Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Amazon adaptuje Druhý věk Středozemě


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePan prstenuPrsteny mocirings of powerSecond AgeThe Lord of the RingsTolkien
Všechno je jinak.  

Tak tedy, míra zalesnění mapy zřejmě není nejlepší důkaz o tom, kdy se bude odehrávat seriál (viz starší spekulace na straně 2). Tohle mohl být hvězdný moment pro znalce středozemské flóry, a ti ostrouhali. Ne proto, že by Amazon projevil nedostatečný smysl pro detail, ale proto, že na první mapě chyběly nejen názvy měst a říší, ale i znázornění částí krajiny! (Mimochodem k dřevinám se ještě dostaneme níže.) Amazon včera doveršoval o Prstenech – jak cool je fakt, že si vybrali 3. 7. 19 (3 elfí Prsteny moci, 7 trpasličích, 9 pro lidi a 1 pro Temného pána; ostatně Tolkien sám zemřel symbolicky v roce 1973) – a zakončil příspěvky zvoláním „Vítejte ve Druhém věku!“ 

 

17.2. 2019

V pátek se na novém oficiálním pánprstenovském účtu Amazonu objevil tweet „Three Rings for the Elven-kings under the sky,“ spolu se slepou mapou Středozemě. To zavdalo impuls k mnoha spekulacím, i když z mapy, kde nejsou zakreslena města a říše, se toho dá vyčíst jen omezené množství. Nicméně je to vzácná příležitost, jak zúročit hodiny memorování Tolkienových map v dětství, takže vzhůru do trochy kartografického hádání.  

Fotka potvrzuje tento článek, kde jsem psal, že se tvůrci první série seriálu ze světa Pána prstenů téměř jistě nevydají do Prvního věku, a nezadaptují tak Silmarillion (jak kvůli malé známosti tehdejších hrdinů, kdy jen Galadriel, Círdan, Sauron a do jisté míry Elrond jsou postavy známé z filmů a zároveň vystupují v těchto příbězích, tak kvůli problémům s právy). Na mapě totiž chybí právě ta část kontinentu, Beleriand, na němž se daná část Silmarillionu odehrává (na obrázku dole vidíte, jak by zhruba Beleriand na Středozem navazoval). 

Tweet vzbudil naděje fanoušků, že uvidíme kování Prstenů moci a válku Posledního spojenectví elfů a lidí proti Sauronovi (v zásadě prolog Společenstva Prstenu), ale to je zřejmě matoucí – a první verš básně o Prstenech nespíš jen vnadí na Středozem povědomým způsobem. Mapa totiž nasvědčuje tomu, že byly správné jarní zvěsti, že se chystá adaptace příběhu mladého Aragorna, který je k nalezení v Dodatcích Návratu krále. Když totiž porovnáme mapy Středozemě z Druhého a Třetího věku (kdy se odehrává Hobit a Pán prstenů), zjistíme, že se velmi liší například v míře zalesnění (Eriador a takzvaný Východní zářez (East Bight) v Temném hvozdu byly v Druhém věku mnohem lesnatější), jak si všiml jeden tolkienovský badatel a mnohem větší fanoušek středozemské flóry než já.  

 

Mapa je však na první pohled zvláštní něčím jiným. A to tím, že se rozkládá velmi daleko na Východ. Mapy k Pánu prstenů končí někde za vnitrozemním mořem Rhûn, kdežto tahle zakresluje daleký Východ, o němž se Tolkien jen mlhavě zmiňuje. V Atlase Středozemě jsem sice našel obrázek, který se pokouší zakreslit celou pevninu, ale jinak je tato verze mapy v podstatě nová.  

Proč to vše ukazuje na adaptaci Aragornova života předtím, než se stal štamgastem U Skákavého poníka? Z Dodatků víme, že budoucí král putoval na Východ a na Jih mezi padesátkou a sedmdesátkou v letech 2980 a 3001 Třetího věku (pro představu, Společenstvo vyšlo z Roklinky 25. prosince 3018) a toulal se nejspíše mimo běžné mapy, což by odpovídalo. Zároveň by to dalo tvůrcům svobodu uplatnit spoustu vlastních výtvarných nápadů, protože by se část seriálu odehrávala na neznámých místech, a přece podržet design jacksonovské Středozemě. Je nepravděpodobné, že bychom se nesetkali s Elrondem a Arwen, Gondorem či Rohanem, neboť tvůrci chtějí těžit z nostalgie a vlivu filmů.   

 

Nakonec, pokud byste si chtěli přečíst úryvek z Dodatků, který jsem vybral proto, že podle mě bude představovat těžiště seriálu, zde je:

„Potom se Aragorn s Elrondem láskyplně rozloučil, druhý den dal sbohem matce a Elrondovu domu a Arwen a odešel do divočiny. Téměř třicet let namáhavě pracoval proti Sauronovi, stal se přítelem Gandalfa Moudrého, od něhož získal mnoho moudrosti. Podnikl s ním mnoho nebezpečných poutí, ale jak roky plynuly, častěji chodil sám. Jeho cesty byly tvrdé a dlouhé a začal vypadat poněkud sveřepě, ledaže se náhodou usmál, přesto se zdál mužům hoden cti jako král ve vyhnanství, když neskrýval svou pravou podobu. Vždyť chodil v mnoha přestrojeních a získal proslulost pod mnoha jmény. Jezdil ve vojsku Rohirů a bojoval za Pána Gondoru na souši i na moři, potom v hodině vítězství zmizel z vědomí lidí Západu a putoval sám daleko na Východ a hluboko na Jih, zkoumal lidská srdce, zlá i dobrá, a odhaloval skutky a úmysly Sauronových služebníků. Tak se stal nakonec nejhouževnatějším z živých lidí, zběhlým v jejich řemeslech i učenostech, a přece byl víc než oni, měl totiž elfí moudrost a v očích světlo, jež snesl málokdo, když zahořely. Měl smutnou a přísnou tvář, pro úděl, který na něm ležel, a přece mu v hlubinách srdce stále zůstávala naděje, z níž časem tryskalo veselí jako pramen ze skály.“ 

 

Proč je mapa označena trpasličími runami? Objeví se Modří čarodějové, kteří zmizeli z příběhů, ale víme, že pracovali na Východě? Uvidíme Morii, kterou Aragorn jednou procházel, i když nešel skrz jako Společenstvo? Které další Tolkienovy příběhy byste chtěli vidět? Tolik otázek, o nichž si můžete zaspekulovat v komentářích.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace