Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top 10 seriálů uplynulé dekády


ikona
Redakce
breaking badbroencrowndaredevildekádafleabaggame of throneshra o trůnykorunaleftoversmostpozůstalírick a mortyrick and mortysons of anarchytop
Jaké nejlepší seriály byly k vidění za posledních deset let? 

Desátá léta jedenadvacátého století jsou již minulostí, takže je ideální chvíle vyhlásit to nejlepší, co jsme za tu dobu mohli na seriálovém poli vidět. Nejdřív ale něco málo k pravidlům. Kvalifikovat se mohl i seriál, který začal před rokem 2010, pokud jeho větší část spadala do desátých let. Rozdělili jsme zvlášť seriály a zvlášť minisérie (na něž dojde příště). Do minisérií jsme se rozhodli zařadit i některé série antologií, zvlášť pokud třeba jedna série byla výborná a pak šla kvalita dolů. Ne, není to zrovna exaktní věda, ale jestliže Tenkrát v Hollywoodu může mít Zlatý glóbus za nejlepší muzikál nebo komedii, tak nám tohle snad odpustíte.

Nehlasovali jsme, ale „prostě“ se dohodli na deseti nejlepších. A dokonce se to obešlo i bez násilí. Níže najdete abecedně seřazenou desítku nej seriálů desátých let a pak ještě několik osobních tipů, které se do hlavního výběru nedostaly. V diskuzi dejte vědět, které seriály za posledních deset let udělaly největší dojem na vás.

TOP 10 MINISÉRIÍ A ANTOLOGIÍ UPLYNULÉ DEKÁDY

 

The Crown (Koruna)

Pro mě s přehledem nejlepší drama Netflixu, které se ještě zlepšilo ve druhé řadě, jež staví méně na velkých událostech, potažmo charismatu Churchilla, zato vyznívá více melancholicky a podobně neepicky jako život. Je to vyspělá podívaná, báječně podaná, někdy pikantně privátní, avšak nikdy lacině skandální. Vyznačuje se velkým pochopením pro úkoly držitelů moci, kteří jsou téměř veškeré moci zbaveni. Dostáváme neornamentální zobrazení rodiny, která není nic víc než ornament. 

 

Kvality si seriál udržel i ve třetí sérii (epizoda s důlním neštěstím!). Já sice nejsem nadšený, když dojde k celkové obměně castingu (raději bych se spoléhal na make-up), nicméně Olivia Colman je bez debat jedinečná, Tobias Menzies jakysbet. Kdy jindy se podívat na Korunu, než když zuří korona. (krauset)

The Leftovers (Pozůstalí)

Autorovi nelze přisuzovat vlastnosti jeho díla. Ale pokud bychom to na moment udělali, budu-li posuzovat showrunnera Damona Lindelofa jen podle jeho umění, pak je to ateista píšící ty nejlepší biblické příběhy. Ve Ztracených se zabývá Očistcem, ve Watchmen Genesis a v Pozůstalých mesiášstvím, potopou, mučednictvím, zázrakem. Už intro úvodní série dramatu o tom, co by se s rodinami i s naším duševním zdravím stalo, kdyby se jen tak vypařila padesátina obyvatel země, ilustruje kvazievangelijní přístup k dramatu.

 

Lindelof má geniální pochopení pro mýtus a dovede fantasticky pracovat s podobenstvím, takže drobné příběhy nabývají velké symbolické hodnoty. A jelikož zmatení hrdinové důvěřující těmto symbolům, ty pak mají skrze jejich činy reálné důsledky. Od prvního okamžiku atmosférický, podobně jako mlčenlivý kult v bílém dokáže včasně mlčet a nechat působit obraz a hudbu. Je to seriál, který umí psychologický patos, kde každé gesto má svůj význam. Tři série, každá za 10/10. Konzistentně brilantní, mrazivý počin. (krauset)

Sons of Anarchy (Zákon gangu)

Sons of Anarchy sledují stejnojmenný motorkářský gang a obzvláště Jaxe (Charlie Hunnam), který by rád svět motorkářů a organizovaného zločinu opustil, ale pořád tomu něco stojí v cestě. Jako většina seriálů v tomto seznamu, i Sons of Anarchy se mohou chlubit prvotřídní péčí o postavy. Jak z hlediska jejich vývoje, tak jejich vrstevnatosti, tvůrce seriálu Kurt Sutter si totiž na svých postavách, jejich přezdívkách, vztazích a příběhovém pozadí vždycky dává zatraceně záležet.

Na ploše sedmi sérií se tady rozehrává výborně gradované drama o lásce (nejen romantické), o rodině, přátelství, loajalitě, ale také o nenávisti a pomstě. Drama plné drsných, stylových i dojemných scén, jež jsou vždy skvěle odehrané, ať už jde o veterány jako Ron Perlman a Katey Sagal nebo Charlieho Hunnama v dokonale padnoucí hlavní roli. Navíc mají Sons of Anarchy jeden z nejlepších písničkových soundtracků, který své převážně bluesrockové, rockové a občas metalové skladby neutíná rychle, ale nechává je patřičně vyznít. Pokud je rovnou nepoužije jako podkres do Sutterových takřka trademarkových dlouhých a skvěle sestříhaných koláží. (Sam.Vimes)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace