Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co čekat od nového Městečka Twin Peaks - část 2.


ikona
Redakce
david lynchtwin peaks
Druhá část tématického článku k Městečku Twin Peaks. 

* * * Téma pro vás sepsal uživatel M.F.STUDIO * * *

Původně jsem měl v plánu věnovat celý článek vlivu Městečka Twin Peaks na dnešní svět televizní zábavy. Chtěl jsem rozepsat hlavní témata seriálu, kde všude je můžeme najít a jak Damon Lindelof v seriálu Ztraceni přivedl Lynchův koncept nikdy nekončící záhady k dokonalosti. Měl jsem také v plánu popsat, jak Twin Peaks otevřelo dveře explicitnímu násilí v televizní zábavě a zatraktivnilo ji dalším velkým režisérům. Jenomže s podobnými články se obzvláště v posledních dnech doslova „roztrhl pytel.“ Rozhodl jsem se tedy, že se pokusím čtenářům TVzone nabídnout něco trochu jiného.

1. část o historii a výjimečnosti Městečka Twin Peaks

Stali jste se fanoušky Twin Peaks už v 90. letech, nebo teprve nedávno? Patříte mezi diváky, kteří nikdy nepochopili, co na tom všichni vidí? Bez ohledu na váš vztah k seriálu, všichni si jistě kladete stejné otázky: Má Twin Peaks po tolika letech šanci oslovit nové diváky? Dokáže seriál znovu redefinovat svět televizní zábavy? O čem bude nová sezóna? Čeká nás strhující příběh, nebo zbytečný nostalgický výlet na který za půl roku zapomeneme? Na následujících řádcích se nad všemi těmito otázkami se zamyslím. 

Než se do toho však dáme, jenom vám zdvořile připomenu, že nová řada si odbyde premiéru jak na kabelovce Showtime, tak i na HBO. Současně pro všechny předplatitele služby HBO GO platí, že ihned po premiéře prvních dvou epizod budou volně dostupné ke zhlédnutí také 3. a 4. díl. 

Lynch & Frost v každém druhém rozhoru přiznávají, že pouze a jenom díky fanouškům mohli zrealizovat třetí sezónu. Nenechte se ale zmást. Nové Městečko Twin Peaks bude mít od tzv. „fan-service“ daleko, což může vést ke zklamání nemalé části diváků. 



Diváci, kteří o seriálu pouze vzdáleně slyšeli jako o něčem převratném v rámci televizní zábavy, budou krvežízniví, pokud se z nové sezóny nestane senzace během prvního večera. Velká část kritiků bude seriálu nepochybně vyčítat to, co je pro něj od začátku typické – prudké skoky z dramatu na komedii. Když se podíváme na ostatní seriálovou i filmovou produkci, kritici mají tendenci být nadšeni buď z extrémně depresivních a násilných dramat, nebo z čistě ulítlých komedií. Marně se snažím vybavit si případ z posledních let, kdy by tomu tak nebylo, ale když se nějaký režisér pokusil pracovat s oba žánry v rámci jednoho díla, setkalo se to většinou s nemilosrdnou kritikou. Typickými příklady z poslední doby jsou např. U Konce světa od Edgara Wrighta, nebo Hobit: Bitva pěti armád od Petera Jacksona. Ze zmíněných filmařů sice David Lynch umí mixování žánrů nejlépe a dělá to s největším citem, ale ani to kritikům ve finále nemusí stačit.
 
 
Posledním důvodem k předpokládané kritice jsou často velmi konkrétní očekávání fanoušků. Když procházím internetové komunity a pročítám diskuze pod tématy k třetí sezóně, mám občas pocit, jako by všichni zapomněli, kdo je vlastně David Lynch zač. Lidé velmi vášnivě rozepisují, co se podle nich stalo s Annie, co přesně znamená Černý vigvam, jestli bude Dale Cooper v nové sezóně hodný/zlý…ošklivý, a v mnoha případech čekají, že v nové sezóně dostanou jasné odpovědi. Přitom u Lynche se více než u kteréhokoliv jiného režiséra vyplatí sledovat jeho díla s čistou hlavou, protože nikdy nedostanete to, co čekáte. Stačí si jen vzpomenout na úvod druhé sezóny nebo posléze její finále.
 
David Lynch se po více jak deseti letech vrací k filmu. Městečko Twin Peaks BUDE (ehm, pozn. do_Od) seriálovou událostí tohoto roku. Je to něco, co si zaslouží pozornost všech, kteří to s uměním myslí jenom trochu vážně. A tu moji to rozhodně má. Díky za přečtení, s pozdravem Martin Fiala. 



A jak to vidíte vy? Také máte od nové řady obří očekávání, nebo je raději zkoušíte chladit? Jako vždy, dejte vědět v diskuzi.
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace