Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Vše, co víme o seriálu Pán prstenů: Prsteny moci


ikona
krauset
AMAZONLOTRONPRIMEPÁN PRSTENŮprsteny mocirings of powerTHE LORD OF THE RINGSTOLKIEN
Sebrali jsme pro vás snad všechny dostupné informace o Prstenech moci do jednoho monstrózního článku. Přečtěte si o castingu, režisérech, Amazonu a o elfech, lidech, trpaslících a Sauronovi ve Druhém věku Středozemě.  

Aragornovi je ve filmech vyčítáno, že se až příliš dlouho skrýval ve stínech. I Amazon se se svým Pánem prstenů pohyboval ve stínech příliš dlouho. A přestože již mnoho měsíců kolovaly informace o obsazení Galadriel, Elronda a Isildura (a my o nich psali zde) nebo o návratu geniálního Howarda Shorea do pozice skladatele hudby Středozemě, až nyní dostáváme skutečně oficiální potvrzení od samotného Amazonu. Marketingová kampaň založená na mlčení a tajnůstkářství, kdy jsme dlouhé roky nezahlédli ani náčrtek, ani list s jediným návrhem, konečně vystoupila na světlo. Amazon činí z roku 2022 rok Pána prstenů a nehodlá s tím čekat do 2. září, kdy bude mít jeho seriálový arcikam premiéru. Před pár týdny zveřejnil oznamovací teaser, v němž odtajnil, že seriál ponese název Prsteny moci, jako titul, „který by mohl stát v knihovně vedle Tolkienových knih a názvem mezi ně zapadl.“ A nyní nás zahltil více než dvěma desítkami charakterových plakátů. A co víc, po celém dnu spekulací, kdo je kdo, máme potvrzené identity hlavních postav. Tak tedy vpřed, čtenáři, odhalení čekají!

Gil-galad, to byl elfů král,
harfeník o něm smutně hrál:
poslední svobodnou měl zem
za Horami a před Mořem.

Meč dlouhý, kopí břitké měl,
zář přilby zdáli's uviděl;
nesčetné hvězdy ve svém třpytu
se zrcadlily v jeho štítu.

Dávno ho do dáli kůň nes
a nikdo neví, kde dlí dnes;
do tmy zapadla hvězda jeho:
do tmy Mordoru stínového.

Část písně Gil-galadův pád, jak ji přeložil hobit Bilbo Pytlík

Od klíčových elfů se přesouváme na ostrov Númenor, jenž byl věnován věrným lidem za pomoc ve válkách s temným pánem Morgothem spolu s darem dlouhověkosti. Jeho prvním králem byl bratr Elronda Elros. Ač i jemu v žilách kolovala obojí krev, lidská i elfí, na rozdíl od svého bratra zvolil osud lidí. Právě z jeho linie pocházejí později králové Gondoru včetně Aragorna a právě jejich krev má za následek dlouhověkost, díky níž mohl Aragorn šokovat Éowyn svým kmetským věkem v rozšířené scéně Dvou věží. Bylo mu v té době už 88 let (byť film nesprávně uvádí 87, zapomínaje, že by měl několik dní před Helmovým žlebem narozeniny). 

Isildur, pozdější velekrál a nositel Jednoho prstenu, který uřízl z ruky samotnému Sauronovi, a prapředek Aragorna, bude jednou z hlavních postav už od první série, což je samo o sobě překvapivé, neboť z této informace vyplývá, že se kování Prstenů buď odehraje jako flashback, prolog, nebo se celý děj Druhého věku smrskne do několika let poblíž jeho závěru. Představitelem Isildura bude Maxim Baldry.

Jeho otec, Elendil, kterého si zahraje Lloyd Owen, je na plakátě s výrazně zdobeným kyrysem a drží meč se slunečním motivem. To dává smysl, jelikož Elendil byl synem Amandila, posledního lorda významného númenorského přístavu Andúnië, což v překladu znamená Západ slunce. Elendil bude zabit v boji se Sauronem v bitvě Posledního spojenectví, jak ostatně vypodobnil i Jacksonův prolog. Překvapilo by mě, kdyby meč na plakátě představoval legendární Narsil, předpokládám, že seriál zůstane věren původnímu designu, kde to jen bude možné, jelikož má Amazon už roky podepsánu tučnou smlouvu s New Line. 

Třetí osobou na koláži je Isildurova sestra Carine, která byla napsána speciálně pro potřeby seriálu a v Tolkienových knihách se nevyskytuje. Je pozoruhodné, že ona vládnoucí rodina, která měla ve zvyku po celé Středozemi tyčit stometrové sochy svých členů, jaksi zapomněla na jednu její členku. Do role byla obsazena Ema Horvath. 

Budoucí král Númenoru Ar-Pharazôn bude ztvárněn Trystanem Gravellem. Pharazônovo roucho je zjevně inspirováno Středomořím, což je u reprezentanta mořské velmoci více než případné. 


Poslední čtyři plakáty k rozboru jsou směsí různých ras. První zleva je trpaslík Durin, pán Morie. Vousy na sebe navlékal herec Owain Arthur. Prosákly informaci o scéně, při níž trpasličí královna pěje žalozpěv za mrtvé trpaslíky, kteří zahynuli při důlním neštěstí. Situace nikoliv nepodobná nádherné scéně se zpívající Éowyn z rozšířených Dvou věží během Théodredova pohřbu. Zmíněné důlní neštěstí mohlo být samozřejmě způsobeno jistým démonem žijícím hluboko pod horami Morie. Ne nadarmo se balrogovi přezdívá „Durinova zhouba“.

Postava na plakátu, který na první pohled odkazuje na Saurona či na Černokněžného krále Angmaru, není podle všeho ani jednou z nich. Mělo by jít o někoho zcela nového, o tajemného Adara, který je pro skřety jakousi otcovskou figurou. Slyšel jsem zvěsti, že jde o temného elfa a jednoho z bratrů Galadriel, jenž byl zkažen temnou mocí. Stále však může jít o Saurona v jedné z jeho kamufláží. Role se ujme Joseph Mawle neboli strýček Benjen ze Hry o trůny.

Rohanský motiv koně nacházející se na jílci předposledního plakátu je záhadou. Po většinu Druhého věku dosud neexistoval ani Gondor, natož Rohan. Možná se ale setkáme s jejich předky ze Severu, kteří by mohli mít kontakty s hobity (o nichž sice takto vzdáleně nejsou v Tolkienovi zmínky, ale Amazon si zřejmě nemohl dovolit mít příběh ze světa Pána prstenů bez hobitů – o jejich účasti a možném pojetí více zde).

A nakonec jsme si nechali to nejbizarnější. Už před nějakou dobou se objevila informace, že jedna z postav ztroskotá ve Středozemi při pádu meteoritu. Může jít o čaroděje nebo snad Toma Bombadila? Kdo ví. Tuto tajemnou entitu na internetu označovanou jako „Meteor Man“ údajně objeví prapůvodní hobiti…. Více se snad dozvíme z prvního traileru, ale o něm dále. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace