Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Vše, co víme o seriálu Pán prstenů: Prsteny moci


ikona
krauset
AMAZONLOTRONPRIMEPÁN PRSTENŮprsteny mocirings of powerTHE LORD OF THE RINGSTOLKIEN
Sebrali jsme pro vás snad všechny dostupné informace o Prstenech moci do jednoho monstrózního článku. Přečtěte si o castingu, režisérech, Amazonu a o elfech, lidech, trpaslících a Sauronovi ve Druhém věku Středozemě.  

Aragornovi je ve filmech vyčítáno, že se až příliš dlouho skrýval ve stínech. I Amazon se se svým Pánem prstenů pohyboval ve stínech příliš dlouho. A přestože již mnoho měsíců kolovaly informace o obsazení Galadriel, Elronda a Isildura (a my o nich psali zde) nebo o návratu geniálního Howarda Shorea do pozice skladatele hudby Středozemě, až nyní dostáváme skutečně oficiální potvrzení od samotného Amazonu. Marketingová kampaň založená na mlčení a tajnůstkářství, kdy jsme dlouhé roky nezahlédli ani náčrtek, ani list s jediným návrhem, konečně vystoupila na světlo. Amazon činí z roku 2022 rok Pána prstenů a nehodlá s tím čekat do 2. září, kdy bude mít jeho seriálový arcikam premiéru. Před pár týdny zveřejnil oznamovací teaser, v němž odtajnil, že seriál ponese název Prsteny moci, jako titul, „který by mohl stát v knihovně vedle Tolkienových knih a názvem mezi ně zapadl.“ A nyní nás zahltil více než dvěma desítkami charakterových plakátů. A co víc, po celém dnu spekulací, kdo je kdo, máme potvrzené identity hlavních postav. Tak tedy vpřed, čtenáři, odhalení čekají!

Gil-galad, to byl elfů král,
harfeník o něm smutně hrál:
poslední svobodnou měl zem
za Horami a před Mořem.

Meč dlouhý, kopí břitké měl,
zář přilby zdáli's uviděl;
nesčetné hvězdy ve svém třpytu
se zrcadlily v jeho štítu.

Dávno ho do dáli kůň nes
a nikdo neví, kde dlí dnes;
do tmy zapadla hvězda jeho:
do tmy Mordoru stínového.

Část písně Gil-galadův pád, jak ji přeložil hobit Bilbo Pytlík

Tento týden zveřejnil Amazon dvacet tři plakátů různých postav, které najdete v naší galerii. Výrazně všem zvědavcům ale zkomplikoval život tím, že odtajnil jen jejich výřezy se zaměřením na ruce a část trupu. Identifikaci ještě ztížil tak, že postavám nesvěřil ty nejrozpoznatelnější artefakty, ale vše ponechal dosti vágní, když například Elendila nevybavil mečem Narsilem, jak ho známe z filmů, ani nikoho z elfů prsteny s démantem. Den jsme se mohli jen dohadovat. A pak najednou došlo k velkému odmaskování, když skupina Fellowship of Fans, úzce napojená na zákulisí produkce, přinesla jisté zprávy o totožnosti stěžejních hrdinů. 


Galadriel ztvární herečka Morfydd Clark, která na plakátě drží elegantní ostří s pozoruhodným zdobením na jílci, které představuje motiv Dvou stromů Valinoru. Jedná se o detail, který mě pro jednou plní důvěrou v tvůrčí tým. Přečtěte si, jak Galadriel vylíčil profesor Tolkien v Nedokončených příbězích: „Byla silná tělem, myslí i vůlí (…) I mezi Eldar byla považována za krasavici a její vlasy byly div, jaký neměl obdoby. Byly zlaté jako vlasy jejího otce a její pramáti Indis, avšak bohatší a zářivější, neboť jejich zlato bylo dotčeno jakousi vzpomínkou na hvězdnou stříbřitost její matky, a Eldar říkal, že do jejích kadeří se chytilo světlo Dvou stromů, Laurelinu a Telperionu.“ Jejich vypodobnění na Galadrielině meči není náhodné, stejně jako není náhodné to, že první oficiální fotka ze seriálu zobrazuje město Tirion na Túně, Dva valinorské stromy a postavu obrácenou zády, jež má být Galadrielin bratr Finrod. Důkladněji zde

Galadriel je oděna v brnění, které nosila při nebezpečném přechodu přes ledovou pustinu Helcaraxë, při němž zahynulo mnoho elfů. Podle zpráv z natáčení bude elfům přechod znesnadňovat nejen mráz, ale i jeskyní zlobr, s nímž se bude muset zlatovlasá elfka utkat. Další únik informací hovoří o tom, že se Galadriel v první sérii podívá na ostrov Númenor v rámci ožehavé diplomatické mise. Mohlo by jít o žádost pomoci proti Sauronovi sužujícímu Středozem. 

Elronda si zahraje Robert Aramayo, známý coby mladý Ned Stark z flashbacku Hry o trůny. Elrond drží předmět, který jsem mylně pokládal za žezlo Númenoru, zatímco ve skutečnosti jde o vyobrazení slavného elfského města Gondolin. Elrond byl před založením Roklinky rádcem a věrným druhem posledního velekrále elfů Gil-galada.
 

Gil-galad bude mít tvář Benjamina Walkera. Ten je nápadně podobný herci, který Gil-galada krátce zpodobňuje v prologu Společenstva Prstenu. Stejně tak se jeho zlaté plátové brnění na plakátě podobá zbroji elfů z bitvy Posledního spojenectví elfů a lidí, jimž sám velel. Jeho jméno znamená „zářící hvězda“ a jeho oděv, celý ze zlata, má několik dekorativních prvků s motivem hvězdy na sponě a prstenech. Je to právě Gil-galad, koho oplakávají Bilbem přeložené verše na počátku článku. 

Celebrimbor, největší z eregionských kovářů, bude ztvárněn Charlesem Edwardem. Okolo castingu Celebrimbora probíhaly při produkci podobné zmatky, jako způsobí postava samotná, jelikož do jeho role byl původně obsazen Tom Budge. Po zhlédnutí prvních tří epizod ale tvůrci seznali, že Tomovo pojetí neodpovídá jejich představám, a rozhodli se jej nahradili, což mělo za následek zásadní přetáčky první poloviny seriálu, jeden z důvodu několikanásobného oddálení premiéry.
 
Charles Edward vypadá na první pohled starší než Tom a ostatní herci, což je zarážející vzhledem k tomu, že je Celebrimbor v knihách mladší než Galadriel, která ho nemá mírně řečeno příliš v oblibě. Celebrimbor si zvou přezdívku „Stříbrná ruka“ nicméně zcela zaslouží, neboť to byl právě on, kdo vykoval Prsteny moci. Jeho rudé roucho s širokými rukávy jsem původně pokládal za Elrondovo, připomínalo mi styl oděvu Arwen v Návratu krále. Na plakátě drží svitek, na němž je vyobrazena brána. Sluší se dodat, že Celebrimbor je vedle prstenů zodpovědný i za výrobu magických dveří na západní straně Morie, které Gandalf otevřel až s Frodovou hádankářskou pomocí.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace