Král talk show se loučí


ikona
TedGeorge
téma
Legenda amerických talk show David Letterman po letech končí. Čím se zapsal do dějin televize? 

Je to tady. Pokud alespoň trochu sledujete americkou talk-show scénu, tak vám jméno David Letterman nemohlo uniknout. Legenda, která si tento rok odkroutí třiatřicátý rok na amerických obrazovkách, bohužel 20. května nadobro odešla z obrazovky. Pojďme společně nahlédnout za oponu nejenom jeho legendární Late Night show. Nebude toho málo. Talk show fajnšmekři (někde tam jste) jistě brzy poznají, že se v článku muselo hodně krátit a zjednodušovat. Pokud by totiž člověk chtěl obsáhnout opravdu všechno, tak by to vydalo na pořádně tlustou bichli. V tomto formátu to bude výživné tak akorát.

Pozn: Ve změněné podobě jste už tento článek mohli zaznamenat v jedné zapadlé TVzone diskuzi nějaký ten měsíc nazpátek. Po dohodě s redakcí tu teď máte mírně upravený článek. Budoucí generace by to tam nenašly.

V roce 1983 se něco pomalu začalo kazit v Černobylu, přes 100 milionů lidí sledovalo finále MASHe, Diana Ross odehrála v Central Parku koncert pro 800 000 lidí, Microsoft Word si poprvé našel cestu do počítačů a Dave začal s vysíláním legendární show. Show, bez které byste dnes na obrazovkách asi nepotkávali Fallona, Kimmela, Conana a další. Ti všichni ten program totiž bezmezně milovali a třeba takový Kimmel byl Lettermanem doslova posedlý.

 

Ten koncept byl stejný jako u Carsona. Monolog, výplň, interview (případně stand-up), hudba, konec. Ale Late Night si šla svou cestou a změnila vše. David zacílil na mladší publikum a neváhal riskovat. Do pořadu si zval hosty, co u Carsona neměli moc šancí. Legendární jsou zejména výstupy Andyho Kaufmana, například tenhle nebo tenhle. Velký risk se začal vyplácet a z Davea se prostě stal ten nejvíc cool týpek, díky kterému každý večer ztichly univerzitní kampusy, a hlášky z jeho show zněly na školních chodbách ještě měsíce po odvysílání. 

Vznikly Stupid Pet Tricks, Small Town News, etabloval se Paul Shaffer a jeho hudební skupina a už v roce 1986 stará Cher poslala Dejva víte kam. Jeho Late Night show prostě nemohla být víc populární. Všiml si toho i jeho stárnoucí chlebodárce Johnny Carson a na začátku devadesátých let se rozhodl svou Tonight Show zabalit s tím, že jí převezme právě Dave. Ten byl ideou nadšený a všechno směřovalo k velkému střídání stráží. Jenomže pánové jaksi zapomněli na dvě věci. 1. Producenti z NBC 2. Jay Leno. Ukázalo se, že Carson už nemá v NBC takový vliv a jednání nabrala nový směr. Požadavky Lettermana byly hodně vysoké a zainteresovaní si nebyly jistí, že jeho noční show pro mladé se bude stejně dobře vyjímat v tradičním časovém rodinném slotu. A právě v této chvíli vylezl ze skříně Jay Leno.  

 

Ne, to není neumětelský překlad konspirační gay teorie nějakého blogera, to je holý fakt. Jay Leno je tak trochu hajzlík. Vědělo se to už za časů Comedy Store, dnes už to ví i Conan. Právě tady se tento osobnostní rys ukázal v plné nahotě. Nerespektujíce Carsona (který ho taky udělal – ticho tam) začal nezávisle jednat s NBC a ústy své (prý tak trochu šílené) manažerky se nestranil těch největších podpásovek, včetně pomlouvání Davea. Jo, ta skříň. Legendární a potvrzená historka. Výkonní producenti měli jednání o budoucnosti po Carsonovi a Jay se normálně schoval do skříně v zasedačce a špehoval. No co k tomu dodat, spektrum vhodných smajlíků mám zakázáno použít. 

Buďme teď trochu černobílí a napišme, že zlo vyhrálo nad dobrem. Leno získal do opatrovnictví Tonight Show po Carsonovi a zlomený Letterman odešel z NBC. Legendární je jeho poslední interview u Johnyho Carsona, kdy už bylo vše jasné

Jak už to v životě bývá, všechno zlé je k něčemu dobré. CBS po něm skočila jako slepice po flusu a dostáváme se do éry, na kterou už si možná pamatujete. A co že se stalo s jeho milovanou Late Night? Ále, tu show převzal na dalších 14 let nějaký Conan O´Brian. Možná jste o něm už někdy slyšeli. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace