Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kultovní seriály na Disney+


ikona
Redakce
2424 hodinakta xaliasangelbuffydisney+fireflyfuturamagreys anatomychirurgovélostmashscrubsspidermanx-filesztraceni
Legendární seriály si znovu můžete dopřávat denně.  

Streamovací války jedou na plné obrátky. Každá z platforem využívá trochu jiných zbraní, přičemž Netflix je momentálně na vlně díky možná nejpopulárnějšímu seriálu současnosti, Stranger Things. Prsí se také naditou videotékou, z níž si údajně vybere každý. Disney+, nejnovější platforma na českém trhu, pak pro mnohé může působit pouze jako stream Marvelu či Star Wars. Takové redukování by ale bylo bolestivou chybou, kvůli které byste se mohli připravit o spoustu nečekaných pecek. Myšáckou platformu už mámě poctivě projetou a můžeme se tak s vámi podělit o mnohé neočekáváné klenoty, které tu lze najít. Zároveň ale chceme upozornit zejména na pecky, které Disney+ tolik nepropaguje (to se týká např. Simpsonových) či u nás doposud z většiny nebyly na žádné jiné streamovací službě. Jaké kultovky tedy můžete na tomto streamu najít?

 

M*A*S*H (19721983)

Legendární sitcom z korejské války, který se vysílal déle, než jak dlouho trvala skutečná válka, a jehož finále je dodnes nejsledovanější seriálovou epizodou vůbec. Napříč jedenácti řadami se sice obměnilo několik členů obsazení, tváří seriálu ale vždy zůstával Alan Alda jako kapitán Hawkeye Pierce. Občas byl MASH čirou komedií, občas dramatem, nejčastěji ale zkrátka něčím uprostřed. Hawkeyeovy suché hlášky se tak střídaly s Klingerovými výstupy v ženských šatech, s naprosto vážnými zápletkami souvisejícími s událostmi ve vojenské nemocnici a všudypřítomnou kritikou války jako takové. Během prvních několika řad ještě trvala válka ve Vietnamu, kterou MASH také komentoval, musel si v tom ale dávat pozor, později už měli scenáristé volnější ruce. Někdy šlo jen o komické šťouchance do fungování armády (objednaná zmrzlina přijde o "trochu" později, tj. v zimě), jindy o ostřejší vyhrazení se vůči válečné mašinérii, často skrze konfllikty původně civilních lékařů povolaných do války (Hawkeye, Trapper) a lékařů z profesionální armády (Frank, Houlihanová). Je to právě Aldovo charisma a kombinace humoru a nadčasových protiválečných poselství, díky nimž MASH nestárne. (Sam.Vimes)

Akta X (19932018)

Jeden z nejlepších seriálů vůbec a asi největší kult 90. let sice na Disney+ zatím není kompletní, takže na něm v tuto chvíli nenajdete ani Victora Eugena Toomse, zvrácenou rodinu Peacocovkých, mušky ani Jose Chunga či Clyda Bruckmana, ale jen šestnáct dílů z nedávných dvou revivalových sérií. Ty sice původních devadesátkových kvalit nedosahují a ani jimi představená nová mytologie není kdovíjak parádní, samostané epizody jsou ale poměrně povedené, obzvlášť v (nejspíš už definitivně) závěrečné sérii s pořadovým číslem 11. Přesto se vyjádřím k celému seriálu, neboť jeho kompletní zjevení se na myšákově streamu je jistě jen otázkou času a jednak si to tenhle fenomenální seriál Chrise Cartera, jenž se dokonce dočkal dvou spin-offů (úžasného Milénia a po jedné sérii ukončené srandě Osamělí střelci) zaslouží. Pravda je někde tam venku a Akta X rozhodně nejsou jen o mimozemšťanech a paranormálních jevech, ale také o vládních spiknutích, konspiracích a ďábelských plánech mocných lidí.

Akta X zažila jako téměř každý seriál svá silnější i slabší období. Po rozjedové první sérii, která pomalu začíná budovat základy pro budoucí dění a kromě již zmíněných legend, jako jsou mušky a Tooms, nabízí třeba ještě skvostnou variaci na Carpenterovu Věc, ale také hromadu průměrných epizod. Druhá série je na tom kvalitativně už o dost lépe (díl se zrychleným stárnutím!) a jejich absolutním vrcholem (a dost možná i televizní tvorby obecně) jsou série 35, jejichž příběh vyvrcholil prvním celovečerním filmem. Zlaté období mytologie i žánrově pestrých a nápaditých epizod. Tvůrci si tady opravdu vyhráli a čistokrevné horory, duchařiny a vědecké fikce neváhali střídat s ujetými komediálními (o nic méně kvalitními) kusy (jednu epizodu páté řady napsal dokonce i Stephen King) a já neznám jiný seriál s tolika epizodami, které jsou kultovní samy o sobě.

Poté sice kvalita mírně klesla, aby osmá řada navázala na zlaté období a své úspěšné tažení na Foxu seriál ukončil po devíti parádních sériích a 201 epizodách. Po několika letech vznikl ještě nepříliš úžasný druhý film a v rámci módy rebootů i revivalů již zmíněné a streamované dvě série s celkem 16 epizodami. Pokud seriál neznáte a chcete ho zkusit, radím vám velmi dobře, počkejte, až bude kompletní, projevuje se v nich totiž velká návaznost, která koneckonců prochází úplně celým seriálem. Kořením celého seriálu jsou pak herecké výkony Davida Duchovnyho a Gillian Anderson, pro něž jsou agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová životní role, stejně jako tajemný Kouřící muž pro famózního Williama B. Davise. (tomasmy)

Spider-Man (19941998)

Animovaný Spider-Man z roku 1994 je v našich očích naprosto kultovním seriálem. Mnoho z fanoušků Spider-Mana vyrostlo právě s touto seriálovou variantou. Díky tomu jsme měli laťku nastavenou vždy poměrně vysoko. Peter Parker zde již chvíli zastává roli maskovaného hrdiny a v seriálu se potkává a utkává s velikou části svého panteonu záporáků. Epizodní zápletky jsou často rozšiřovány a propojeny s příběhem celé řady. To ze seriálu dělá jednu z nejlepších reprezentací Spideyho, jaké můžete věnovat čas. Konfrontace se silnými protivníky často nutí Petera k řešení situace z vědeckého úhlu, na který tato verze Petera Parkera spoléhá stejně, jako na své pavoučí schopnosti. To vše je doplněno o četné problémy v osobním životě a rozjímání nad komplikacemi dvojího života. Vzhledem ke stáří seriálu bohužel neexistuje ani na Disney+ verze, která by kvalitou odpovídala dnešním technickým standardům. Nicméně pokud se nad toto dokážete povznést, tak vás čeká jeden z nejlepších pavoučích zážitků. (Diego.Dorlan)

Pozn.: Zatím je na Disney+ dostupná jen první řada z pěti.


Buffy, přemožitelka upírů (19972003)

Buffy, královna srdcí nejednoho teenagera. A jistě nejen jeho. Kultovní seriál Josse Whedona o sedmi sériích a 144 epizodách je možná často podceňovaný, či snad dokonce vysmívaný, ani k jednomu ale není nejmenší důvod, neboť jde o jeden z největších klenotů nejen svého žánru. Na začátku je Buffy na první pohled obyčejná středoškolačka, ve skutečnosti ale bojuje s těžkým osudem. Je totiž vyvolena, aby bojovala proti upírům a silám temnoty. V každém pokolení se narodí jen jedna, a protože jde, jak už to tak v podobných situacích bývá, o osud nedobrovolný, nemá to jednoduché. Naštěstí má ale dobrou partu, která jí v tom pomáhá. Nehledě na to, že parta se skládá z čarodějek, vlkodlaků, prastarých démonek a koneckonců i upírů, do nichž se Buffy v průběhu celého seriálu zamilovává. A oni do ní. 

Buffy je sice z větší části epizodní, ale sledovat ji nahodile se spíš nevyplati, protože napříč každou sérií se prolíná jeden dlouhý příběh s jedním hlavním záporákem (či několika) a ještě k tomu je snad s každou sezónou lepší a hlavně osudovější. Joss Whedon vždycky uměl pracovat s postavami a tady to skutečně dokazuje v míře vrchovaté. A jen v málokterém seriálu najdete tolik silných ženských postav, jako tady. Trefou do černého bylo i obsazení, kromě skvostné Sarah Michelle Gellar se tady proslavili třeba Alyson Hannigan, David Boreanaz a vlastně i britský borec Anthony Stewart Head v roli Buffyina učitele (Pozorovatele) Ruperta Gilese. Skvělé scénáře navíc báječně kombinují napětí, romantiku, akci i humor, a tak si tenhle seriál s propacovanou mytologií a jednou z nejlepších znělek v historii jde opravdu jen těžko nezamilovat. Pozdější série jsou navíc opravdu fenomenální, celý seriál přinese nejeden zatraceně osudový a smutný moment a několik epizod, které patří ke klenotům i v rámci celé televizní historie. Ať už je to děsivé němé Ticho, dramatické Tělo, muzikálová paráda Ještě jednou a s citem či závěr šesté série. Pokud jste neviděli, tak je to chyba a fakt si to dejte. A pokud Buffy znáte, tak se nenechte pobízet a dejte si znova. A pak klidně ještě jednou. (tomasmy)   

Angel (19992004)

Angel je spin-off Buffy a taky jeden z oněch upírů, do nichž byla přemožitelka zamilovaná. Nový, o poznání temnější seriál vznikl po třetí sérii Buffy, kdy Angel odešel do Los Angeles a založil si v něm "detektivní agenturu", do které se postupně přidaly také další postavy z původního seriálu, jako Buffyina bývalá středoškolská spolužačka Cordelie, pozorovatel Wesley či upír Spike. Angel ale nabízí také celou řadu nových a silných postav, které si není sebemenší problém si oblíbit, zeména v případě rozkošné Fred v podání Amy Acker. O něco větší problém je to, že postavy v seriálu velmi aktivně umírají, a to mnohem víc než v Buffy. A když náhodou neumřou, tak... no, podívejte se na to sami. A nejlíp uděláte, když budete s Buffy koukat společně, protože Angel na ní nejen navazuje, ale hlavně je s ní opravdu těsně dějově propojený a dění jednoho seriálu tak ovlivňuje události ve druhém, samozřejmostí je i pár crossoverů. Angel je oproti Buffy (logicky) mnohem dospělejší, a jak už jsem zmiňoval, také mnohem temnější a občas možná dokonce i lepší! Ona detektivní stránka zde také hraje nemalou roli. Výtečné scénáře a skvělá hudba jsou samozřejmostí. Angel svou přemožitelku přežil o celou sezónu, dohromady čítá pět sérií a 110 dílů. A proto zamrzí, že se nikdy nedočkal pořádného (televizního) zakončení, neboť byl  jak je u Foxů nehezkým zvykem  utnut náhle. Na to ale nehleďte, protože stejně jako u Buffy platí, ať si to (znovu) dáte. (tomasmy) 

Futurama (19992023)

Futurama je jedním z nejznámějších kultovních seriálů. Tento animák vzešel z hlavy Matta Groeninga a týmu spisovatelů, kteří mezi sebou měli několik doktorátů a celkem více než 50 let studia na Harwardu. Díky tomuto ohromujícímu resumé a kreativním možnostem, jež nabízí svět roku 3000, se jedná o jeden z nejzábavnějších seriálů, které na Disney+ můžete najít. Futurama měla premiéru v roce 1999. Nikdy sice nedosáhla na popularitu rodinky Simpsonových, ale vždy si držela respektuhodnou základnu fanoušků. Futurama si vsadila mnohem více na inteligentnější humor, šílený svět budoucnosti roku 3000 a zejména diverzní skupinku ústředních postav. S oblibou říkám, že u Futuramy se například oproti Simpsonovým nezasmějete nahlas tolikrát, ale pobaví vás mnohem více. Posádka Planet Express zažila neuvěřitelné množství dobrodružství a i přes neochotu stanic v seriálu pokračovat vždy našla nový domov. Příští rok nás budou čekat nové díly po mnoha letech, kdy si všichni mysleli, že Futurama už svou poslední kapitolu dávno uzavřela. (Diego.Dorlan)

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace