Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Historie a výjimečnost Městečka Twin Peaks - část 1.


ikona
Redakce
david lynchtwin peaks
V rámci příprav na novou sérii legendárního Městečka Twin Peaks jsme si řekli, že by neškodilo menší opáčko. Jak dobře tenhle kult znáte? 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Patřím mezi pravidelné čtenáře MovieZone a TVzone a dlouhodobě si všímám téměř nulové pozornosti věnované Městečku Twin Peaks. Je to moje srdcovka a na toto téma jsem v rámci školního studia napsal hned několik seminárních prací. Tvorba Davida Lynche, svět Twin Peaks a dominový efekt spuštěný tímto seriálem ve světě televizní zábavy, dlouhodobě tvoří jednu z hlavních sfér mých zájmů.

Místní redaktor do_Od pak patří mezi mé dobré kamarády a už několik měsíců musí v rámci naší komunikace přes sociální sítě snášet neustálé zahlcování všemi různými novinkami a moje nekonečné nadšení z blížící se premiéry třetí sezóny. Obdivuji jeho trpělivost a hlavně to, že mi namísto promlouvání do duše navrhl, abych se o svůj slovní průjem podělil i se zbytkem čtenářů tohohle webu. Jeho velkorysou nabídku jsem samozřejmě s nadšením přijal. Pokud se vám tedy článek bude zamlouvat, můžete se v následujících dnech / týdnech směřujících k nové řadě těšit na několik článků věnovaných právě tomuto legendárnímu seriálu.

Tím se ale obloukem dostávám k jádru problematiky celého seriálu a hlavnímu důvodu, proč byl tak brzy po svém uvedení zrušen. Stanice ABC i fanoušci od začátku přistupovali k Twin Peaks, jako k detektivce okořeněné Lynchovým stylem. Jak se ale v průběhu první sezóny na ústřední záhadu začaly nabalovat další nová tajemství, vedení stanice i diváci si začali uvědomovat děsivou pravdu. Lynch a Frost neměli v úmyslu odhalit identitu vraha. Otázkou nebylo „Kdo zabil Lauru“, ale „Kdo byla Laura?“ Sofistikovanější verze „Mystery box konceptu“ J.J. Abramse ale tehdy neměla šanci uspět.

Mark Frost se v knize Reflections: An Oral History of Twin Peaks nedávno otevřeně rozpovídal o tom, jak byli lidé z vedení ABC zaskočení nečekaným úspěchem seriálu u kritiků a diváků, navzdory tomu, že ho nasadili proti konkurenčnímu hitu Na zdraví / Cheers. V průběhu druhé sezóny začali manipulovat s vysílacím časem, což byl jeden z důvodu postupného poklesu sledovanosti. Podobné panikaření ze strany studia můžeme v trochu jiné podobě vidět i v dnešním Hollywoodu, například v případě filmů Fantastická čtyřka nebo Sebevražedný oddíl. Oba dva tvůrci často v rozhovorech litují, že podlehli tlakům stanice a vraha nakonec v polovině druhé sezóny odhalili. I to ale zvládli s nečekaným úspěchem, neboť nakonec nebylo tak těžké přijít na to kdo je vrahem. Mnohem těžší už bylo pro diváky šokující odhalení vrahovy identity zpracovat.

V pokračování bych vám rád představil, jakým způsobem Twin Peaks ovlivnilo další seriály a co můžeme čekat od třetí řady. Vy se mezitím v diskuzi můžete podělit o váš názor na seriál, nebo jak moc se těšíte na novou sérii. Díky za přečtění, s pozdravem Martin Fiala.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace