Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Seriálový rok 2022 v kostce – 1. část


ikona
Redakce
seriálytop
Pestrý výčet z toho nejlepšího a nejhoršího, co seriálům přinesl rok 2022.  

Výročním žebříčkům TVZone ještě není konec. S rokem 2022 jsme se vypořádali v článku o nejlepších seriálech roku, na nějž navázalo naše zhodnocení pozoruhodných hereckých výkonů. Nyní vám předkládáme předposlední text, který k sobě řadí několik různých kritérií. Přijde si tak na své ten, koho zajímá naše hodnocení epizod, stejně jako ten, kdo si chce přečíst o nejlepších bojových scénách, nebo si připomenout ta největší zklamání. Nezapomeňte se s námi v komentářích podělit o to, kdo je vaší nejoblíbenější postavou, která bitva vám zvýšila puls a na které fiasko byste raději zapomněli. 

TOP 7: Nejlepší seriály roku 2022

TOP 7: Nejlepší herci a herečky roku 2022

Seriálový rok 2022 v kostce – 2. část

NEJLEPŠÍ NOVÉ POSTAVY

5. Eddie Munson (Stranger Things)

Tvůrci Stranger Things si osvojili nepříjemný zvyk představit v každé další sérii novou vedlejší postavu, kterou si fanoušci okamžitě zamilují, aby ji rázem devastujícím způsobem sprovodili ze světa. Čtvrtá řada seriálového megahitu nebyla v tomto ohledu výjimkou – na scénu se dostal rebel Eddie v podání výtečného hereckého objevu Josepha Quinna, který si i přes svoji komplikovanou povahu a četné mravní nedostatky okamžitě získal srdce snad všech diváků. Postava, která je jednoznačnou variací na Johna Bendera ze Snídaňového klubu, se hned v první epizodě stala podezřelým ze strašlivé vraždy, jež však je pouhým začátkem nových hrůz v Hawkinsu. Jeho útěk před spravedlností ve snaze dokázat svoji nevinu byl vděčným tropem, který problematickému Eddiemu umožnil se nejen morálně polepšit, ale především charakterově vyrůst a být nezapomenut. Jeho trudný konec musel být dlouho jasný každému, kdo kruté scenáristy zná, přesto Eddie svoji linku hezky zakončil a ze scény odešel s pořádnou pompou. (Ojik)

4. Aemond Targaryen (Rod draka)

Už jako dorostenec se Aemond (Leo Ashton) projevil zároveň odvážně i rozvážně, kombinace vlastností to velmi vzácná. Při pohřební epizodě Driftmark se chová dvorně, naslouchá, je ochoten plnit své povinnosti prince, tedy oženit se s vlastní sestrou (targaryenské povinnosti v Západozemí, heh), pacifikuje opilého bratra. Ale vrchol si nechá mimo dvůr, když se, zoufalý z toho, že doposud nemá vlastního draka, rozhodne osedlat a zkrotit největší dračici, jakou Západozemí poznalo, Vhagar. Při následné potyčce s dětmi Rhaenyry a Daemona, kterou vyvolá jeho vychloubačnost, přijde o oko. Nic o Aemondovi nevypovídá lépe než jeho lakonický popis události onoho večera: Přišel jsem o oko a získal draka - připadá mi to jako spravedlivý obchod. Dospělost mu pak seřízla rysy, s jeho lícními kostmi by mohla soupeřit snad jen Cersei. Aemond (nyní Ewan Mitchell) nosí pásku přes oko, a přece vidí dál než ostatní. Jako nadaný šermíř i stratég má zálusk na trůn, který však přináleží jeho starším sourozencům. Právě Aemondova kalkulující nevypočitatelnost z něj činí postavu tak znepokojivou. Když malému Lucerysovi nakáže, aby si sám vydloubl oko, a splatil tak dluh za to Aemondovo, po zádech se vám spustí mráz. Je to ten typ vedlejší postavy, z níž nelze spustit oči (či oko) a která je předurčena k oblibě. A i my v redakci jeho charisma oceňujeme. (krauset)

3. Morfeus (Sandman)

Sandman, Morfeus, Sen či Oneires jsou všechno pseudonymy, pod nimiž je známá jedna a ta stejná postava z pera Neila Gaimana. Ten se loni poprvé podíval ze stránek komiksů na naše obrazovky a udělal na nás opravdu silný dojem. Tato mýtická bytost, která patří mezi Věčné, je velmi umně podaná Tomem Sturridgem. Samotného Sandmana je poměrně těžké chápat a mnoho jeho myšlenkových pochodů je lidem velmi cizí. I proto se jedná o jednu z nejzajímavějších postav loňského roku. Výborně podaný pohled Sandmana, který v podstatě stojí nad většinou hierarchie světa, mě bavil od první chvíle. Jeho vystupování a přístup k lidem ve svém okolí je často na první pohled velmi chladný až nemilosrdný, ale v tom tkví kouzlo této postavy. Sny jsou v jeho očích nedílnou součástí života a jeho posláním je tak dohlížet na celé lidstvo (a nejen to), v podstatě po třetinu jejich života. Sandman je tak neskutečně zajímavou postavou, která nese velkou zodpovědnost a v průběhu seriálu můžeme sledovat, jak se s tímto břemenem vyrovnává a hledá si novou cestu k lidem po nemilých zkušenostech s nimi z posledního století. (Diego.Dorlan)

2. Rhaenyra Targaryen (Rod draka)

Targaryenská princezna Rhaenyra to nikdy neměla lehké. Byla dokonalou nástupkyní svého královského otce ve všech ohledech až na jeden – mužské pohlaví diktované tradicí. Inteligentní, silná, ambiciózní… možná trochu arogantní, ale který vladař není. Králi Viserysovi to nakonec došlo, většině dvora a říše už ne. Ať už jako potvrzená následnice trůnu nebo „pouhá“ dcera krále, Rhaenyra se vždycky musela potýkat s obrovským paradoxem své role jezdkyně na draku oproti někomu, kdo má jen zajistit pokračování rodu, koho je potřeba politicky vhodně provdat a nechat rodit ideálně mužské potomky. Právě tento konflikt očekávání a ambicí dělá z princezny tak zajímavou postavu, snad ještě víc pak u její starší verze. Samozřejmě jí vydatně pomáhají i vynikající výkony nejdříve Millie Alcock a pak Emmy D´Arcy. (Sam.Vimes)

1. Wednesday (Wednesday)

Jistě, Wednesday Addamsová teoreticky není novou postavou, technicky ale ano. Famózní Jenna Ortega (která se při jejím ztvárnění inspirovala i její původní představitelkou Lisou Loring) udělala z Wednesday ale ještě lepší charakter, než jakým byla kdykoliv předtím. Geniální asociální puberťačka s morbidním smyslem pro humor, která ze sebe každou chvíli s kamennou tváří a doslova bez mrknutí oka souká jednu parádní hlášku za druhou a na co šáhne, to jí jde (tedy až na milostné záležitosti), naprosto s přehledem utáhne celou stopáž. Výborně napsaná a ještě lépe zahraná sebevědomá holka se zálibou v černé a nejlepším domácím mazlíčkem, kterého si lze přát, naprosto zaslouženě uchvátila nejen naši redakci, ale i zbytek světa. A já se fakt těším, jak ve své krasojízdě bude pokračovat ve druhé sérii. (tomasmy)

Osobní tipy:

Paddy Mayne (Pluk mizerů) – Prvotřídní magor, u něhož nevíte, jestli ho ve své jednotce chcete, nebo ne. Existuje totiž velká pravděpodobnost, že sice zastřelí desítky fašistů, ale později vám nalitý rozbije hubu. A právě díky své nepředvídatelné povaze se jedná o parádní postavu, kterou si divák zamiluje. (Spooner) 

Soldier Boy (The Boys)   Analog Kapitána Ameriky v podání Jensena Acklese byl možná trochu staromódnější, ale o nic morálnější než jeho mladší kolegové a do zvráceného světa The Boys perfektně zapadnul. (Sam.Vimes)

Enzo (Stranger Things  Nováčka Eddieho si zamilovali všichni včetně nás v redakci, osobně bych ale vyzdvihl i další novou postavu, Dimitrije Antonova alias Enza. Oportunistický strážce sovětského gulagu se rychle vyprofiloval v sympatického vícerozměrného antihrdinu, který k vězněnému Hopperovi padl jako ulitý. Snad jsme ho neviděli naposledy, protože obě postavy rozhodně mají silnou chlapskou chemii. (Ojik) 

John Dee (Sandman Jedna z nejlepších rolí Davida Thewlise v celé jeho kariéře. Objevil se zatím jen ve třech epizodách, ale o to větší dojem jeho vyšinutý mnohovrstevnatý (budoucí) superpadouch zanechal. Tu předlohu musím dohnat! (tomasmy)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace