Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kultovní seriály na Disney+


ikona
Redakce
2424 hodinakta xaliasangelbuffydisney+fireflyfuturamagreys anatomychirurgovélostmashscrubsspidermanx-filesztraceni
Legendární seriály si znovu můžete dopřávat denně.  

Streamovací války jedou na plné obrátky. Každá z platforem využívá trochu jiných zbraní, přičemž Netflix je momentálně na vlně díky možná nejpopulárnějšímu seriálu současnosti, Stranger Things. Prsí se také naditou videotékou, z níž si údajně vybere každý. Disney+, nejnovější platforma na českém trhu, pak pro mnohé může působit pouze jako stream Marvelu či Star Wars. Takové redukování by ale bylo bolestivou chybou, kvůli které byste se mohli připravit o spoustu nečekaných pecek. Myšáckou platformu už mámě poctivě projetou a můžeme se tak s vámi podělit o mnohé neočekáváné klenoty, které tu lze najít. Zároveň ale chceme upozornit zejména na pecky, které Disney+ tolik nepropaguje (to se týká např. Simpsonových) či u nás doposud z většiny nebyly na žádné jiné streamovací službě. Jaké kultovky tedy můžete na tomto streamu najít?

 

24 hodin (20012010) 

Konečně! Konečně dorazil po letech na české streamy jeden z největších seriálových drsňáků všech dob, nesmrtelný Jack Bauer v podání bezchybného Kiefera Sutherlanda. 24 hodin je tu s námi přes 20 let, a i když první řada už přeci jen zestárla a je celkově jiná než její následovníci, další série patří to nejlepší a nejnapínavější, co na poli seriálové akční a thrillerové zábavy kdy vzniklo. Nonstop napětí je tu umocňováno tikotem hodin a rozdělením obrazu, máme tu neskutečně mrazivé a nečekané momenty, Jacka Bauera v ultradrsném módu a v neposlední řadě i tunu zvratů a nečekaných úmrtí, které nám tvůrci servírovali s železnou pravidelností a dávno předtím, než se to stalo díky Hře o trůny cool. A sám už musím z vlastní zkušenosti přiznat, že minimálně pátá řada je stejně našlapaným adrenalinem jako před lety. Dejte tedy nejdelším dnům seriálové historie šanci i vy! (Spooner)

Alias (20012006)

Alias se řadí společně s 24 hodinami a Kriminálkou Las Vegas k počátkům moderní seriálové éry a už jen z tohoto hlediska se na tento špionážní kousek v našem výčtu nesmí zapomenout. Jo, a navíc je to slušná pecka, v níž tehdy takřka neznámý J. J. Abrams poprvé naplno vystrčil své tvůrčí a producentské růžky. A lépe to snad ani dopadnout nemohlo. Příběhy Sydney Bristow coby dvojité agentky, která naoko dělá pro ty zlé, jsou solidní špionážní lahůdkou často připomínající bondovský styl. Hlavní hrdinka tu mění paruky a převleky jak na běžícím pásu a dokáže toho za jednu epizodu procestovat víc než agent 007 za jeden film. A do toho se nám tu servíruje napínavá hra dvou znepřátelených agentur, u níž nebudete vědět, komu máte věřit.

A to i díky výtečně napsaným postavám a skvělým hereckým výkonům. Akce je na televizní poměry solidní, šokujících zvratů požehnaně a Jennifer Garner od té doby neměla lepší roli. Poslední pátá řada se sice na můj vkus už docela zvrhne, minimálně druhá a třetí sezóna ale patří k tomu nejlepšímu, co na tomto žánrovém seriálovém poli vzniklo. Pokud si chcete na Disney+ dohnat nějaký seriálový rest, kultovka Alias by měla být ve vašem watchlistu hodně vysoko. (Spooner)

Scrubs (20012009)

Pohodová atmosféra a vytvoření vztahu k postavám jsou přísady klíčové pro každý sitcom. Málokde se je ale povedlo smíchat tak dobře, jako u Scrubs. Díky nevšednímu prostředí nemocnice totiž s oblíbenými hrdiny neprožíváme jen vztahová dramata a neustálé scházení a rozcházení se, jako jinde (ehm, Přátelé, ehm). Máme tu možnost je pozorovat i v situacích, které jsou tíživé, dramatické a postavy posouvají za hranice běžného komediálního seriálu. I díky absenci otravného smíchu v pozadí tak charaktery působí mnohem živěji a pro nás je snazší se do nich vcítit. Nádherné je poté akcentování těchto situací formou představ hlavní postavy, které nám často poskytnou ty nejvtipnější gagy celého seriálu.

Výjimečně se tu povedly i vedlejší figurky, ať už je to bezejmenný údržbář či ztělesnění trapnosti Ted. Byť se doktůrci nevyhli postupně uvadající kvalitě s nabývajícími sériemi, stále jde o výborně napsaný sitcom, který je škoda minout. A já vždy kroutím hlavou nad tím, kolik lidí o tomto skvostu nikdy ani neslyšelo. Pokud patříte mezi ně, alou na první epizody. Nebudete litovat. (Jokolo)

Firefly (20022003)  

Další dílo Josse Whedona na tomto seznamu a zároveň asi nejslavnější příklad předčasně zrušeného seriálu kvůli nekompetentnímu vedení Foxů. Cowboyem Bebopem inspirovaná kombinace sci-fi a westernu si takové zacházení přitom naprosto nezasloužila a malou satisfakcí může být alespoň rychlé docenění širokou fanouškovskou komunitou a povýšení do kultovního statusu. Největší předností byly Whedonovy už trademarkově plastické a ohromně sympatické postavy, jež obývaly vesmírnou loď třídy Firefly. Od charismatického kapitána Mala Reynoldse v podání Nathana Filliona přes profesionální darebáka Jaynea a společnici Inaru až po cestujícího pastora nebo doktora, všichni mají i nějakou temnější stránku nebo tajemství a stejně jsou (mnohdy neochotnými) hrdiny. Ač to Firefly dotáhla k pouhým 14 epizodám (a jednomu filmu), každá z těch epizod je výborná a některé jsou takřka mistrovskými díly. Scénáře byly plné zábavných zvratů, někdy i ve formálně zajímavé struktuře (Out of Gas ve třech prolínajících se časových rovinách) a důvtipné dialogy zdobila spousta skvělých hlášek. (Sam.Vimes)

Ztraceni (20042010)

Ve třinácti letech jsem byl tím seriálem posedlý. Jako totální úchyl jsem sjížděl všechny teorie, v trailerech analyzoval každý políčko a s nadšením juchal nad každou přezdívkou, kterou Sawyer vyplivnul. Obří seriál vysílaný na Nově měl tehdy okolo sebe punc velké události a týdny mezi díly byly naplněny dychtivými diskuzemi nad tím, kdo jsou Ti druzí nebo co je zač černý kouř. Jenže já od té doby tento kultovní seriál, který de facto odstartoval vlnu vysokorozpočtových sérií, neviděl. A celé roky jsem dumal nad tím, jestli mé láskyplné vracení se na ostrov ve vzpomínkách není do velké míry způsobeno jen pubertální touhou po tajemnu a dobrodružství. Měl jsem tedy trošku obavy, jak seriál bude působit dnes. Ale bylo to naprosto zbytečné. Seriál je ještě lepší, než jsem si pamatoval.

Neskutečně napsané postavy, kde by každá z nich mohla mít vlastní seriál. Hmatatelně záhadná atmosféra, kdy je do nás v každém díle nabušeno několik dalších nevysvětlitelných otázek. Nádherné kulisy tajuplného ostrova. Extrémně zajímavé interakce a vývoje postav. Mám za sebou prvních pár epizod a nikdy jsem si seriál neužíval tak jako teď. Kdyby na Disney+ nebylo nic jiného, i tak bych si ho jen kvůli mým Ztraceným pořídil. (Jokolo)

Chirurgové (20052022)

Ano, je mi jasné, že většina z vás už má dnes Chirurgy zaškatulkované jako další nekonečný doktorský seriál – takovou americkou Ordinaci – v níž už z původního obsazení zbyla skoro jen Ellen Pompeo a většina odešlého castingu umřela bolestivou smrtí. Jenže ve svých počátcích, dejme tomu do konce šesté řady, to byla jiná pohádka. Tenkrát totiž Chirurgové opravdu jeli tu největší lékařskou ligu a společně s Pohotovostí patří v této fázi pořád k tomu nejlepšímu, co tento žánr přinesl. Kupa výtečně napsaných a zahraných postav v čele se Sloanem, Shepherdem, Georgem, Alexem, Lexie a spol., skvělé případy i vztahové konflikty mezi charaktery a v neposlední řadě nespočet natřískaných a takřka infarktových epizod, které si pamatuji dodnes. Ano, Chirurgové opravdu bývali před lety poměrně našlapanou emocionální jízdou, v níž si divák užíval každý parádně napsaný dialog a ve výsledku i ty nekonečné vztahové peripetie. Dnes už tato série působí na mnohé unaveným a vyvanutým dojmem, připomenout si na Disney+ její vrcholnou zlatou éru však rozhodně stojí za to. (Spooner)

---
Autoři: Marek Mičke, Milan Rozšafný, Ondřej Kubín, Jakub Kratochvíl, Tomáš Mysliveček
Foto: Disney+, ABC, CBS, NBC, Fox, The WB

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace