Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co čekat od nového Městečka Twin Peaks - část 2.


ikona
Redakce
david lynchtwin peaks
Druhá část tématického článku k Městečku Twin Peaks. 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Původně jsem měl v plánu věnovat celý článek vlivu Městečka Twin Peaks na dnešní svět televizní zábavy. Chtěl jsem rozepsat hlavní témata seriálu, kde všude je můžeme najít a jak Damon Lindelof v seriálu Ztraceni přivedl Lynchův koncept nikdy nekončící záhady k dokonalosti. Měl jsem také v plánu popsat, jak Twin Peaks otevřelo dveře explicitnímu násilí v televizní zábavě a zatraktivnilo ji dalším velkým režisérům. Jenomže s podobnými články se obzvláště v posledních dnech doslova „roztrhl pytel.“ Rozhodl jsem se tedy, že se pokusím čtenářům TVzone nabídnout něco trochu jiného.

1. část o historii a výjimečnosti Městečka Twin Peaks

Stali jste se fanoušky Twin Peaks už v 90. letech, nebo teprve nedávno? Patříte mezi diváky, kteří nikdy nepochopili, co na tom všichni vidí? Bez ohledu na váš vztah k seriálu, všichni si jistě kladete stejné otázky: Má Twin Peaks po tolika letech šanci oslovit nové diváky? Dokáže seriál znovu redefinovat svět televizní zábavy? O čem bude nová sezóna? Čeká nás strhující příběh, nebo zbytečný nostalgický výlet na který za půl roku zapomeneme? Na následujících řádcích se nad všemi těmito otázkami se zamyslím. 

Než se do toho však dáme, jenom vám zdvořile připomenu, že nová řada si odbyde premiéru jak na kabelovce Showtime, tak i na HBO. Současně pro všechny předplatitele služby HBO GO platí, že ihned po premiéře prvních dvou epizod budou volně dostupné ke zhlédnutí také 3. a 4. díl. 

Vzpomínáte si na poslední sezónu seriálu Akta X? Já bohužel ano. Pamatuji si svoje nadšení, když novou sezónu oznámili, i naprosté zklamání při sledování oněch šesti „speciálních“ epizod. Nějakou dobu mi vrtalo hlavou, co mi na tom vlastně tak vadilo? Moje zklamání přece nemohlo vyvěrat jen z mizerné kvality scénářů. Vždyť i některé starší epizody měly často hloupé a nelogické zápletky a dokázal jsem si je užít. Pak jsem ale narazil na příspěvek z Redditu, po kterém jsem si to uvědomil – seriál ztratil styl (nebo chcete-li identitu). Pro několik prvních sezón Akt X jsou typické zakouřené a spoře osvětlené kanceláře, noční diskuze Muldera a Scullyové v motelových pokojích, nepříznivé počasí během velké části epizod a celkově skličující atmosféra. Oproti tomu v poslední sezóně bylo všechno bezchybně osvětlené, čisté a příběh zběsilým tempem skákal z jednoho prostředí do druhého. Kouzlo původních epizod bylo pryč.
 
Velká část diváků se oprávněně obává, že se něco podobného přihodí i Městečku Twin Peaks. Jak podotýká Hope Whitmore ve své eseji pro Belfast Telegraph, krása Twin Peaks spočívá v nedokonalosti. I seriály jako například Hra o trůny se sice snaží působit realisticky, ale až na výjimky vidíme na obrazovce stále krásné herce v perfektně padnoucích (i když třeba krví potřísněných) kostýmech. V Twin Peaks oproti tomu najdeme spoustu zvláštně vypadajících (v některých případech vyloženě ošklivých) lidí, v opotřebovaných a často nepadnoucích kostýmech. Zatímco dnes jsme velmi často svědky umělému dotváření atmosféry za pomoci post-produkční manipulace s barvami a přidáváním filtrů, Twin Peaks si hodně zakládá na pečlivě zkonstruovaných kulisách a důkladně vybraných lokacích. Celková barevná paleta seriálu sází na spíše zemité/přírodní barvy.

 
David Lynch si je této věci vědom a poslední zveřejněné upoutávky to dokazují. Podle všech dostupných informací chtěl původně Lynch třetí sezónu natáčet na film, očividně tedy směřuje k podobné estetice, s jakou pracoval v prvních dvou sezónách a u snímku Fire Walk With Me. Pokud se orientujete v Lynchově díle a způsobu práce víte, že se vám nebude pokoušet vytřít zrak nějakými extrémně komplikovanými záběry. Rámování je napříč celou jeho tvorbou jednoduché a efektní. Také se nemusíme bát zbytečné přestylizovanosti a umělosti. Městečko Twin Peaks BUDE působit stále stejně uvěřitelně a nedokonale jako před lety.
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace