Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší herci a herečky roku 2020


ikona
Spooner
2020boysdámský gambithbomandaloriannetflixserialytématop
Jaké herecké výkony nás loni nejvíc odrovnaly?  

Naše tradiční topky toho nejlepšího z uplynulého roku jsou v plném proudu a my se přesouváme k dalšímu důležitému faktoru seriálových pecek, hercům. Zatímco některé tituly spoléhají na takřka filmové hvězdy či alespoň prověřené tváře, jiné nás zase dokážou uzemnit výkonem vycházejících talentů, z nichž o některých slyšíme vůbec poprvé a doufáme, že ne naposledy. V našem žebříčku, rozděleném samozřejmě na dvě kategorie, pak dojde na všechny tyto aspekty. A i když vás první místa možná úplně nepřekvapí, pár nečekaných tváří zde najdete. Ale co to budu dál okecávat, vrhněme se na to.

5. Jordan Kristine Seamón (Jsme, jací jsme)

Jsme, jací jsme je vynikající minisérie od režiséra Call Me By Your Name Luca Guadaghniniho. A i když je to Fraser (výborný Jack Dylan Grazer), s kým se setkáváme jako s protagonistou první epizody, emocionálním jádrem je jeho kamarádka Caitlin, kterou hraje Jordan Kristine Seamón. Caitlin se potýká s genderovou identitou a se zmateností vlastní sexuality. Její přítomnost je magnetická. (krauset)

4. Aya Cash (The Boys)

V Boys nastoupila Aya Cash mezi hodně silnou konkurenci, zejména vedle maniakálního Antonyho Starra, prosadila se ale bez nejmenšího zaváhání. Její Stormfront zpočátku vypadala moderně, sebevědomě a až sympaticky… a pak scénář začal vršit nehezká odhalení a Aya postupně přitvrzovala a ony přechody mezi miláčkem sociálních sítí a zvrácenou mrchou mimo záři reflektorů zvládala dokonale. Nakonec, když dostáváte nenávistnou poštu za to, jak je vaše postava zlá, tak asi děláte něco správně. (Sam.Vimes)

3. Daisy Edgar-Jones (Normální lidé)

Stydlivé středoškoláky si obvykle ve filmech nespojujeme se sebevědomým sarkasmem, naplněnými sexuálními touhami a úspěchem. Alespoň ne v téhle kombinaci a představené tak, jak to dělají Normal People. V jednom z nejlepších vztahových seriálů minulého roku září Daisy Edgar-Jones vedle Paula Mescala, v příběhu o dospívajících, měnících se lidech a neměnícím se erotickém napětí. (krauset)

2. Gillian Anderson (Koruna)

Upřímně, kdybychom chtěli být v redakci krutí vůči ostatním seriálům, v podstatě by se dala většina ženské topky sestavit jen ze čtvrté Koruny. Královská pecka od Netflixu loni zkrátka zase ukázala, že má nejsilnější casting široko daleko a obsazení všech tří britských ženských ikon se povedlo na jedničku. Emma Corrin coby princezna Diana předvedla slušný herecký talent a výtečnou Olivii Colman jsme už velebili loni. Největší pozornost a poklonu si však bez debat zaslouží Gillian Anderson. V roli Margaret Thatcherové se proměnila k nepoznání, absolutně změnila svůj herecký projev a její práce s mimikou či gesty byla v některých pasáží opravdu neuvěřitelná. Stejně jako Železná lady, i herečka dokázala s chladnou preciznosti a urputností „zašlapat do země“ všechny své kolegy a urvat si pro sebe každou scénu. Neskutečně precizní výkon, za který by v případě filmu dostala Oscara tak rychle, že bychom ani nestačili mrknout. (Spooner)

1. Anya Taylor-Joy (Dámský gambit)

Beth Harmon sice není reálnou postavou, ale Anya Taylor Joy udělala vše pro to, aby jako reálná postava působila. Její herecký výkon je jednou částí rovnice, díky které se seriál Dámský gambit stal pravděpodobně největším hitem minulého roku. Ať už totiž Anyu sledujeme u šachovnice, nebo u jakékoliv jiné činnosti, tak její herecký výkon je vždy trefou do černého. V osobním životě Beth jsou zakopány právě ty největší detaily, které herečka prodává opravdu dokonale. Ať už se totiž jedná o vyrovnávání se s porážkou, tlakem okolí, nebo vlastními démony, které krotí prášky a alkoholem, tak divák opravdu věří, že Beth tyto události prožívá právě díky skvělé práci hlavní herečky, kterou snad brzy uvidíme v dalších zajímavých projektech. (Diego.Dorlan)

Osobní tipy:

Spooner – Amelia Eve (The Hauntig of Bly Manor) – Uznávám, v tomhle případě jde spíše o jisté sympatie než dechberoucí herecký výkon. I přesto mě prakticky neznámá Amelia Eve dokázala v ponuré a tajemné atmosféře The Haunting of Bly Manor dokonale okouzlit. A i když vím, že bych to u její postavy měl totálně marný, chtěl bych ji mít doma. Coby zahradnice Jamie byla správně přirozená, cynická, plná sarkastických hlášek a ani vážnější poloha jí nedělala sebemenší problém. Prostě sympaťačka každým coulem, u které doufám, že o ní neslyším naposledy.

Sam.Vimes – Catherine Keener (K smíchu) – Jim Carrey na sebe pochopitelně strhává nejvíce pozornosti, ale i jeho seriálová sestra Catherine Keener v seriálu Kidding exceluje. Hraje tady jeho tak trochu normálnější protiváhu, jež stojí více nohama na zemi a zároveň tak trochu odnáší nevděčnou pozici mezi bratrem a otcem a zároveň ve stínu obou. Keener nehraje tak okázale jako mnozí její kolegové v seriálu, ale stále naprosto přesně a i ona dostane několik emocionálně velice silných katarzních scén.

Krauset – Gaia Girace (Geniální přítelkyně) – Sedmnáctiletá italská herečka a hvězda Geniální přítelkyně. Gaia hraje Lilu, nejlepší kamarádku protagonistky Lenu. A na ni se vztahuje onen přídomek geniální. Lila naneštěstí nemá zázemí a nemůže dále studovat. Její žárlivost vysvitne na povrch nejlépe ve třetí epizodě, kdy ji Lenu přivede na intelektuální večírek a ona si mezi všemi těmi literárními a politickými odkazy připadá nesvá, což ji vede ke krutosti. Jak Gaia Girace, tak výše zmíněná Jordan Kristine Seamón mají potenciál, nadání a charisma k tomu, aby se staly příští hereckou superstar. Nezbývá než doufat, že pro Gaiu nebude překážkou její italština.  

Diego.Dorlan – Mae Martin (Na pohodu) – Kanadská komička zastřešila seriál “Na pohodu” nejen svým komediálním talentem, ale také zajímavým a důvěryhodným hereckým výkonem. Její postava se potýká s nástrahami odvykání si na na látkách a nástrahami nového vztahu, který je o krapet komplikovanější, než bývá obvykle ve zvyku. Obě tyto roviny zvládá Mae na výbornou v jendom z lepších seriálů loňského roku.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace