Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Historie a výjimečnost Městečka Twin Peaks - část 1.


ikona
Redakce
david lynchtwin peaks
V rámci příprav na novou sérii legendárního Městečka Twin Peaks jsme si řekli, že by neškodilo menší opáčko. Jak dobře tenhle kult znáte? 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Patřím mezi pravidelné čtenáře MovieZone a TVzone a dlouhodobě si všímám téměř nulové pozornosti věnované Městečku Twin Peaks. Je to moje srdcovka a na toto téma jsem v rámci školního studia napsal hned několik seminárních prací. Tvorba Davida Lynche, svět Twin Peaks a dominový efekt spuštěný tímto seriálem ve světě televizní zábavy, dlouhodobě tvoří jednu z hlavních sfér mých zájmů.

Místní redaktor do_Od pak patří mezi mé dobré kamarády a už několik měsíců musí v rámci naší komunikace přes sociální sítě snášet neustálé zahlcování všemi různými novinkami a moje nekonečné nadšení z blížící se premiéry třetí sezóny. Obdivuji jeho trpělivost a hlavně to, že mi namísto promlouvání do duše navrhl, abych se o svůj slovní průjem podělil i se zbytkem čtenářů tohohle webu. Jeho velkorysou nabídku jsem samozřejmě s nadšením přijal. Pokud se vám tedy článek bude zamlouvat, můžete se v následujících dnech / týdnech směřujících k nové řadě těšit na několik článků věnovaných právě tomuto legendárnímu seriálu.

David Lynch se sice proslavil jako filmový režisér, ale je primárně výtvarným umělcem. Marka Frosta zase známe jako scenáristu, ale je v první řadě spisovatelem. Partnerství těchto dvou velmi odlišných lidí je klíčové pro existenci seriálu. Absence jednoho z nich je pro svět Twin Peaks smrtící. Ostatně to můžeme vidět při dalším krátkém pohledu do historie. Když Lynch dočasně ztratil zájem o projekt během druhé sezóny (ABC ho donutila odhalit identitu vraha), Mark Frost se několik epizod zoufale snažil jednotlivé zápletky ukočírovat sám, ale seriál najednou trpěl přespříliš konvenční prezentací děje a postrádal jakoukoliv atmosféru. Když pak zase Lynch sám zkoušel natočit Twin Peaks: Fire Walk with Me, podařilo se mu sice podle mého názoru odvyprávět skvělé atmosférické drama, ale bez Frosta neměl šanci oslovit širší spektrum diváků.

Jak funguje jejich spolupráce se můžeme dozvědět například v knize David Lynch: Temné stránky duše. David Lynch představí vizi a Mark Frost ji dokáže srozumitelně a atraktivně zprostředkovat divákům. I celá mytologie seriálu čerpající hlavně z Tibetu a domorodé americké kultury vyplývá z jejich spolupráce. Její dva zdroje jsou působivé obrazy a fantazie z podvědomí Lynche a spirituální koncepty založené na Frostově fascinaci okultismem.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace