Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8 věcí, které chceme vidět v Zaklínači


ikona
do_Od
netflixtop 8witcherzaklínač
Zaklínač míří na Netflix. Co v seriálu nesmí chybět, a čemu se musí naopak vyhnout? 

"Lidé si s oblibou vymýšlejí nestvůry a hrůzy. Sami si pak připadají méně odporní.

Když se zpíjejí do němoty, podvádějí, kradou, bijí ženu opratěmi, moří hladem stařenku, ubíjejí sekerou do pasti lapenou lišku anebo prostřílejí šípy posledního jednorožce na světě, rádi si namlouvají, že horší než oni je přece jen mora, kradoucí se za rozbřesku do chalupy.

Pak je jim nějak lehčeji u srdce. A lépe se jim žije." Geralt z Rivie

Asi bych k napsání tohoto článku mezi svými známými našel plno povolanějších lidí, kteří mají na rozdíl ode mě přehrané všechny hry (já jen trojku plus Krev a víno) a k tomu navíc přečtené i původní knížky (kdežto já četl jen pár povídek a pak rovnou sáhl po té obří encyklopedii), takže by vás do problematiky Geraltova světa a věcí, kterým by se měl Netflix raději vyhnout, a které naopak nesmí v seriálu chybět, zasvětili o něco lépe. Nikdy ale nepodceňujte geekovu lásku k jeho nové oblíbené fantasy – ještě, než jsem se dal do psaní, spáchal jsem totiž nezbytný research, takže si teď troufám říct, že se na většině z těch věcí, o kterých budu za malý moment mluvit, v klidu shodneme. A jestli ne, smůla, napište si vlastní článek.

Kriminálka Nilfgaard
Jedna z věcí, která mě na Zaklínači uhodila jako první, je že se v podstatě jedná o detektivku. Stala se vražda? No co, lidi umírají. Deset chlapů odešlo s jednou holkou z hospody a druhý den už je nikdo neviděl? Better Call Witcher! Může se totiž jednat o chlípnou bruxu, která se včera v noci slušně najedla. Součástí práce zaklínače pak je projít si hospodu, promluvit se svědky, najít stopy, zjistit, kam se v noci celá banda přesunula, vlézt dovnitř, dát si dohromady obrázek o tom, co se na místě v noci dělo a odtud se pak odpíchnout dál.

Geralt je v podstatě takový Batman a Columbo v jednom. Sranda začíná ve chvíli, kdy se věci nemají úplně tak, jak se na první pohled můžou zdát. Jak jsem již v úvodu zmiňoval, ne všechna monstra jsou totiž špatná.

Typická situace, Geralt narazí na nestvůru, která žije v něčím domě a děsí všechny jeho potenciální návštěvníky, je to ale furt lepší, než tam nechat bydlet původního majitele, který dům používal dejme tomu jako sado maso house pro své experimenty na malých chlapečcích. Ve hře se rozhodujete vy, v seriálu to rozhodnutí budou muset učinit scenáristé za vás, k čemuž se opět ještě dostanu, pointou však je, že ten svět není černobílej. A přesně tak by to mělo i zůstat.

Smysl pro humor
Kdo by nechtěl sledovat konec světa, a přitom se vesele bavit s partou nejlepších kámošů? Takhle zlé to naštěstí není. Součástí Zaklínače (a Geraltova kouzla) je ale rozhodně taky humor. Jasně, chceme vidět drama, chceme vidět slzy, zároveň se ale taky chceme dobře bavit.

Když Geralt na začátku první epizody zmlátí tlupu sedláků, kteří chtěli na poli znásilnit malou holku, chci vidět nějakou ironii osudu. Chci, aby je na konci potkal stejný osud, aby třeba potkali trolla, který bude na kluky. To je ale jen můj hloupej příklad, v pravdě jsou knihy i hry plné mnohem lepších žertů, odkazů a narážek, které nemusíte vždycky napoprvé pochytit, až na to ale přijde, je to vždycky slušná sranda. Důležité je, že humor je pro Zaklínače nezbytným.

Sexy Yennefer
Ale byli jste mírně nervózní, než jste k tomuhle bodu došli, že jo? Samozřejmě jsme pořád na TVzone, takže jestli nám ke štěstí něco nesmí chybět, jsou to sexy ženský. A jestli je svět Zaklínače na něco bohatší než monstra, jsou to děv… kurtizány.

Kromě nich se ale můj zrak upíná směrem k pravděpodobně nejvíc sexy ženské postavě, s jakou jsem kdy měl v rámci videoher tu čest. V tomhle ohledu kašlu na popis z knih (prý je ale furt sexy AF) a chci 1:1 herní kopii. Eva Green, asi nejčastější volba internetu, je na můj vkus už příliš stará na Yennefer. Navíc je poměrně okoukaná a já bych raději někoho, kdo ještě má „čím“ překvapit. Být casting directorem, nechám si tak pozvat desítky překrásných černovlásek ve věku 20 až 40 let a dám se do práce, takhle mě totiž napadá fakt jen pár hereček, z nichž žádná není úplně dokonalá (jo, bude to boj). Hereček jako Jessica ParéKaya ScodelarioRachel McAdams (pssst, jen si to představte), Evangeline LillyMegan Fox nebo Jaimie Alexander.

Ať už se tvůrci rozhodnou pro kteroukoliv, musí se to v ní prát. Yennefer je ten typ ženy, která se za všech okolností snaží zakrývat svou slabost. Což nutně neznamená, že je slabá, to spíš naopak, málokdy ale nechá někoho nahlédnout pod svou skulinu. Má důvtip, pro arogantní urážku nejde nikdy daleko a mezí ní a Geraltem je speciální druh jiskření, který na obrazovce prostě chci vidět. A když už je řeč o Geraltovi, osmá a poslední věc, kterou musíme dostat-

Správný Geralt
Poslední, ale pravděpodobně nejdůležitější bod. Nejenže musí tvůrci trefit vzhled, musí trefit taky hlas. Geraltův chraplák se neomrzí. Jeho detektivní samomluva a vůbec všechny štiplavé poznámky, které během svých cest utrousí, zkrátka musí mít ten správný přednes. Seriál bude stát a padat s hlavní postavou, takže ji musí navrhnout tak, aby uspokojila jak hráče, tak i čtenáře knih (já vím, easy).

Tím se dostáváme k tomu, kdo by si Geralta měl zahrát. Začneme opět tím nejčastěji skloňovaným jménem, a tím je Mads Mikkelsen. Jo, dokázal bych si ho tady představit. Kdyby ale tahle dream volba nevyšla, furt se najde plno dalších slibných adeptů. Josh HartnettNikolaj Coster-Waldau (obří pech, že už je navždy Jaime), Jamie DornanJosh Holloway, nebo klidně i ten Anson Mount.

Tvůrci při castingu každopádně nesmí zapomínat na fakt, že Geralt musí vypadat jako někdo, kdo to přirozeně umí s ženami, zároveň ale dokáže být chladnokrevný, neústupný a někdy dokonce zdánlivě zcela bez emocí. Píšu zdánlivě, protože zatímco podle knih jsou všichni Zaklínači zbaveni svých emocí při temných rituálech, v realitě by mě mnohem víc bavilo, kdyby tomu tak nebylo. Alespoň ne úplně, protože postupné odhalování Zaklínačovy světlé stránky je něco, co mi ve hře vždy imponovalo. Vědomí, že mají srdce, a že existují situace, ve kterých se řídí spíše svým instinktem než prostou logikou.

Každopádně byla by toho ještě spousta, o čem bych se vám tady mohl vypsat, mám ale pocit, že to nejdůležitější tady už najdete a ten zbytek, no, ten si buď načtěte / zahrajte sami, nebo si na něj vyčkejte až do samotného seriálu. A pro vás ostatní, nebojte se mě v diskuzi pokárat za případné nesrovnalosti, respektive se podělit o váš vlastní názor, rád si ho přečtu. Mimochodem, tipy na obsazení (a nejen dvou výše zmíněných postav) jsou vřele vítány! Toť ode mě vše a zase u příštího článku, čau.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace