Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8 věcí, které chceme vidět v Zaklínači


ikona
do_Od
netflixtop 8witcherzaklínač
Zaklínač míří na Netflix. Co v seriálu nesmí chybět, a čemu se musí naopak vyhnout? 

"Lidé si s oblibou vymýšlejí nestvůry a hrůzy. Sami si pak připadají méně odporní.

Když se zpíjejí do němoty, podvádějí, kradou, bijí ženu opratěmi, moří hladem stařenku, ubíjejí sekerou do pasti lapenou lišku anebo prostřílejí šípy posledního jednorožce na světě, rádi si namlouvají, že horší než oni je přece jen mora, kradoucí se za rozbřesku do chalupy.

Pak je jim nějak lehčeji u srdce. A lépe se jim žije." Geralt z Rivie

Asi bych k napsání tohoto článku mezi svými známými našel plno povolanějších lidí, kteří mají na rozdíl ode mě přehrané všechny hry (já jen trojku plus Krev a víno) a k tomu navíc přečtené i původní knížky (kdežto já četl jen pár povídek a pak rovnou sáhl po té obří encyklopedii), takže by vás do problematiky Geraltova světa a věcí, kterým by se měl Netflix raději vyhnout, a které naopak nesmí v seriálu chybět, zasvětili o něco lépe. Nikdy ale nepodceňujte geekovu lásku k jeho nové oblíbené fantasy – ještě, než jsem se dal do psaní, spáchal jsem totiž nezbytný research, takže si teď troufám říct, že se na většině z těch věcí, o kterých budu za malý moment mluvit, v klidu shodneme. A jestli ne, smůla, napište si vlastní článek.

R-ko
První starost a hned zbytečná? Jasně, jsme na Netflixu, takže nějaké obavy z toho, že by v seriálu netekla krev, nepadaly hrubší urážky, nebo si to někdo sem tam s někým explicitně nerozdával na jednorožci, jsou asi plané.

Přesto musím zdůraznit, jak zásadní bude pro celý projekt, aby vystihl opravdovou krutost toho světa. A teď nutně nemyslím pár useknutých končetin, mám na mysli znásilnění, upalování, sériové vraždy toho nejnásilnějšího rázu, zkrátka peklo, ve kterém někdo jako Geralt a jeho parta vynikne, protože jimi neotřese. Naopak, klidně ho mohou být i součástí. A neříkejte mi, že v době, kdy největším televizním hitem je konkurenční Hra o trůny, tohle Netflix nezvládne. Musí, jinak to jednoduše nepůjde.

Politiku
„Néééé, bůůůůů, hlavně žádnou polYtYku!“ Sorry děti, jestli si něco nedovedu představit, tak je to zaklínačský seriál, na jehož pozadí se nebudou odehrávat obří politické machinace. Geralt se jich nemusí přímo účastnit, vlastně by spíš ani neměl, jako pěšák a silně apolitická figura stačí, když se tu a tam ocitne ve špatnou dobu na špatném místě, tvůrci ale mají k dispozici plno dalších postav, které do politiky mohou přímo zasahovat.

Seriál jednoznačně bude potřebovat rozptyl, navíc se v úvodu klidně obejde bez nějakých obřích bitev, bohatě bude stačit, když se o válce bude jen mluvit. Když sem tam narazíme na vypálenou vesnici, pole mrtvol, nebo strom oběšenců.

Nelze ale předstírat, že tyranie a boj o moc do světa Zaklínače nepatří, nebo že snad nehýbou kolovratem událostí. Navíc, pakliže upustíme od těch největších konfliktů, pořád ještě existují lokální baroni, baronky, starostové, či starostky, jejichž drobné krize ve výsledku mohou věci taktéž slušně zpestřit. Seriál zkrátka potřebuje kontext a potřebuje být komplexní. Politika do něj rozhodně patří.

Mistrovskou choreografii
Nuže dobrá, opět jsme ve sféře her. Z knížek sice víme, že je Geralt skvělý šermíř, je silný, rychlý a umí v boji skvěle taktizovat. Jenže tak by se dalo popsat plno rytířů, a tím Geralt rozhodně není.

Chci vidět, jak skáče, uhýbá, tančí okolo Polednice, zatímco do sebe láme jeden alchymistický lektvar za druhým, až dokud mu nesvítí oči a on se sám nepromění v doslovné monstrum. Jestli kvůli tomu tvůrci budou muset sáhnout po zrychlovačkách, či jiných speciálních efektech, tak ať, souboje ale musí vypadat jinak, musí mít logiku, chladnokrevné provedení a v neposlední řadě taky šmrnc.

CGI
Netflix rozhazuje, někdy zbytečně (The Get Down), jindy naprosto právem (The Crown). Zaklínač potřebuje velký rozpočet, nemusí to být nutně šestá série Hry o trůny, něco na úrovni té první už bychom si ale zasloužili.

A to zejména kvůli nestvůrám a vůbec světu, který bude Geralt obývat. Zároveň by ale byla chyba chtít veškerá monstra digitální. Plno tvorů lze udělat čistě pomocí praktických efektů, tak jako v nových Star Wars. Tvůrci musí být šikovní, musí vědět, na čem ušetřit, a kde si s věcmi vyhrát. To samé pak platí i o kouzlech. CGI tomu buď zlomí záda, nebo seriál naopak nakopne mezi špičky, Netflix by v tomhle případě neměl váhat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace