Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2021


ikona
Spooner
arcanebeatlesboj o moccobra kailokimare z easttownuseriálysexuální výchovatopwandavision
Ti nejlepší z nejlepších. 

Už jste si asi stačili všimnout, že nám před dvěma týdny začal nový rok. A tak je nejvyšší čas, abychom si na TVZone zopakovali ten loňský. Ano, začíná období našich klasických žebříčků a jako první přijde samozřejmě na řadu ten nejdůležitější, nejlepší seriály roku, do něhož počítáme jak neokoukané novinky, tak prověřené série. I loňský rok pak byl samozřejmě na seriálové pecky a hity velmi bohatý. Ostatně, titulů je i díky stále rostoucímu streamovacímu rybníčku čím dál více a zkouknout vše podstatné je stále náročnější, ne-li už skoro nemožné.

Shodnout se na již tradiční sedmičce nejlepších proto bylo v roce plném marveláckých komiksáren, netflixovských fenoménů, pecek od HBO i překvapivě povedených animáků prostě zatraceně náročné. I přesto jsme pro vás dali dohromady pro některé možná dost překvapivou, ale i různorodou topku, v níž by si měl snad každý najít favorita či rest na dokoukání. A pokud vám žebříček nestačí, máme pro vás od každého redaktora ještě osobní tip na kousek, který by podle dotyčného rozhodně neměl zapadnout a i přes absenci v topce si zaslouží veškerou pozornost. Ale dost bylo úvodních keců, vrhněme se na to.

7. The Beatles: Get Back

Peter Jackson zůstal u dokumentů a po Nikdy nezestárnou o první světové válce se ponořil do archivu desítek hodin obrazových a zvukových záznamů z příprav jednoho z posledních alb The Beatles. Materiál se nakonec nedal bez příliš velkých ztrát sestříhat na původně plánovanou filmovou stopáž, a tak Get Back zakotvilo na verzi v podobě osmihodinové minisérie, jež je úžasným dárkem pro každého fanouška liverpoolské kapely. Pečlivě zrestaurované záznamy představují nejen skvělý vhled do tvůrčího procesu vynikajících muzikantů, ale také úplně nový pohled na závěrečné období fungování Beatles. Kde jsme předtím znali jen napjatou atmosféru plnou kousavých poznámek, jak ji ukazoval dokument Let It Be, tam je nyní vidět i všechno to nenucené povídání a vtipkování starých přátel mezi tím. A také to, že Yoko opravdu nerozbila Beatles. Podrobněji za pár dní v plnohodnotné recenzi. (Sam.Vimes)

6. Sexuální výchova

Sexuální výchova má i ve třetí sérii stále co říct a co naučit. Byznys motor sexuálního poradenství Otise a Maeve se zadrhl na jedné malé komplikaci – přestali být přáteli. Možná ale není rozbitý a stačila by jen trocha benzinu. Otis mezitím tajně chodí s Ruby, která ho drží na velmi krátkém vodítku (a zároveň velmi dlouhém, protože nechce, aby je spolu kdokoliv ze školy viděl). Seriál chytře zpracovává různorodá sexuální témata, ať už je to trauma (sexuální násilí spáchané na Aimee v autobuse), konsent u lidí s handicapem (Isaac), či těhotenství v pokročilém věku (Jean). Gillian Anderson tu ztvárňuje jednu ze svých nejlepších rolí. Mimochodem jaká ironie, že známá sexuoložka věnující profesní život boření sexuálních mýtů a klišé si začne s instalatérem, tedy žije jedno z největších porno klišé vůbec. Sexuální výchova zůstává vtipná, moderní, s přiměřeným množstvím odkazů na soap opernost středoškolských seriálů, a nabízí vyvážený pohled na různé sexuality a fetiše poučeným a komplexním způsobem. Jeden z nejlepších seriálů Netflixu. (krauset)

5. Cobra Kai

Aneb jak se „obyčejný“ sequel Karate Kida stal už definitivně seriálovou peckou a synonymem pro ideální televizní (či chcete-li streamovací) zábavu. Tvůrci Cobra Kai totiž jako by si byli s každou další řadou jistější v kramflecích a dodávají parádně namíchaný mix osmdesátkové cheesy atmosféry, teen podívané a napínavého příběhu nejen s čím dál lepšími bitkami, ale zejména náramně napsanými postavami. Ano, právě scénář je na této nostalgické pecce tím hlavním trumfem. Tvůrci dokázali ze všech starých známých z osmdesátek udělat mnohem propracovanější a zajímavější charaktery, divák zde fandí v podstatě každému a lahůdkovou práci s postavami a jejich motivy by mohla autorům závidět i mnohá ambiciózní dramata mířící na prestižní ceny. Cobra Kai už se definitivně zařadilo mezi seriálové jistoty a je obdivuhodné, že nám tvůrci dokázali naservírovat hned dvě výtečné řady v jednom roce. Parádní práce. (Spooner)

4. Mare z Easttownu

Syrové severské krimi se všemi náležitostmi se přesouvá na americké maloměsto. A opět se potvrzuje, že detektivka může být jen tak dobrá, jak dobře je propracovaný její detektiv. Mimo hlavní vyšetřovací linii lze totiž Mare vnímat také jako sociální drama o ženě, která se vyrovnává se svou minulostí. Její postupné odhalování je v seriálu možná i zajímavější než hlavní případ, který Mare řeší. Právě ty scény, v nichž se dozvídáme více o rodinných konstelacích, které hlavní hrdinku formovaly, z celé série ční jako ty nejemotivnější. A to zejména díky skvělé Kate Winslet, jež připomíná, jaká je škoda, že ji na velkém plátně nevídáme častěji. I ostatní herci předvádí skvělé výkony a městečko se svými vztahy tak díky nim působí živě.

Seriál však může stavět i na zajímavém případu. Karty se tu odkrývají až na poslední chvíli, čímž série drží napětí vyšponované až do poslední chvíle. V průběhu šesti dílů se v křesle hlavního podezřelého octnou postupně snad všechny postavy. Nikdy to však nepůsobí násilně, vyšetřování má naopak spád a hluchých míst, kdy by se přešlapovalo na místě, se objevuje jen málo.

Hořkou pachuť v ústech nicméně mohou zanechat některé nedotažené dějové linie a náznaky, které nakonec vyšumí do ztracena. I tak Mare zůstává skvělou detektivkou, která se díky svému přesahu do osobní a sociální roviny může dmout pýchou jako jeden z nejlepších seriálů roku. (Jokolo)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace