Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top 10 seriálů uplynulé dekády


ikona
Redakce
breaking badbroencrowndaredevildekádafleabaggame of throneshra o trůnykorunaleftoversmostpozůstalírick a mortyrick and mortysons of anarchytop
Jaké nejlepší seriály byly k vidění za posledních deset let? 

Desátá léta jedenadvacátého století jsou již minulostí, takže je ideální chvíle vyhlásit to nejlepší, co jsme za tu dobu mohli na seriálovém poli vidět. Nejdřív ale něco málo k pravidlům. Kvalifikovat se mohl i seriál, který začal před rokem 2010, pokud jeho větší část spadala do desátých let. Rozdělili jsme zvlášť seriály a zvlášť minisérie (na něž dojde příště). Do minisérií jsme se rozhodli zařadit i některé série antologií, zvlášť pokud třeba jedna série byla výborná a pak šla kvalita dolů. Ne, není to zrovna exaktní věda, ale jestliže Tenkrát v Hollywoodu může mít Zlatý glóbus za nejlepší muzikál nebo komedii, tak nám tohle snad odpustíte.

Nehlasovali jsme, ale „prostě“ se dohodli na deseti nejlepších. A dokonce se to obešlo i bez násilí. Níže najdete abecedně seřazenou desítku nej seriálů desátých let a pak ještě několik osobních tipů, které se do hlavního výběru nedostaly. V diskuzi dejte vědět, které seriály za posledních deset let udělaly největší dojem na vás.

TOP 10 MINISÉRIÍ A ANTOLOGIÍ UPLYNULÉ DEKÁDY

 

Breaking Bad (Perníkový táta)

Vzestup a pád Waltera Whitea, jedna z vlajkových lodí quality tv. Zneuznaný vynikající chemik, toho času učitel na střední, se po diagnóze rakoviny rozhodne zaopatřit rodinu tak, že se spojí s bývalým studentem a začnou vařit a distribuovat prvotřídní pervitin. Breaking Bad je velmi dobré i v jednotlivých epizodách a řadách, přímo brilantní je ale jako celek. Tak dokonale vystavěný příběhový oblouk se totiž jen tak nevidí, tak skvělá práce s postavami a jejich vývojem.


Tvůrci Vinci Gilliganovi kryje záda Bryan Cranston, který ve své životní roli famózně podává Walterovu cestu od učitele, jenž potřebuje pomoc bývalého žáka, aby vůbec věděl, jak vyrobený perník prodat, po čím dál tím drsnější figuru drogového podsvětí. A výborný je i Aaron Paul jako Jesse, ač není takový herec jako Cranston, zase má roli napsanou víc na tělo. Breaking Bad místy nabízí i trochu černého humoru nebo až absurdní momenty (pizza, moucha), především je to ale prvotřídní drama o rozkladu charakteru. (Sam.Vimes)

Broen (Most)

Skandinávie byla dlouho dobu považována za kvalitativní baštu temných a depresivních knižních kriminálek. Netrvalo to pak dlouho a svou pověst zde potvrdila na seriálovém poli, a to zejména jedním počinem, jímž po právu dobyla celý svět. Ano, Most o spolupráci švédských a dánských vyšetřovatelů na tajemných zločinech opravdu patří mezi absolutní vrchol toho, co v kriminálním žánru v minulé dekádě vzniklo. Máme tu propletené a do poslední chvíle napínavé případy, nečekané twisty a takovou dávku temnoty a deprese, že by z toho američtí scenáristé podobných kousků minimálně týden nespali.

 

Hlavně je tu ovšem právě vždy vypiplaný scénář, jenž si umí se všemi linkami a postavami správně hrát a udeřit diváka v nečekanou chvíli naprostou ránou na solar. Zároveň zde však nejsou šokující zvraty nikdy na efekt a tvůrci s nimi umí skvěle pracovat do budoucna. Také z hlediska práce s charaktery nabízí Most to nejlepší, co na televizním poli v minulých letech vzniklo, a Saga Norén, jedna z nejvýraznějších a nejlepších postav posledního desetiletí, je vlastně jen třešničkou na tomto depresivním dortu.  Hrdinové se tu každou sezónu dostávají na čím dál větší dno a prožívají taková pekla, že by i ti nejdrsnější američtí detektivové chodili až do konce života k psychiatrovi. A když si myslíte, že už nemůže být hůř, tak je ještě hůř. Most zkrátka v této topce nemohl chybět. (Spooner)

Daredevil

Daredevil byl první vlaštovkou Netflixu do seriálového Marvel vesmíru. A již ve své první sérii nastavil úroveň kvality, kterou bychom rádi viděli i u ostatních comicsových seriálů. Daredevil byl tak dobrý, že ani samotný Netflix často nezvládal plnit očekávání fanoušků v případě svých dalších comicsových počinů. Dočkali jsme se sice pouze tří sérií, ale každá z nich byla výborná a posunula Matta Murdocka a jeho přátele do nových a stále gradujících situací. Seriálový formát dal dostatek prostoru k rozvoji nejen hlavního hrdiny, ale také jeho přátel a záporáků, což ve filmových zpracování je často přehlížený aspekt.

 

Daredevil oplýval skvělými bojovými choreografiemi s třešničkou na dortu, kterou byla v každé sérii lepší a lepší scéna na jeden záběr. Po herecké stránce byl seriál taktéž naprosto skvělý. Mattovo přemýšlení nad vlastní vírou a povinnostmi vyplývajícími z jeho schopností či Kingpinovo plánování jsou věci, na něž si velmi rád vzpomenu. Matt, Foggy i Karen měli své skvělé příběhy, ale byla to právě jejich válka s Kingpinem, jež dodala seriálu tu správnou jiskru. Pokud jste tuto pecku ještě neviděli, tak vás opravdu čeká jeden z nejlepších zážitků, který minulá dekáda mohla nabídnout. (Diego.Dorlan)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace