Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Pán prstenů – co všechno prozrazuje první fotka ze seriálu?


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimePán prstenůPrsteny mocirings of powerThe Lord of the RingsTolkien
Osoba, místo, čas a strom. Co lze vyčíst z první fotky Pána prstenů? 

„Na stromech už nikomu nezáleží,“ vzdychá si ent Stromovous ve filmových Dvou věžích. Můj Twitter by tedy nesouhlasil. Desítky tolkienovských fanoušků a badatelů se proměnily v jakési pastýře lesa a hromadně povykovaly a jásaly nad první, Amazonem oficiálně zveřejněnou, fotkou z chystané seriálové verze Pána prstenů. „Dva stromy!“ švitořilo krajinou Twitteru. 

O jaké dva stromy jde? Proč je to tak významné? A co dalšího prozradil tento obrázek?

Významné je to jak mytologicky, tak produkčně. Víme, že se seriál bude odehrávat ve Druhém věku (což je období, o němž vypráví prolog Společenstva Prstenu, období kování Prstenů moci a mořeplavecké slávy Númenoru, o němž si můžete podrobně přečíst zde v mém starším rozboru dějin Druhého věku). Jenže vůbec první oficiální fotka, kterou Amazon uvolnil, je z doby mnohem starší, dokonce z časů před začátkem Prvního věku. Amazon se tak vytasil s něčím mírně matoucím. 

Je totiž z éry velké blaženosti, kdy v rajské zemi bohů a elfů Valinoru (Země neumírajících) kvetly Dva stromy, Telperion a Laurelin. Jeden zářil stříbrným světlem, druhý, mladší zlatým. A společně osvětlovaly zemi ve věku před vznikem Slunce a Měsíce. Oba však byly zničeny Melkorem a pavoučicí Ungoliant, z níž vzešla Odula. Toto zničení Stromů a následné zatmění Valinoru je zlomovým okamžikem v dějinách národů elfů. Po něm dojde k neblahé Fëanorově přísaze a odchodu značné části elfů (mezi nimi například Galadriel) ze Zemí neumírajících zpět do Beleriandu a Středozemě. A začne se počítat První věk. Proto je jisté, že obrázek, na němž se nachází valinorské stromy, nemůže být datován do doby hlavní zápletky seriálu, neboť už tou dobou dávno nekvetly. 

Je nanejvýš pravděpodobné, že scéna, z níž je obrázek vyňat, bude součástí prologu či nějakého flashbacku. Níže poskytnu možné souvislosti mezi takovýmto prologem a časem a místem hlavního děje. Fanoušci jsou každopádně natěšení, jelikož je to poprvé, kdy se cokoliv starší kování Prstenů dostane na film. A pochopitelně také proto, že debata o projektu, během níž dominuje místo miliardového rozpočtu rozebírání stromů, by profesora Tolkiena nadchla. 

Proč jsem tvrdil, že kráčí o hodně produkčně? Je známo, že Amazon má právo na Dodatky Návratu krále, Nedokončené příběhy a, usuzovali jsme, na část Silmarillionu zvanou Akallabêth, která se zabývá Númenorem a Druhým věkem. To je samo o sobě velká věc, protože až doteď byl Silmarillion mimo dosah filmařů. Vzhledem k místům a času zobrazeným na fotce je však pravděpodobné, že Amazon má práva k většímu dílu Silmarillionu, než jsme si mysleli. Možná k celému.

Ač fanoušky na obrázku nejvíce uchvátily stromy v pozadí, dominantou fotky je pyšné město na levé straně. O které město jde? Není to Gondolin, jak si mnozí na první pohled mysleli. Díky přítomnosti Dvou stromů jednoduše vyčteme, že se toto město rozprostírá ve Valinoru a bylo postavené před začátkem Prvního věku. Nicméně souvislost s Gondolinem existuje, a já se k ní dostanu. 

Ve Valinoru stála dvě města, která by přicházela v úvahu, Valmar a Tirion. Valmar či Valimar bylo město, kde spolu ve shodě dleli bohové Valar i elfové, nacházelo se blízko Dvou stromů. Já si jsem nicméně jistý, že se díváme na zpodobnění Tirionu na Túně, ústředního elfského města ve Valinoru, které bylo postaveno v brázdě mezi štítem hor.

„Tam se usídlili a když si přáli, mohli vidět světlo Stromů a mohli chodit po zlatých ulicích Valmaru a po křišťálových schodech Tirionu na zeleném pahorku Túně.“

Přečtěte si, jak Tirion a vše, co vidíme na obrázku, popisuje Tolkien v Silmarillionu v kapitole O Eldamaru. Ani není třeba rozumět všem názvům, aby vynikla jejich zvukomalebnost a Tolkienovo kouzelné nadání na přeměnu světla do slov:

„I uprostřed zářivých květů ve valinorských zahradách ozářených Stromy občas zatoužili [elfové] vidět hvězdy, a proto byla ve velkých stěnách Pelóri proražena brána tam, v hlubokém údolí, jež sbíhalo k moři, vyzvedli Eldar vysoký zelený pahorek: dostal jméno Túna. Ze západu na něj padalo světlo Stromů a na východ hleděl k zátoce Elfii, k Osamělému ostrovu a k Stínovým mořím. Potom se Calaciryí, Světelným průsmykem, vylévala zář Blažené říše, zažíhala tmavé vlny stříbrem a zlatem, dotkla se Osamělého ostrova a jeho západní břeh zkrásněl a zazelenal se. Rozkvetly tam první květiny, které byly východně od Amanských hor. Na temeni Túny bylo zbudováno elfské město, bílé zdi a terasy Tirionu; a nejvyšší z věží ve městě byla Ingwëho věž Mindon Eldaliéva, jejíž stříbrná lampa svítila daleko do mořských mlh. Jen málo lodí smrtelných lidí zahlédlo její štíhlý paprsek.“

Tirion bylo nejvýznamnější valinorské sídliště národa elfů Noldor, kde se původně ve Fëanorově pokladnici nacházela uložena jeho mistrovská díla, silmarily, tedy šperky, které v sobě nesly světlo valinorských stromů a po nichž nese Silmarillion své jméno. Rovněž to bylo město, které králi Turgonovi sloužilo jako melancholická předloha a inspirace pro Gondolin. Proto je přirozená jejich podobnost. Pohlédnete-li na věž, umístění na pahorku, akvadukty, naleznete jasnou příbuznost s v podstatě kanonickou kresbou Alana Lee užitou na obálce Pádu Gondolinu (pro srovnání viz první a třetí obrázek u tohoto článku).

Dle mého se potvrzuje i další informace, a to sice fakt, že Amazon oplývá licencí na design Jacksonových filmů, takže se dočkáme vizuální kontinuity Středozemě. Stačí se podívat na kupole Tirionu a na altánky v Roklince. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace