Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Sexualita v Tolkienovi a Amazon


ikona
krauset
AmazonLotRonPrimenahotaPan prstenuPrsteny mocirings of powersex ve stredozemiThe Lord of the RingsTolkien
Chystá se Amazon přidat do Pána prstenů nahotu a sex? 

SARUMAN

Víš, jak na počátku vznikli první skřeti?

FLASHBACK

SCÉNA Temný pán Morgoth povzbuzující zajaté bytosti a skřety ke kopulaci…

Tak takhle nějak by, ve velké nadsázce, mohl vypadat scénář prstenovského seriálu chystaného Amazonem. 

 

 

Jak už nějakou dobu víme, Pán prstenů od Amazonu se bude odehrávat ve Druhém věku Středozemě, tedy v období zakládání Gondoru a Roklinky, existence ostrova Númenor, což byla jakási Tolkienova Atlantida, z něhož pocházeli Elendil a Isildur, a zejména v době kování Prstenů moci. Dočkáme se tedy Saurona, Galadriel i Elronda, jehož bratr Elros byl prvním númenorským králem. A patrně jeden z nejtělesnějších a nejsmyslnějších příběhů se odehrává právě ve Druhém věku a je možné jej nalézt v Nedokončených příbězích. Jedná se o Námořníkovu ženu čili příběh Aldariona a Erendis, v němž je rozpracován zřejmý nedostatek fyzické blízkosti a jeho následky. Aldarion byl mořeplavec a následně král Númenoru, který dával přednost svým poutím před manželkou. Ta vůči němu zatrpkla do té míry, že zakázala vdavky svým služebnicím a své dceři vštípila nedůvěru k mužům.

A na Númenoru ještě posečkejme. Těsně před jeho zkázou se poslední král Ar-Pharazôn oddával krvavým rituálům vedeným samotným Sauronem. V textu se mluví o dekadenci, lidských obětinách, otrokářských lodích dovážejících sličné mladé ženy a muže. Nelze vyloučit, že úpadek ostrova, jeho korupce a zkažení, bude zobrazen i jako sexuální slavnosti spojené s brutálním zacházením s odpůrci posledního krále.


Odložení sexu mimo samotný text samozřejmě neznamená, že Tolkien tělo zcela opomíjí. Jeho popis zkrvaveného těla Fingona, velekrále Noldor, poté co ho zpřelámou a zašlapou do země balrogové (ano, množné číslo, První věk už byl takový), je skoro až mučednický v míře detailu. Podobně je tomu s umučeným Celebrimborem, jehož ztýrané tělo použily Sauronovy šiky jako zástavu. Pro Tolkiena, oddaného katolíka, měl popis aktu mučednictví zásadnější roli než popis sexuálního aktu. 

V Jacksonových filmech je pak toto dodrženo. Nejdále jde Jackson v zobrazení zmučeného těla nejspíš na počátku obléhání Minas Tirith, kdy jsou za účelem snížení morálky Gondoru zpět na hradby katapultovány odřezané hlavy padlých vojáků. O odkazy na sex a nahotu se pak u Jacksona vesměs starají trpaslíci, ať už je to Gimliho zasvěcování Éowyn do tajů trpasličího rozmnožování či improvizace Johna Rhys-Daviese o tom, jak trpaslíci „chodí plavat s chlupatýma ženuškama“. V rozšířené verzi prvního Hobita dokonce dojde na jedinou odhalenou scénu obou středozemských trilogií, v níž se nazí trpaslíci koupou ve fontáně v Roklince, a mají tak svůj vlastní Anita Ekberg moment.


Když Amazon hovoří o tom, že si přeje novou Hru o trůny, myslí to se vším všudy a doslova? A kterou část seriálu má přesně na mysli? Trendem posledních let je odklon od samoúčelné (zejména ženské) nahoty. Při srovnání prvních sérií Hry o trůny s těmi finálními se vyjeví propastný rozdíl v četnosti tzv. sexpositions. Je to dozajista paradoxní, protože, řečeno v nadsázce, ty poslední dvě by nahotu potřebovaly nejvíce. 

Středozem je obydlená a její obyvatelé jistě znají sexuální touhu. Je ovšem otázkou, nakolik její zobrazení do Tolkienova fikčního světa zapadá. Je to ta nejvznešenější představitelná fantasy. Já osobně se přikláním k nahotě nesexuálního charakteru, cokoliv jiného jde proti duchu předlohy a skýtá potenciálně velký zásah do tónu Tolkienova díla. 


Zvěsti o nahotě nejsou jedinou kontroverzní zprávou týkající se produkce. Od projektu odstoupil Tom Shippey, přední tolkienovský badatel a profesor anglosaštiny na Oxfordu, a šíří se zvěsti, že i John Howe, tolkienovský ilustrátor pracující spolu s Alanem Lee na obou Jacksonových trilogiích, projekt opustil. Howe totiž nedávno zveřejnil video, v němž se nachází doma ve Švýcarsku, jinými slovy není na place a nepracuje na výtvarné podobě seriálu, jako to dělal u filmů. 

Důvodů ke znepokojení tedy postupně přibývá. Ohledně sexualizace Tolkienova díla je můj postoj zřejmý. Nedělejme z Červené knihy Západní marky, jejíž autoři Bilbo a Frodo zůstali starými mládenci, červenou knihovnu. 

A jaký je váš postoj k plánovanému zobrazení nahoty a sexu ve Středozemi?
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace