Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Obří preview seriálu Pán prstenů: Prsteny moci


ikona
krauset
amazonlord of the ringslotronprimepán prstenůprsteny mocirings of power
Za necelý měsíc se Amazon Prime vytasí s hlavním klenotem na své koruně, seriálem Pán prstenů: Prsteny moci. A my se vydáváme kutat chamtivě a hluboko při rozebírání toho nejpodstatnějšího, co se objevilo v nedávných trailerech a na Comic-Conu.  

„Když viděl Sauron zpustlost světa, řekl si, že Valar zase na Středozem zapomněli, jakmile porazili Morgotha, a jeho pýcha rychle rostla. S nenávistí hleděl na Eldar a bál se Númenorejců, kteří se občas vraceli na svých lodích k břehům Středozemě, ale dlouho se přetvařoval a skrýval temné záměry, které si utvářel v srdci."

Silmarillion, O Prstenech moci a Třetím věku
 
Jen necelý měsíc nás dělí od premiéry seriálu, o němž sbíráme zvěsti už téměř pět let. Dostali jsme se od spekulací o mladém Aragornovi až k potvrzené adaptaci Druhého věku Středozemě. Ani blížící se premiéra neznamená, že máme na všechny záhady odpověď. Mezi ty nejpalčivější otázky nadále patří: Na které Tolkienovy texty mají tvůrci skutečně práva? Trailery prozradily, že rozhodně na víc než jen na Dodatky Pána prstenů. Mnoho toho zaznělo na nedávném Comic-Conu v San Diegu, mnoho toho bylo představeno v několika nedávných ukázkách, v dlouhém teaseru a hlavním traileru. Je čas na finální preview nejočekávanějšího seriálu roku. Co bylo řečeno během panelu a při rozhovorech s tvůrci a obsazením? Co odtajnily trailery? Co můžeme za měsíc očekávat? Čeho se bát a z čeho se radovat? Zkrátka, je natěšenost opodstatněná?

 

„A Sauronova žádostivost a pýcha rostly, až neznal mezí a rozhodl se, že se učiní pánem všeho ve Středozemi, zničí elfy a pokud možno přivodí pád Númenoru. Nesnášel svobodu ani soupeře a říkal si Pán Země. Ještě stále mohl nosit masku, takže dokázal oklamat lidské oči, když si to přál, a zdát se jim moudrý a krásný. Ale panoval raději silou a strachem, pokud tak mohl dosáhnout svého, a ti, kdo postřehli, jak se nad světem prostírá jeho stín, jej nazvali Temným pánem a Nepřítelem."

Silmarillion, O Prstenech moci a Třetím věku 

V následujícím trailerovém rozboru jsem se rozhodl nepostupovat záběr po záběru, ale zvolit to nejzajímavější z posledních dvou ukázek, dvou a půl minutového finálního teaseru a z tříminutového traileru z Comic Conu. V trailerech se mísí záběry z Druhého a Prvního věku. V mnoha případech je možno dospět k několika věrohodným interpretacím toho, co vidíme, a tak si na rozuzlení budeme muset počkat ještě několik týdnů.

Seriál bude viditelně pracovat s tématema dlouhého míru a skrytého stínu, který roste a jen v těch nejjasnozřivějších jako Galadriel a velekrál elfů Gil-galad budí podezření. Vydáme se daleko po mapě Středozemě, Galadriel putuje na sever i po moři na Númenor a lidská vesnice je patrně daleko na východě nebo na jihu v Haradu. Skutečně uvidíme mnoho nových končin. Stejně tak potkáme spoustu nových postav, které jsou z pera tvůrců Amazonu. V následujícícm skalpelu se ale zaměřím hlavně na charaktery a místa, která jsou uvedena v Tolkienovi, a spekulace ohledně těch zcela nových nechám až na výjimky stranou. Mějte na paměti, že Druhý věk je Tolkienem načrtnut skutečně velmi zběžně, a byť známe dataci nejdůležitějších událostí, téměř úplně nám chybí Tolkienem psaný dialog. Je proto třeba jej zaplnit novými postavami a novými události k vykřesání dramatu. Bude zajímavé setkat se poprvé s obyvateli Středozemě, kteří nemají větší moc a jsou třeba jen obyvateli  zapomenuté vesnice. Máme šanci vidět život ve Středozemi i pohledem někoho zdola, kdo nepatří ke šlechtě nebo k vůdcům říší. 

 

Trailer z Comic Conu otevírá pohledem na Galadriel, která stojíc před mohylou, jíž ovšem tvoří samé elfské přilbice,  nikoliv těla padlých, přikládá přilbice další. Výjev dává vzpomenout na slavnou ilustraci Teda Nasmithe Haudh-en-Ndengin, Pahorek zabitých po páté bitvě Nirnaeth Arnoediad, ale ten je popisován jako věčně zelený. Také by se mohlo jednat o vyústění čtvrté bitvy, Bitvy náhlého plamene, v níž zahynuli dva Galadrielini bratři, Aegnor a Angrod. Z této bitvy je téměř jistě výjev zobrazující jejího třetího bratra Finroda vprostřed obklíčení (obrázek níže), který však zemřel až později. Je zřejmé, že smrt všech sourozenců bude pro Galadriel v seriálu ústředním motivem, proč v čase zdánlivého míru nemůže najít stání a klid a je hnána touhou po pomstě. Nechme stranou, že tohle není tak úplně motivací knižní Galadriel, a doufejme v její co možná nejuspokojivější prokreslení.

Dále vidíme elfské stavby na pahorcích, téměř jistě součástí království Lindon, do něhož patří i Šedé přístavy, z nichž odplouvají Galadriel, Elrond a Gandalf spolu s Bilbem a Frodem, a jakousi ceremonii připravující elfy na cestu na Západ (?). Z výtvarného návrhu je patrná provázanost mezi Prsteny moci a Jacksonovými filmy, co do designu a architektury typické pro jednotlivé rasy. Zdá se, že se Galadriel vydává do Valinoru, což je zvláštní, neboť Galadriel byla na konci Prvního věku ještě příliš hrdá a nechtěla se před bohy kořit a vracet se. V teaseru se mimo jiné pře s Elrondem, který na rozdíl od Galadriel nevidí Sauronovy úklady. „Neviděl jsi to, co já," opáčí Galadriel. Elrond odpovídá:  „Viděl jsem dost."  V tomto Elrond nepřehání. Považte sami: otec Eärendil doslova hvězdou, bratr dávno mrtvý, matku Elwing lze řadit mezi ptactvo...

Velkou změnou oproti předloze je Galadrielina návštěva Númenoru, kde evidentně nalézá společnou řeč s královnou Tar-Míriel. Dokonce nahlédne do palantíru v hlavním měste Armenelosu.Palantíry, vidoucí kameny, které budou mít tak velký vliv ve Válce o Prsten, věnovali elfové Elendilovu otci Amandilovi, aby mohl komunikovat s elfy i tehdy, kdy se vládnoucí třída na Númenoru od Pánů západu odvrátila. Elendil s Isildurem je později přivezli do Středozemě spolu s Bílým stromem. Hádám, že to, co Galadriel vidí v rámci střihové skladby traileru, tedy flashbacky na První věk, není nutně to, co uvidí v seriálu samotném. 

Rudý výjev s bezvládnými těly patří k těm nejzáhadnějším. Těla vidíme v nepřirozené poloze a není jasné, zda jsou pod hladinou nebo se jedná o stylizaci. Pokud jsou skutečně pod vodou, mohlo by se jednat o flashback na vraždění rodných, počátek všeho zlého v sudbě elfů, nebo flashforward na potopení Númenoru. Stejně tak by mohlo jít o bezgravitační stylizaci bitvy - v úvahu přichází Bitva náhlého plamene či finální Válka hněvu. Z jednoho záběru nemožno soudit, ale spíše se přikláním k druhé možnosti.

I z nové televizní ukázky je patrné, že mrtví bratři, zejména Finrod, budou Galadriel pohánět v boji proti Sauronovi. Zazní zde, že jeden z bratrů padl při „honu na Saurona", což je lehce znepokojivá formulace. Finrod, pokud se mluví o něm, zahynul v kobkách Sauronovy pevnosti poté, co svedl magický pěvecký duel se samotným Sauronem. A zemřel na rány utržené v zápase s vlkodlakem, kterému vzdoroval holýma rukama, aby ochránil Berena, smrtelníka, jemuž ochranu slíbil. Příběh jeho skonu je tedy, jak jistě uznáte, mnohem zajímavější než generické: zemřel v honbě proti zlu. Nicméně scéna zobrazující jeho tělo na márách mi dává naději: jeho paže nese stopy po drápech, je vidět cáry kůže jako po útoku velkého vlka. Navíc na kanonickou smrt Finroda by Amazon měl mít práva bez problémů, neboť v Dodatku B Návratu krále se o Galadriel praví: "Byla sestrou Finroda Felagunda, Přítele lidí, kdysi krále Nargothrondu, který dal život, aby zachránil Berena, syna Barahirova." 

Finrodův prsten se stal dědictvím lidí věrných elfům a vešel ve známost jako Barahirův prsten. Ten se od Berena dostal přes Elendila až k Aragornovi, který ho nosí během trilogie (v rozšířených Dvou věžích o něm dokonce Gríma referuje Sarumanovi). 

Tím odkazy na První věk zdaleka nekončí. V krátkém záběru vidíme přísahu ve věži pod hvězdnou oblohou. Mohlo by jít o slavnou Fëanorovu přísahu, která stála na počátku všeho bolu a zlé štěstěny, která elfy v Prvním věku potkala. Díváme se s největší pravděpodobností na Fëanorovy syny. Celebrimbor, tvůrce Prstenů moci, je potomkem jednoho z nich. 

 

Tato přísaha byla pronesena krátce po krádeži silmarilů a zničení valinorských stromů. Oboje Morgothovou rukou. Jeho stín se nad stromy rozprostírá v tajném záběru, který se neobjevil v žádném z trailerů, ale pouze v exkluzivních materiálech na Comic Conu. Zůstává otázkou, zda má Amazon práva na ztvárnění grandiózní pavoučice Ungoliant, která ze stromů vysála život a k jejímž potomkům patří hrůzná Odula obývající stezky Cirith Ungol. V Dodatku A se o ní totiž nic nepíše, jen tam stojí: „Po klenotech zatoužil Morgoth, Nepřítel, ukradl je, když nejprve zničil Stromy, odnesl je do Středozemě a střežil je ve své velké pevnosti Thangorodrim."

Co by to bylo za text o Tolkienovi, kdybychom skončili jen u jedné zmínky o stromech. Bílý strom Gondoru, který chátrá a schne během správcovských let před návratem právoplatného krále, má vznešený rodokmen, který sahá až do Valinoru. Bílý strom Nimloth rostl v hlavním městě Númenoru Armenelosu a před zkázou ho zachránil s velkým rizikem Isildur. I trailer naznačuje vazbu mezi prosperitou Númenoru a zdravím stromu podobně, jako samojediný květ v Návratu krále předznamenává návrat Aragorna. Jeho opadávání dělá královně Míriel viditelně starosti.  

Po Comic Conu se chvíli zdálo, že zlověstně vyhlížející albín několikrát zachycený v traileru, by mohl být Sauron. Ale momentálně se zdá, že půjde o jednoho z kněží Morgothova či Sauronova kultu. Očekávajte však Saurona v mnoha podobách. Víme, že na sebe dokázal vzít sličnou podobu Annatara, Pána darů, jíž zmátl eregionské elfy, jako velký černokněžník se dovedl proměnil v netopýra i vlkodlaka. Pravděpodobně ho zvární více herců a nedivil bych se i některé androgynní podobě ve stylu Tildy Swinton v Constantinovi či Gwendolyne Christie coby Lucifera v nové adaptaci Sandmana. 

V traileru probleskuje i temná věž, kterou je obtížné identifikovat. Může jít jen o jednu z mnoha pevností, ale velikost by naznačovala, že se díváme na cosi významnějšího. Podle mě jde o Utumno, původní a později opuštěnou Morgothovu pevnost, kde vznikli první skřeti, jak Saruman připomíná, recepturou plnou mučení a mrzačení. Rozkládá se v severních ledových pustinách a možná právě tam se Galadriel vydává hledat stopy po Sauronovi. Dávalo by to smysl. 

Temná věž není jediným místem, o němž můžeme spekulovat. Vybral jsem trojici záběrů na města obývaná svobodnými národy a rád bych se pustil do spekulace, o jaká sídliště se jedná. Zcela vlevo vidíme jiný pohled na přístav z úplně prvního teaseru. Zdá se mi nepochybné, že zobrazuje některý z númenorských přístavů. Obří socha připomíná Argonath a zobrazuje buď prvního krále Númenoru a Elrondova bratra Elrose, který si vybral sudbu lidí, nebo – a k tomu se přikláním – jejich otce Eärendila, který se plavil se silmarilem na čele do Valinoru, aby hledal odpuštění pro elfy a lidi. Na jiném záběru je vidět stín křídel, což by nahrávalo teorii, že jde o Eärendila, který má po boku svou ženu Elwing, jež se proměnila ve velkého mořského ptáka. Často čtu, že oním přístavem bude hlavní město Númenoru Armenelos, ale já nesouhlasím. Podle mě jde o přístav Andúnië, kde dleli Elendil Vysoký a Isildur spolu se zbytkem věrných. Armenelos je dost možná na prostředním obrázku koláže.

Těžko odhadovat, co je zcela vpravo. Mohlo by jít o další númenorské město, ale já se spíše přikláním k tomu, že jde o Ost-in-Edhil, elfské město a hlavní sídliště elfských kovářů v Eregionu. V Ost-in-Edhil sídlil Celebrimbor, tvůrce Prstenů, a zpustošeným Eregionem prochází Společenstvo na cestě mezi Roklinkou a doly v Morii. Je možné, že onen slavný průlet nad kráčejícím Společenstvem je právě okolo ruiny Ost-in-Edhil.

Dalším důkazem o provázanosti designu filmů a seriálu je konstrukce této númenorské lodi, která napíná plachty do podobného tvaru přilbice strážců Citadely Minas Tirith v Návratu krále.

 

A jelikož města a loďstva se musí zalidnit postavami, zde vidíme dva hlavní Númenorejce. Elendila Vysokého, kterého si jistě pamatujete z prologu Společenstva Prstenu, hovořícího se svým synem, mladým Isildurem. Meč Narsil zatím nezvěstný.  

 

V Khazad-dûm, později známém coby Moria, vládne Durin III., zde v diskusi s princem a budoucím Durinem IV. To je samo o sobě překvapivé, protože podle trpasličí mytologie je každý nový Durin reinkarnací toho předešlého, takže by neměli žit dva najednou. Tvůrci se nicméně zaklínají tím, že to v kontextu seriálu bude dávat smysl. Trpasličí království ve Druhém věku velmi prosperovalo, Khazad-dûm navázalo styky s eregionskými elfy, Celebrimbor a trpaslík Narvi spolu vytvořili měsíční dveře Morie, jimiž prošlo Společenstvo poté, co Frodo rozluštil hlavolam. Trpaslíci se čile věnují kutání mitrilu a vítají Gil-galadova vyslance, kterým není nikdo menší než Elrond. Balrog spí v hlubinách dosud neprobuzen a je nanejvýš pravděpodobné, že ten vystupující v traileru je jiný než ten, který se utká na můstku s Gandalfem. Balrogů bylo k nelibosti elfů mnoho a měli bychom je vidět ve flashbacích na války Prvního věku.  

Jeden záběr padajícího meteoru mi udělal obzvlášť radost. Ano, vidíme enty, pastýře lesa! A podle tvůrců se dočkáme i entek. Už tak srdceryvná Stromovousova zmínka o jejich ztrátě bude po zhlédnutí Prstenů moci dost možná ještě tesknější než nyní.  

Po dopadu meteoru se zjeví záhadná postava, kterému se oficiálně říká The Stranger, ale celá komunita fanoušků ho přezdívá Meteor Man. V průběhu měsíců se vyrojily spekulace, že jde o Saurona. Přikláněl bych se spíše k jednomu z čarodějů Istari. Gandalf se sice do Středozemě dopravil až ve Třetím věku, ale když mohli tvůrci do Druhého propašovat protohobity, proč ne čaroděje. Bezprstové rukavice jistě nejsou náhoda. A jelikož ho najdou právě předchůdci hobitů, Chluponozí, vysvětlovalo by to, proč má takovou slabost pro hobity. Nicméně rád bych si myslel, že jde o jiného čaroděje, jednoho z takzvaných Modrých čarodějů, kteří působili na východě Středozemě.  

S každou další upoutávkou má víra v Prsteny moci roste. Na Comic Conu jsem viděl tvůrce, kteří mají hluboké pochopení pro Tolkienova témata, ať už jde o jejich odpověď na otázku, co pokládají za ústřední Tolkienův motiv: naději, tak jejich znalost legendária i toho, co si která postava  nese za těžkosti a traumata. To samozřejmě nemusí v praxi nic znamenat, ale je to lepší než naopak. A tvůrci nejsou jediní zapálení do Tolkienova světa: herci mluví o svých postavách s velkým entuziasmem a porozuměním. A Robert Aramayo, představitel Elronda, všechny neustále nutí do prohlubování znalostí.

Ačkoliv bych si přál filmovější look, obrazu palčivě chybí filmové zrno, seriál vypadá krásně. Výrazně pracuje se světlem, což je zcela zásadní pro Tolkienovu estetiku. Lucerny v Lindonu, západ slunce na moři či záře Valinorských stromů ve mně vzbuzují pocit Středozemě. Stejně tak design, který nekopíruje, ale respektuje už zažitou architekturu Jacksonových filmů. Líbí se mi pohled na známý svět ve věku, kdy byl ještě plný magie a optimismu. Zatímco Třetí věk je pro elfy érou soumraku a odcházení, ve Druhém jsou stále ještě blízko vrcholu moci. Přesto prožívají hluboký pocit tesknění a vyčleněnosti ze světa, který není věčný jako oni. Líbí se mi také Moria a fakt, že je v ní vidět vegetace a rostliny. Jsem zvědavý na ztvárnění východu a jihu Středozemě, kam jsme se dosud nikdy nepodívali. A samozřejmě na Númenor. Těší mě, že je u projektu Weta, John Howe i Howard Shore, že skřeti mají tváře z prostetiky namísto CGI a že se snaží ukrýt před světlem (na rozdíl od hobití trilogie). Obraz lodi obklopené racky či mohyla navršená z přilbic jsou eminentně tolkienovské obrazy. 

 

Moje obavy leží především u již zmíněného nefilmového vzhledu, což není problém rozpočtu, ale jisté velké digitální ostrosti. Ze všech fantasy sérii se zatím jen Hře o trůny podařilo najít skutečně svébytný filmový vizuál. Kostýmy působí o trochu více kostýmně, vše je trochu příliš nové, netknuté. Obrazu chybí jistá plasticita. Obávám se časové komprese a přílišných změn. Galadriel je v knize mocná poměrně unikátním způsobem, dělat z ní prostou válečnici a mstitelku ji degraduje na banálnější hrdinku. Nu, uvidíme již velmi brzy.

Ale jak říkám, s každou další ukázkou roste můj optimismus. A do Středozemě se nevracíme každý den. Už za měsíc se přesvědčíme, zda jsme narazili na kámen, či na mitrilovou žílu. Přicházejí Dny Prstenů, nechť jsou požehnané.   

Pokud vám tento vydatný clánek nestačil, zamiřte do profilu seriálu, kde najdete velkorysou galerii i archiv starších témat k Prstenům moci. Jak se na Prsteny moci těšíte vy? 

---

Autor: Tomáš Krause
Foto: Amazon Prime, New Line Cinema

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace