Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mázltov! Čestmír je zpět aneb TOP 7 návratů mrtvých postav


ikona
Jokolo
čestmír mázlnovaordinace v růžové zahraděvoyo
Matouš 28:7, "..Pospěšte si a řekněte jeho učedníkům, že vstal z mrtvých..." 

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Inflace, energetická krize i válka těžce doléhají na psychiku každého z nás. V takovou chvíli je náramně snadné uchýlit se k modlám, jež nám udávají směr, poskytují útěchu a jsou skálou, o kterou se můžeme opřít. Tyto modly nejen vyhledáváme a opečováváme, zároveň je také pro rozvoj našeho blaha beze zbytku potřebujeme. Nikoli touha po zisku, nárůstu předplatitelů či tučných bulvárních titulcích, nýbrž jasné uvědomění si této nepopiratelné skutečnosti, že plebs své kazatele a morální influencery v náročné době potřebuje, vedlo tvůrce Ordinace k Návratu. Kapitální písmeno je zde beze sporu na místě, neb nikdy česká kultura nezářila pod návratem kterékoliv své postavy tak jasně a plamenně, jako ve chvíli, kdy se v letištní hale rozneslo, byť šeptem pronesené, přesto vždy silně znějící slůvko „Čestmír“.

Můžeme jásat, otevírat šampusy, hromadně kopulovat či vděčně štkát, pořád to bude málo. Za devět měsíců si zaškrtněme políčko v kalendáři, neb baby boom bude po nynějších bujarých večerech na demografickém poli působit obrovskou paseku. Návrat Čestmíra Mázla do Ordinace v růžové zahradě nutně vyvolá silné emoce, srovnatelné se vzpomínkami na zápas české reprezentace s Nizozemskem na fotbalovém Euru 2004. Nepopírejme tyto emotivní stavy, nechme je plápolat v plném rozpuku bez jakéhokoliv potlačování. Jen tak si můžeme plnými doušky užít jeho bujný plnovous, vyrašivší mu na ustarané tváři.

Skráně zbrázděné vráskami jasně ukazují na traumata, s nimiž se bývalý primář musel utkat. Jeho domnělý skon totiž neproběhl formou, jež nám byla předložena jako oficiální verze. Při  útoku drogového kartelu na kolonu aut, v níž bohulibě cestoval i Čestmír (nevyhnutelné vyústění po mnoho let budovaného charakteru, jak se lze dočíst zde), mu kartel údajně rozMázl ksicht střelnou zbraní. Jenže jeho tělo nebylo nikdy identifikováno. MUDr. totiž nezhynul. Namísto toho se středoameričtí obchodníci s drogami Čestmíra chopili, ježto jeho věhlas dalece překročil hranice naší malé země, Evropy i Atlantiku. Mexičané totiž moc dobře věděli, po čem jdou, a vždy dobře naladěného Mázla zajali pro své vlastní nechutné potřeby.

 

Byť by se to zdálo logické a plně pochopitelné, nešlo o potřeby sexuálního charakteru. Alespoň zatím takové zprávy nemáme. Mexičanům šlo o plné využití Čestmírova potenciálu při léčení bolístek způsobených střelnými zbraněmi, poleptáním kyselinou či jinými způsoby, s nimiž se běžně v rámci brigády pro drogový kartel setkáme. Jindy morální kompas tak musel pro své vlastní přežití přistoupit na nechutné požadavky zločinců a stát se jejich osobním lékařem. Několik měsíců v tomto zajetí na jeho psýché jistě zanechalo hluboké šrámy. S pravděpodobností hraničící s jistotou se můžeme těšit na filmařsky oblíbené vyobrazení posttraumatické stresové poruchy formou roztřesené kamery, návalů úzkosti či snových sekvencí, které rozechvělým divákům dají jasně najevo, že Čestmír - skála - se drolí.

Jeho návrat znamená otřes na poli české kultury. Není však ojedinělý. I jiné, méně známé seriály se rozhodly milované charaktery k šoku všech diváků přivést ze záhrobí. Jakých dalších šokujících oživení jsme se dočkali? A co mají společného s Čestmírem? Čtěte!

Pozor! Článek obsahuje nejeden spoiler z oblíbených seriálů, čtěte na vlastní nebezpečí! 

Bobby Ewing – Dallas

Způsob oživení: Celé to byl sen.

Ve vztahu k Čestmírovi: Rovněž milovaná hlavní postava nekonečného seriálu. Její návrat byl nutný, ale zatímco Bobby si žádnou tryznou neprošel, Čestmír ve sluncem a kokainem provoněném Mexiku nasazoval krk.

 

Sprchová scéna slavnější než samotné Psycho. Dallas je na poli seriálů neotřesitelnou legendou, kterou na svém vrcholu sledovalo v den vysílání více než tři sta milionů diváků napříč celým světem, dnes jen těžko představitelné číslo. A Bobby Ewing byl pro seriál tím, čím je Jágr pro hokejové Kladno. Jeho náhlý skon po těžké autonehodě tak znamenal pro mnohé diváky i divačky důvod pro nemizející skleslost. Devátá série se nesla ve smutném duchu bez své hlavní hvězdy, byť si diváci cestu k seriálu stále nacházeli. Jenže něco chybělo. Sledující brblali, producenti nedostávali tak tučné výplatní pásky a bylo tak jasné, že hlavní hvězda se musí vrátit. Jak ale oživit někoho, kdo jasně a nepopiratelně zemřel a celá nabitá sezóna se odehrála bez něj? Inu, celé to byl sen.

Dodnes vášnivě diskutované rozhodnutí smazat celou jednu sérii s tím, že se odehrála jen jako sen v hlavně spící Bobbyho manželky Pamely, je v historii prakticky ojedinělé. Jaký šok musel diváky čekat ve chvíli, kdy se v nervy drásající poslední scéně deváté řady domnělá vdova probudí za zvuků tekoucí sprchy, aby svého dávno zemřelého manžela našla vesele se sprchujícího s přáním dobrého rána na ústech. Bobby se tak do seriálu vrátil jako by se nechumelilo, celá jedna sezóna přišla vniveč a o Dallasu se zase mluvilo. Seriál vydržel ještě pár sezón, i toto rozhodnutí však částečně mohlo vést k jeho postupnému úpadku, neb diváci se cítili tímto levným řešením podvedeni. Ani Dallas se v tomto směru tedy nemůže poměřovat s Ordinací, kde tvůrci vymysleli plodné a smysluplné oživení milovaného charakteru.

 

Jon Snow – Hra o trůny

Způsob oživení: Čáry máry.

Ve vztahu k Čestmírovi: Čestmír něco ví.

 

Jon Snow zemřel za dobrou věc. Věřil, že Divocí sehrají významnou roli v boji proti Bílým chodcům, když budou společně s Noční hlídkou bránit Zeď. Jak se mu za toto odvážné rozhodnutí odvděčili jeho kolegové? Kudlou do zad. V oné tragédii antických rozměrů se výjimečně mísily emoce zmatku, smutku a zklamání z toho, jak je naloženo s oblíbenou postavou. Díky tomu, že tehdy byl již hype kolem Hry o trůny dávno za svým maximem, však většina diváků již věděla o tomto zvratu dlouho dopředu z knižní předlohy. Jonovo úmrtí tak bylo zhruba podobně překvapivé, jako jeho pozdější zmrtvýchvstání.

Shodou šťastných okolností se totiž zrovna na Zdi nacházela jedna z mála osob, která v Západozemí umí oživovat lidi. Někdy se to tak prostě sejde. Šťastná náhoda a čarování Melissandry tedy přivedly Jona zpět k životu. Musel operovat zločince? Potýkat se s nevěrami všech svých mrtvých manželek? Přicházel postupně o vlasy? Nikoliv. Ležel na lůžku a čekal, až se ho někdo ráčí oživit, zatímco leskle bujná kštice mu dál krášlila lebku. Jeho návrat mezi živé tak sice můžeme označit za zajímavý, v žádném případě však za šokující či zasloužený tak, jako u našeho Čestmíra.

 

Sherlock

Způsob oživení: Nevíme, ať si ho sežere třeba.

Ve vztahu k Čestmírovi: Sherlock je sociopat těžko navazující vztahy. Čestmír je amfora přetékající láskou a něhou.

 

Někdy se holt prostě vůbec nedozvíme, jak se některé postavy vrátily mezi živé. Své o tom ví Sherlock, který si takto se svými diváky vyhrál a vyždímal potenciál teorií o jeho způsobu návratu do sucha. Jeho smrt tvořila šokující vyústění druhé série opěvované show o detektivovi z Baker Street. Skrze svůj nepopiratelný intelekt se Sherlock domákl, že jeho domnělý skon je jediným možným řešením patové situace, kdy všem jeho blízkým šlo o život. Před zraky svého uplakaného Watsona se tak vrhl z budovy márnice k zemi, kde se rozšmelcoval o chodník a sám Watson se přesvědčil o tom, že jeho partner je mrtvý. Hned záhy jsme se však dozvěděli, že Holmes svou smrt přežil.

Leckomu se v tu chvíli vybavilo zlaté období seriálu Lost, a to díky neuvěřitelnému množství teorií, které internet dokázal po tomto odhalení vyprdnout. Dvojníci, skákací hrady, rostliny zpomalující tep, figuríny. Fanoušci si téměř dva roky lámali hlavu s tím, jak detektiv mohl pád z obrovské výšky přežít. Jenže s další řadou přišlo tvrdé vystřízlivění. Nedozvíme se nic, tvůrci nám posměšně flušou do ksichtu, hahaha, neřekneme. Jak pak k tomu má přijít Čestmír, který v mezidobí toho, co byl nezvěstný, přišel o partnerku i primářský post, zatímco získal jen bronzové opálení? Je na světě spravedlnost? Není. Ale Čestmír to zvládne.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace