Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: První rok marvelovských seriálů na Disney+


ikona
Ojik
ABCAgent CarterAgents of S.H.I.E.L.D.Cloak & DaggercomicsDaredevildisney+FreeformHawkeyeHelstromHuluJessica JonesKevin FeigekomiksLokiMarvelMarvel TelevisionMCUMoon KnightNetflixRunawaysShe-HulkThe Falcon and the Winter SoldierWandaVisionWhat If...?
Co přinesla další oblast tvůrčích aktivit marvelovského bosse Kevina Feigeho? A jak jeho nová seriálová dítka ovlivní celé MCU do budoucna? 

Je velice příznačné, že Disney stihl před propuknutím globální pandemie uzavřít svoji marvelovskou Infinity ságu, čítající třiadvacet filmů, monumentálními Avengers: Endgame a epilogickým druhým Spider-Manem. V turbulentním roce 2020 zábavní konglomerát sice poprvé za jedenáct let neposlal do kin žádný nový snímek s oblíbenými superhrdiny, vzniklé nucené pauzy však znamenitě využil k doznění katarze z posledního avengerského dobrodružství a především jako překlenovacího období pro otevření nových kapitol.

Snad ještě více symbolickým bylo spuštění vlastní streamovací platformy jen pár měsíců před začátkem pandemie. Domácí izolace a zmrazený kulturní průmysl donutily v první koronavirové vlně miliony diváků usednout před televizní obrazovky nejen se zájmem o současné dění, ale i z eskapistických důvodů. Z tohoto fenoménu měly žně především právě VOD služby v čele s Netflixem. Také Disney+ nastalé situace využil bezezbytku a na závěr roku 2020 evidoval již 95 milionů předplatitelů.

Při zohlednění obou faktorů pak stěží překvapí, že před rokem odstartoval Marvel svoji čtvrtou fázi (a nejspíš i nějakou novou ságu) právě televizním počinem – sitcomovou WandaVision. Gesto uzavření jedné kapitoly a nadepsání nového čistého listu nemohlo být názornější. A více jak roční hladovění fanoušků bylo bohatě vynahrazeno, když jsme se loni dočkali hned čtyř filmů a dokonce rovnou pěti seriálů.

Než se však podíváme, jak seriálová tvorba Marvel Studios zatím ovlivnila další směřování jejich fikčního světa, dovolte mi ještě jeden kontextuální odstavec. Dodnes si pamatuji, jak jsem byl překvapen, když jsem se na podzim roku 2018 dozvěděl, že se chystá seriálový Loki s tehdy čerstvě zabitým antihrdinou. Zpětně do sebe vše pěkně zapadá. Netflixovské marvelovky začaly být krátce nato postupně rušeny, následovány těmi z produkce Hulu. O rok později, jen měsíc před startem Disney+, pak byla zrušena celá divize Marvel Television a veškerá její agenda převedena pod Marvel Studios pod přímý dohled šéfproducenta Kevina Feigeho. Svému statusu naprosté anomálie dostáli akorát Agenti S.H.I.E.L.D., jejichž závěrečná sedmá sezóna se začala vysílat až na jaře 2020. Jinak už vše bylo připraveno na velkolepou seriálovou expanzi za všechny peníze, přímo napojenou na filmový MCU a se všemi značkami hezky soustředěnými na písečku velkého bosse Feigeho.

O celé této překotné kapitole dějin televizních komiksů by stálo za to napsat samostatný článek. Upletu si na sebe bič a slíbím zde, že jednou alespoň napíšu Kult zmiňovaným Agentům; dávno si to zaslouží. Nyní se však zaměřme na aktuální dění. Přeji příjemné čtení, ale buďte varováni – na následujících stránkách nevyhnutelně očekávejte spoilery ke všem loňským seriálům od Marvelu a třetímu Spider-Manovi.

NOVÉ OSUDY, TVÁŘE A POSTAVY

Marvelovské seriály na Disney+ zřejmě budou v budoucnu sloužit jako platforma pro představení zcela nových postav, s nimiž se následně bude pracovat napříč různými mediálními formáty. Pokud si tak třeba již od konce března vysílaný Moon Knight nevyslouží druhou sérii, na rozdíl od takové Quake z Agentů to neznamená konec jeho angažmá v MCU. Dozajista se s ním potkáme v nějakém jiném projektu, možná i filmovém, a jak známe Feigeho, tohle vše už je určitě dávno rozplánováno.

Zatím však mají tyto seriály především dvě funkce. Za prvé otevřít nové kapitoly významných členů Avengers, kteří mají potenciál pro další charakterní a příběhový vývoj i po záchraně celého vesmíru, což lze v životě superhrdiny jistě považovat za kariérní vrchol. Ačkoliv je MCU již poněkud přelidněné a je zde plno novějších postav, které zřejmě jednou čeká role tahounů celé franšízy, s několika veterány mají u Disneyho stále plány. Za druhé je to předávání pochodně blízkým spolupracovníkům (což se často rovná druhořadým Avengers) jednotlivých zakládajících členů hrdinské party poté, co zemřeli či odešli na odpočinek.

První kategorii reprezentují Wanda s Visionem. Již tak mocná čarodějka přijímá v závěrečném díle své minisérie identitu Scarlet Witch jako jistou druhou entitu démonické povahy. Obdařená obrovskou mocí a oděná do komiksově věrného kostýmu utíká před zodpovědností i pokračujícím žalem z městečka Westview a v potitulkové scéně ji nalézáme na odlehlé samotě, kde se evidentně pokouší zhmotnit své imaginární děti pomocí pofidérní magie. Tato záležitost se patrně výrazně promítne do děje druhého Doctora Strange, kde bude Wanda jednou z hlavních postav a spekuluje se, že by mohla být i hlavním záporákem. Zato další osud oživeného Visiona, zbaveného barvy, vzpomínek i empatie, který byl pět let mimo veškeré dění, je větší záhadou.

Předávání hrdinské identity zase naplňují Falcon s Hawkeyem, každý však z jiné pozice. Zatímco sarkastický lučištník ve své minisérii funguje jako nedobrovolný mentor, první jmenovaný je designovaným učedníkem. Není překvapením, že Sam Wilson na konci minisérie The Falcon and the Winter Soldier po mnoha peripetiích a vlastní nejistotě konečně přijímá štít po Stevu Rogersovi. Ve zbrusu novém kostýmu se oficiálně stává novým Captainem Americou, aniž by se ovšem vzdal svých falconovských křídel.

Tento detail je přitom důležitý – Anthony Mackie opravdu již nebude Falconem, ačkoliv by jeho batoh mohl svádět k tomu mu tak nadále říkat, ale novým Capem. I po odchodu Chrise Evanse zůstává první Avenger součástí marvelovského filmového panteonu. Sice má jinou barvu pleti a není vylepšený sérem supervojáka, ale zato umí létat. To hlavní – štít a smysl pro spravedlnost – však zůstalo. Tvůrci série již pilně připravují sólový film nového kapitána a vy se můžete v diskuzi vyjádřit, zda podle vás půjde o čtvrtý film capovské série, nebo první díl zcela nové. Jedno je však celkem jisté – Mackieho Captain bude hlavní tváří všech budoucích centralizovaných vyprávění v MCU.

A pak tu máme několik starých i nových vedlejších postav, které mohou výrazně zamíchat s budoucím děním. Hraběnka Valentina Allegra de Fontaine s tváří Julie Louis-Dreyfus, která zřejmě bude fungovat jako jistý protipól Nicka Furyho, již stačila pro svoji tajuplnou iniciativu naverbovat zhrzeného Johna Walkera, který byl chvíli novým Captainem. Navrátivší se baron Zemo také jistě neskončí ve wakandském zajetí navěky a vsaďte se, že na stranu zločinu přeběhlá Sharon Carter též neřekla poslední slovo. Byli jsme při sledování TFTWS svědkem zrodu záporácké partičky Thunderbolts, o jejímž filmu se již dlouho spekuluje?

Když si k tomu přimyslíme Falcona nastupujícího místo Captaina, Kate Bishop, která se časem nevyhnutelně stane novým oficiálním Hawkeyem, a Monicu Rambeau, jíž už příští rok uvidíme bojovat po boku Captain Marvel, jednu věc můžeme prohlásit s jistotou. Seriály na Disney+ budou rovnocenné filmům, a pokud se diváci budou chtít v neustále se rozrůstajícím fikčním světě plně orientovat, jejich sledování je nutností. Hraběnka se ostatně již mihla i ve filmové Black Widow a stylově ji provázala s Hawkeyeovu minisérií.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (4)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace