Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Sexualita v Tolkienovi a Amazon


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimenahotaPan prstenuPrsteny mocirings of powersex ve stredozemiThe Lord of the RingsTolkien
Chystá se Amazon přidat do Pána prstenů nahotu a sex? 

SARUMAN

Víš, jak na počátku vznikli první skřeti?

FLASHBACK

SCÉNA Temný pán Morgoth povzbuzující zajaté bytosti a skřety ke kopulaci…

Tak takhle nějak by, ve velké nadsázce, mohl vypadat scénář prstenovského seriálu chystaného Amazonem. 

 

 

V castingové poptávce pro anonymní projekt, který je s největší pravděpodobností právě Pán prstenů (nic dalšího Amazon na Novém Zélandu nenatáčí), mimo jiné stojí, že jsou hledáni herci, pro něž není na překážku nahota. To by ještě samo o sobě nemuselo znamenat příklon k a vyhovění modernímu trendu sexualizace televize, ostatně nahota se v Tolkienových textech vyskytuje (o tom dále). Nicméně Amazon údajně najal i tzv. intimacy coach, což je relativně nová funkce, jíž si velmi pochvalovali například herci a štáb seriálu The Deuce zabývající se pornografií. Intimacy coach je prostředníkem mezi herci a režisérem a pomáhá navrhnout provedení intimních a sexuálních scén, při nichž jsou herci nejzranitelnější, tak, aby se cítili co možná nejkomfortněji. Obsazení této pozice sice může znamenat jen nahotu, ale mnohem spíš předznamenává scény sexuálního rázu.

Pro úplnost. Následující řádky píši jako někdo, kdo pokládá nahotu na plátně a na obrazovce za vypravěčsky a atmosféricky obohacující, rozhodně tedy nepatřím do tábora „stačí to náznakem“. Tento text tak rozhodně není psán z pozice prudérního diváka. Ovšem z představy explicitního sexu v Tolkienovi se cítím nesvůj z následujících důvodů.


Prvně, Tolkien je velice cudný autor. A nejde jen o sex, v Tolkienovi jsou potlačeny v podstatě všechny projevy fyzičnosti a pudovost a chtíč je vždy známkou zla a úpadku. Tolkienovy charaktery nebolí břicho (opovažte se někdo zmínit Carcharotha!), tělo nepřivádí nikoho do trapné situace. Krev, pot a slzy jsou jediné tekutiny těla, které jsou v Tolkienovi prolévány. 

To neznamená, že by autor Pána prstenů, Hobita a Silmarillionu nikdy nenapsal scény obsahující nahotu. Zejména Silmarillion je plný dospělého materiálu. Obvykle je tu ale nahota mimochodem, nemá vzbudit sexuální touhu. Je to nahota vyděšené Nienor, uprchnuvší před drakem Glaurungem, když ji nalézá Túrin, v jehož příběhu dojde dokonce k incestu. Z něj však podrobně popsáno není nic. Morgoth, v jehož případě dokonce Tolkien používá slova „evil lust“, i Celegorm – a v zásadě každý – bažící po Lúthien, Maeglin toužící po Idril, tyto zakázané či zlé touhy vedou ke špatným koncům. A o tom, jak dochází ke skřetímu křížení, se taktéž nic konkrétnějšího nedočteme.


Nahota je pak často buď znakem bezstarostnosti, nebo naopak extrémní zranitelnosti. Tak například ve Společenstvu Prstenu se hobiti společně koupou (v oddělených kádích) v domě v Rádovsku, přičemž jde o poslední chvíle oddechu před strastiplným putováním, nebo se nazí vystavují slunci poté, co uniknou mohylovým duchům. 

Frodo je též nahý v Mordoru, když před finálním úsekem cesty odhodí nejen skřetí přestrojení, nýbrž i svůj elfí plášť. A je takto odhalen fyzicky i duševně, když říká, zmožen Prstenem, že se cítí „nahý ve tmě“.  O Nienor bez sebe strachem prchající jako laň před zlomyslným drakem už jsme se zmínili. 
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace