Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2022


ikona
Redakce
AndorBetter Call SaulEuforieHBONetflixRod DrakaSandmanStar WarsStranger ThingsThe BoysVolejte Saulovi
 

Skončil nám rok 2022 a my pro vás přinášíme naše klasické TVZone ohlednutí za uplynulým rokem. Ten byl rozhodně výživný a přinesl nám nejednu pecku, která by si zasloužila pozornost. Zároveň by se ovšem dala uplynulá seriálová nadílka popsat jako nevyvážená. O tom ovšem později. Aktuální článek se totiž věnuje těm nejlepším z nejlepších počinů uplynulého roku. V seznamu najdete nejen novinky, ale i seriály, které se silně připomněly svými dalšími řadami.

Hlasování a skládání žebříčků bylo letos poněkud ošemetné. Objem seriálů, jež dohromady vyprodukují klasické televizní stanice a streamovací služby, je rok od roku větší a na scénu pak vstupuje strategická dělba práce mezi členy redakce. To představuje určitou výzvu při skládání žebříčků. Vybraných sedm seriálů nás ovšem jako celková reprezentace uplynulého roku těší, a pokud v žebříčku nenajdete své favority, tak se určitě podívejte v poslední kapitole na osobní tipy nás všech.

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2022

Seriálový rok 2022 v kostce – 1. část

Seriálový rok 2022 v kostce – 2. část

 

 

7. Banda

The Boys si hned při svém debutu připsali pověst seriálu, který se nebojí jít přes čáru. Často si člověk při sledování říkal, že seriál tuhle pomyslnou čáru už překročil a nemá čím překvapit. V průběhu třetí řady jsem pak několikrát slyšel, že partičce kolem Karla Urbana se nejen podařilo najít tuto hranu, kterou  překročili, ale že za ní našli ještě další hranu, kterou se rozhodli nechat daleko za sebou. Když jsem se pak konečně ke třetí řadě dostal, tak jsem musel uznat, že tohle tvrzení seriál skvěle popisuje. Nová série posouvá mnoho postav za tu pomyslnou hranu a mimo vydatných věcí, které si mohou dovolit předvádět pouze The Boys, posouvá i boj ústředních hrdinů do nových rozměrů. Vyobrazení legendárního Soldier Boye v podání Jensena Acklese funguje jako skvělá protiváha vůči šílenému Homelanderovi Antonyho Starra, který je stále stejně “zábavný” jako vždy. Obecně se zdá, že tvůrci Bandy mají jasno v tom, kam chtějí postavy posouvat a co si mohou (ne)dovolit a funguje to snad lépe, než kdy dříve. (Diego.Dorlan)

6. Euforie

Už první série Euforie byla velmi silným a nepříjemným výletem do života současných teenagerů plného drog, psychických problémů či vlivu sociálních sítí, v druhé řadě šel ale tvůrce Sam Levinson v mnoha ohledech ještě dál. Ano, nová sezóna svým způsobem změnila styl, ubrala na tématech a řadu postav odstrčila do pozadí. Stala se tak v podstatě intimní a komorní záležitostí, která šla ovšem svým charakterům a zbývajícím motivům daleko více pod kůži. A právě i díky tomu byl návrat Euforie ještě intenzivnější a emotivnější šlehou než při své premiéře. 

Seriál silně vtahující formou vypráví o drogové závislosti, toxicitě vztahů či rodinných problémech a to s takovou urputností, že se vám některé scény dost výrazně zapíšou do hlavy. Neskutečně emotivní a depresivní pátá epizoda dokáže být v otázkách drog stejně silná, znepokojující a zároveň svým způsobem edukativní jako před lety Requiem za sen. K tomu tu máme samozřejmě ještě výtečné herecké výkony v čele se Zendayou, která po právu sbírá jednu cenu za druhou, a režijní i vizuální sebejistotu Sama Levinsona, jenž na tempu ani „psycho“ atmosféře nepolevuje ani na moment. Výsledkem je pak opět výtečná generační výpověď, z níž ale mnoho rodičů nebude mít úplnou radost. (Spooner)

5. Sandman

Kultovní komiks Sandman se během let potýkal s mnoha neúspěšnými pokusy o zfilmování, nakonec se to povedlo až u Netflixu s intenzivním dohledem autora Neila Gaimana, který zúročil načerpané dobré i špatné zkušenosti z adaptací Amerických bohů, Dobrých znamení a dalších. A povedlo se to opravdu znamenitě, protože tenhle seriál skutečně rozumí svému zdrojovému materiálu, převádí na film maximum z jeho ducha a když něco mění či aktualizuje, dobře ví proč a jak. Navíc se neadaptuje pouze Morfeův ústřední příběh, ale poctivě zpracovává i zdánlivě méně důležité vedlejší části komiksu, o něž by ale byla velká škoda přijít. Dojde tak na oblíbené setkávání s Hobem Gadlingem či na povídky s kočkami a múzou Kalliopé v bonusové jedenácté epizodě. Z valné většiny se povedl i casting, Tom Sturridge se v hlavní roli vhodně trefil do polohy vážně se beroucího melancholika, který se neusměje, Boyd Holdbrook a David Thewlis jsou správně démoničtí. Sandman je zkrátka vynikající temná fantasy s podmanivou atmosférou, nádhernou výpravou i triky. (Sam.Vimes)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace