Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Vše, co víme o seriálu Pán prstenů: Prsteny moci


ikona
krauset
AMAZONLOTRONPRIMEPÁN PRSTENŮprsteny mocirings of powerTHE LORD OF THE RINGSTOLKIEN
Sebrali jsme pro vás snad všechny dostupné informace o Prstenech moci do jednoho monstrózního článku. Přečtěte si o castingu, režisérech, Amazonu a o elfech, lidech, trpaslících a Sauronovi ve Druhém věku Středozemě.  

Aragornovi je ve filmech vyčítáno, že se až příliš dlouho skrýval ve stínech. I Amazon se se svým Pánem prstenů pohyboval ve stínech příliš dlouho. A přestože již mnoho měsíců kolovaly informace o obsazení Galadriel, Elronda a Isildura (a my o nich psali zde) nebo o návratu geniálního Howarda Shorea do pozice skladatele hudby Středozemě, až nyní dostáváme skutečně oficiální potvrzení od samotného Amazonu. Marketingová kampaň založená na mlčení a tajnůstkářství, kdy jsme dlouhé roky nezahlédli ani náčrtek, ani list s jediným návrhem, konečně vystoupila na světlo. Amazon činí z roku 2022 rok Pána prstenů a nehodlá s tím čekat do 2. září, kdy bude mít jeho seriálový arcikam premiéru. Před pár týdny zveřejnil oznamovací teaser, v němž odtajnil, že seriál ponese název Prsteny moci, jako titul, „který by mohl stát v knihovně vedle Tolkienových knih a názvem mezi ně zapadl.“ A nyní nás zahltil více než dvěma desítkami charakterových plakátů. A co víc, po celém dnu spekulací, kdo je kdo, máme potvrzené identity hlavních postav. Tak tedy vpřed, čtenáři, odhalení čekají!

Gil-galad, to byl elfů král,
harfeník o něm smutně hrál:
poslední svobodnou měl zem
za Horami a před Mořem.

Meč dlouhý, kopí břitké měl,
zář přilby zdáli's uviděl;
nesčetné hvězdy ve svém třpytu
se zrcadlily v jeho štítu.

Dávno ho do dáli kůň nes
a nikdo neví, kde dlí dnes;
do tmy zapadla hvězda jeho:
do tmy Mordoru stínového.

Část písně Gil-galadův pád, jak ji přeložil hobit Bilbo Pytlík

Než se pustíme do rozboru plakátů, věnujme se ještě na moment prvnímu teaseru, v němž dochází ke kování loga seriálu. Amazon se holedbá zákulisním videem, které ukazuje, že vše snímané je ruční práce. Jakkoliv to chválím, působivější by bylo, kdyby takové video nebylo potřeba, protože by zvolená prezentace dávala teaseru realistický, nikoliv videoherní vzhled. Během kování zazní hlas herečky Morfydd Clark recitující verše o Prstenech (mladá Galadriel je tedy zachována jako vypravěč ve snaze dodržet co největší kontinuitu s Jacksonovou trilogií). Všimněte si jejího sveřepého "R" při vyslovování slova "Mordor". Provázanost zde nekončí, hned na úvod videa zazní v hudebním podkresu první dva tóny motivu Jednoho prstenu od Howarda Shorea, skladatele hudby k Jacksonově trilogii. Weta Digital, revoluční společnost starající se o vizuální efekty trilogie, už Prsteny moci uvádí na své oficiální stránce a podle mnoha prohlášení zasvěcenců ze stránky theonering.net se o výpravu opět stará Weta Workshop. Návrat králů dovršil John Howe, slavný tolkienovský ilustrátor, který pracoval spolu s Alanam Leem na všech Jacksonových filmech ze Středozemě, který je uveden coby vrchní kreativec seriálu. 

Předpokládaný rating 14 let, který uvádí Amazon Prime, odporuje hlasům, že se Amazon vydává cestou HBO a z Prstenů moci chce vymodelovat doslovného náhradníka Hry o trůny i co do explicity a sexu. Rating může pochopitelně projít změnou, ale je rozumné se domnívat, že Amazon bude v tomto směru zdrženlivější. O sexualitě a nahotě v Tolkienově díle jsem psal předloni zde). 


Seriálový Pán prstenů měl mít původně s Aragornem společného mnohem více než oblibu stínů, nejdříve měl skutečně adaptovat putování mladého Aragorna. Produkční tým ovšem změnil názor a nakonec upřednostnil jako dějiště Druhý věk (více zde). Druhý věk Středozemě je doba rozpínající se po dobu delší než tři tisíce let, během něhož došlo k vybudování a zániku několika říší, v němž lidé a elfové poznali veliké blaho i hluboký žal. Je to doba kování Prstenů moci, budování elfských a trpasličích sídlišť, prosperity Morie, založení Roklinky, je to období zenitu síly námořního ostrova Númenor, jakési Tolienovy Atlantidy, z jehož pánů pochází Aragornův nárok na trůn Gondoru. To vše ústí do bitvy Posledního spojenectví elfů a lidí proti Sauronovi, kterou dobře známe z prologu Jacksonova Společenstva Prstenu.
 

Zdroj konfliktu této éry popisuje Tolkien v Silmarillionu takto: 

„Sauron nenáviděl Númenorejce pro činy jejich otců a pro jejich dávné spojenectví s elfy a věrnost Valar [bohům]; nezapomněl také na pomoc, kterou poskytl [král Númenoru] Tar-Minastir [elfskému velekráli] Gil-galadovi, když byl ukován Jeden prsten a nastala válka mezi Sauronem a eriadorskými elfy. Nyní se dozvěděl, že númenorští králové vzrostli v moci a nádheře, nenáviděl je o to víc a bál se, aby nevpadli do jeho zemí a nevyrvali mu panství nad Východem. Dlouho se však neodvážil vyzvat Mořské pány k boji a stáhl se z pobřeží. Sauron byl ovšem vždy lstivý a říká se, že mezi těmi, které nalákal na Devět prstenů, byli tři velcí páni z númenorského rodu. Když pak vznikly Prstenové přízraky, jeho služebníci, a síla jeho hrůzovlády nad lidmi nadmíru vzrostla, začal napadat pevnosti Númenorejců na pobřežích.“ 
 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace