Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Nejdramatičtějších seriálových momentů


ikona
do_Od
top 8
Vybrat osm nejdramatičtějších seriálových momentů nebylo lehké. Většinou napověděly až potíže s popadnutím dechu. 

!! Článek obsahuje velké spoilery !!

V rámci pokračování předávání životně důležitých a pro spousty lidí jistě ohromně užitečných informací (viz. zde) jsem si řekl, že je možná ten správný čas na další část z mého cyklu „TOP 8 věcí, které všichni znají, ale neškodí si je tu a tam zopakovat.“ Jak už z názvu vypovídá, tentokrát se zaměříme na pořádné drama. Jistě se to už někdy stalo i vám. Sledujete vaše oblíbené charaktery, jak si tak povídají, hádají se, mlátí se, milují se – cokoliv – a pak se jedna z nich zastaví, zvuk ztichne a celá scéna se z ničeho nic obrovsky vyhrotí, protože někdo někde provedl něco špatného a teď jsou na řadě následky. A vy jen koukáte, často s otevřenou pusou, a snažíte se si to v hlavě co nejrychleji zformulovat, abyste se mohli rychle vrátit zpátky k ději. Jenže zároveň v tu chvíli víte, že to není jen tak. Všichni tak nějak pořád něco plácáme, ale tohle, tohle vás uchvátilo. Těch pár vteřin si rázem zapamatujete. Vryjí se vám do paměti, už je odtamtud nikdy nedostanete, často ani nechcete. A pak o tom budete mluvit s přáteli, možná si napíšete i facebookový status, kdo ví jak moc velcí jste nerdi. Jistým způsobem to milujete a nestydíte se za to a tahle topka bude přesně o tom. Samotné scény si pak můžete vychutnat kliknutím na přiložené obrázky.

8) Bolest je život. House M.D.

Začínáme zostra. I bez kontextu vám musí být jasné, pokud jste tedy nežili posledních pár let mimo Zemi a kompletně tak minuli kultovního Dr. House, že v tomhle případě jde o smutně okomentovaný pohled na život ústředního antihrdiny. Život stojí zahouby, lidé se nemění a všichni lžou. Mistr racionalizací a hořkého sarkasmu věří pouze ve správné odpovědi, nedaří se mu však nalézt tu jedinou, která by pomohla jemu samotnému a každý den, každou hodinu, každou vteřinu trpí. Většinou pak navíc ještě sám. A teď ještě navíc umírá jeho jediný skutečný přítel. Dramatických momentů jako byl tento přišlo během osmi řad tohoto kultovního seriálu spousta, ten nejpravdivější ale dost možná dorazil až takhle ke konci. Cítíte se teď v depresi? Vítejte do života Gregory House.
Citát k zamyšlení: "Dying is easy. Living is hard.“ James Wilson
Ponaučení: Každej se občas cítí trochu dole, to ale neznamená, že musíte zaparkovat své auto v obýváku vaší ex. Tepláky, striptérky, sny o striptérkách – tři kroky a jste venku.

7) Pravé peklo. True Detectve S2

I přes můj osobní postoj ke druhé řadě Temného případu malinko lituji, že jsme se podobně jako v případu poslední řady Hry o trůny nedostali k tomu, abychom sestavili zebříček našich nejoblíbenějších scén. Možná proto jsem se nakonec místo „videokazety“ z první řady rozhodl zařadit do této topky právě smutnou přestřelku ze čtvrté epizody druhé série.  Režijně, či vizuálně šlo nepochybně o jednu z nejlíp natočených policejních akcí na poli seriálů vůbec, ale mě nyní zajímá spíše ten podtext. Většinou, když zlí hoši umřou, znamená to, že ti dobří vyhráli. V tomhle případě nevyhrál nikdo a jestli někdo prohrál, byla to trojice přeživších detektivů. I přes pouhý jeden výbuch šlo díky počtu mrtvých policistů a především pak civilistů o čistokrevné inferno a komu po jeho sledování nespadla čelist až k zemi, odkud se jí snažil marně sebrat zpátky zatímco si v hlavě dával dohromady, co to vlastně právě viděl, tomu bych doporučil, aby si to pustil ještě jednou. HBO epic.
Citát k zamyšlení: "We get the world we deserve.“ Ray Velcoro
Ponaučení: Ještě jsem nezažil práci, ve které by vás šéf nechtěl nechat zabít. Jaktože to někoho stále překvapuje.

6) Z princezny v ďábla. Orange Is The New Black

Pamatujete, když jste seděli v kině poprvé na Povstání planety opic a každých deset minut jste se ujišťovali, že jste na správném filmu, protože to není možné, aby to bylo až takhle dobré. A pak, s blížícím se finále přišel ten moment, během kterého celý kinosál utrousil bobek. „No!“ zařval plynulou angličtinou Caesar. V tu chvíli vám došlo, že ta roztomilá opička ze začátku je pryč a místo ní teď na plátně běhá tenhle inteligentní, silný a po všech stránkých kulervoucí opičák, který by vás jedním mávnutím ruky pravděpodobně dokázal uzemnit  takovým způsobem, že byste ještě týden na to nebyli schopni vstát. A teď si představte, že jste to samé akorát roztáhlejší, složitější a ještě o fous uspokojivější prožili s Piper Chapmanovou, lehce naivní, krásnou, úžasnou blondýnkou, která skončila z nějakého důvodu ve vězení, kde zjistila, že možná nebude tak naivní a slabá, jak se zpočátku mohlo zdát.
Citát k zamyšlení: "I‘m scared that I‘am not myself and I‘m scared that I am.“ Piper Chapman
Ponaučení: Nechoďte do vězení ale co víc, nikdy – opakuji – NIKDY! se nesnažte vysvětlovat lesbičce, co má a nemá dělat. Vlastně, nesnažte se to dělat nikomu.

5) Dům rozpadlých karet. House of Cards

Takhle. House of Cards by mělo mezi dramatickými seriály mít svoji vlastní kategorii, protože porovnávat ho s ostatními, je tak trochu nefér pro ty ostatní. Kevin Spacey odvádí v roli Franka Underwooda démonický výkon a jeho monology bychom mohli tesat do kamene prakticky v jednom kuse. Navíc se jedná o jeden z těch vzácných případů, kdy měl tvůrce, v tomhle případě Beau Willimon, od začátku jasný plán. Čtyři řady a konec. Když tedy sledujete konec třetí řady, ve kterém Frank ztratí zábrany a vypustí ven veškerou svoji agresi a frustraci na jediného člověka, o kterém jste si mysleli, že je před ním v bezpečí a uvědomíte si, že jste se šeredně spletli a jak se tenhle na první pohled nezničitelný pár definitivně hroutí, vmete vám to do hlavy sakra velká očekávání do té závěrečné série. Vynikající práce.
Citát k zamyšlení: "After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.“ Frank Underwood
Ponaučení: Hlavně klid, chlapi. Já to chápu, naprosto to chápu. Ženský… jo, chápu to. Prostě. Víte jak. Musíte s nima… no však víte. 

4) Ťuk, ťuk. Kdo je tam? Breaking Bad

Opět, mluvíme tady o seriálu, který by s trochou štěstí mohl klidně celý sám o sobě dominovat podobnému žebříčku. Bez problému. Walter White aka Heisenberg, nejkrutopřísnější učitel chemie na světě se za pět let vypracoval v hotovou ikonu mezi narkomafií v USA a to by určitě nezvládl, nebýt pár (spousty) vyhrocených momentů, ve kterých šlo často někomu o život. Čím se však seriál vymykal byl fakt, že jakmile se něco mohlo pokazit, nepokazilo se jenom to, nabalili se na to pokaždé ještě minimálně další tři věci. Není divu, že závěr téhle mistrovské jízdy ke dnu skončil v tak adrenalinovém stylu. Tomu ale ještě předcházelo jisté odhalení, ke kterému došlo na konci první poloviny páté řady. Věčně veselý Hank konečně přestal sbírat kam… minerály a rázem mu došlo, o kolik srandy celou tu dobu přicházel. Bylo to drsný, nekompromisní a v tom videu, které je linknuté v obrázku, chybí to nejdůležitější a to závěrečná slova pana Heisenberga. Tady jsou.
Citát k zamyšlení: "…if that’s true. If you don’t know who I am… then… maybe… your best course, would be to tread lightly.“ Walter White
Ponaučení: Žádné. Chci říct, jestli máte dobrou znalost chemie a rakovinu, není nic lepšího, než si založit vlastní drogový konglomerát. Vydělat stovky miliónů, přepadat vlaky, vybíjet nácky… je to jako sen, který se splnil.

3) Vražedný cliffhanger. Dexter

Díkybohu jsem Dextera od první do šesté řady celého bindžoval, takže mě závěr čtvrté řady nenaštval tolik, jako ostatní. To však neznamená, že mě nenaštval vůbec. Ho ho, to ani náhodou. Myslím, že jsem dokonce tehdy zlomil tužku, se kterou jsem si v ruce nervózně pohrával. Jak někteří jistě chápou, snažím se tomu spoileru vyhnout jak jen můžu, proto doporučuji neklikat v tomhle případě na video, nicméně ti, kdo ví o čem mluvím – asi se mnou budete souhlasit, že podobný cliffhanger se nikde jinde jen tak nevidí. Normálně mám rád, když věci spěji k jistému závěru, kterého se poté dočkám. Tohle je ale případ věcí, kterí spějí k jednomu závěru, zatímco na konci čeká úplně něco jiného. A přesto to fungovalo. Tohle byl dost možná vrchol našeho oblíbeného sériového vraha, v další řadě se měl pomstít a zabalit to, možná bychom si tak všichni zachovali podstatně veselejší vzpomínky na Dextera Morgana, než ty které máme teď po tom otřesném závěru poslední řady. Jak jen mohli…
Citát k zamyšlení: "Light cannot exist without darkness. Each hat it’s purpose. And if there is a purpose to my darkness, maybe it’s to bring some balance to the world.“ Dexter
Ponaučení: Tak zaprvé, zabíjet ostatní lidi je špatný. Pokud si to nezaslouží, samozřejmě.

2) Poprava. The Walking Dead

A máme tu závěrečné duo. O vítězi jsem se nakonec musel rozhodnout čistě na základě počtu přehrání dané scény na youtube, ale upřímně si doteď nejsem jistý, že jsem byl fér. Přece jenom, tohle bylo opravdu vyhrocené až běda. Spolu s koncem světa zdá se končí i veškeré hodnoty, které jsme do té doby uznávali. Především tedy spravedlnost. Je to jakoby lidstvo nabralo opačný směr a chtělo se zničit samo. Každopádně AMC ukázalo, že HBO není jediná kabelovka s koulema. A Carol zase ukázala, že i když člověk dělá technicky správnou věc, pořád ho za to můžem nenávidět. A obdivovat.
Citát k zamyšlení: "I still think there’s a plan. I still think there’s a reason.“ Hershel
Ponaučení: Upřímně, z morálního hlediska dodnes nevím, na kterou stranu bych se přiklonil, z čehož plyne jediné – zombie apokalypsa zkrátka není pro každého.

1) Existuje pouze jeden král. Game of Thrones

Hardhome? Upalování? Nebo snad Red Wedding? Dekapitace Neda Starka? Vážení čtenáři, přátelé, vítězem by mohla být prakticky kterákoliv z těchto scén. Stále se najdou tací, kteří si ke Hře o Trůny doteď nenašli cestu, nebavila je nebo se na seriál z nějakého jiného důvodu nedívají. Je to fuk. Tohle je bez debat největší televizní produkce na celém světě, žádná jiná událost v televizi neláká tolik pozornosti, jako momentálně Game of Thrones a to je prostě fakt. Co však tento fakt dělá opravdu skvělý, ba přímo báječný, je že si na tomhle seriálu dají tvůrci skutečně záležet. Není to žádný odfláknutý blockbuster typu Battleship. A dokazují to reálne lokace, dokazuje to geniální hudba, dokazují špičkoví herci. A vítězný moment, pro mě osobně, je samozřejmě kombinací všech těchto tří aspektů. Především tedy toho posledního. Tyrion Lannister pro mě vždy byl favoritem, mé srdce si však definitivně urval svojí srdceryvnou obhajobou. Z čeho, že byl obviněn? Přece z toho, že je trpaslíkem! Masterpiece v každém ohledu.
Citát k zamyšlení: "Can a man be brave if he’s afraid?" "That is the only time a man can be brave.“ Eddard Stark
Ponaučení: Život může občas nefér. Nikdy nevíte, kdy vás odsoudí za něco, co jste ani nespáchali. Stalo se to Tyrionovi, stalo se to Odpadlíkovi, proč by se to nemohlo stát i vám. Proto doporučuji, abyste na svém odzbrojujícím monologu začali pracovat hned teď.

A to je vše, další topka za námi. Co vaše nejdramatičtější momenty? Nezapomeňte používat spoiler tag.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace