Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mázltov! Čestmír je zpět aneb TOP 7 návratů mrtvých postav


ikona
Jokolo
čestmír mázlnovaordinace v růžové zahraděvoyo
Matouš 28:7, "..Pospěšte si a řekněte jeho učedníkům, že vstal z mrtvých..." 

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Inflace, energetická krize i válka těžce doléhají na psychiku každého z nás. V takovou chvíli je náramně snadné uchýlit se k modlám, jež nám udávají směr, poskytují útěchu a jsou skálou, o kterou se můžeme opřít. Tyto modly nejen vyhledáváme a opečováváme, zároveň je také pro rozvoj našeho blaha beze zbytku potřebujeme. Nikoli touha po zisku, nárůstu předplatitelů či tučných bulvárních titulcích, nýbrž jasné uvědomění si této nepopiratelné skutečnosti, že plebs své kazatele a morální influencery v náročné době potřebuje, vedlo tvůrce Ordinace k Návratu. Kapitální písmeno je zde beze sporu na místě, neb nikdy česká kultura nezářila pod návratem kterékoliv své postavy tak jasně a plamenně, jako ve chvíli, kdy se v letištní hale rozneslo, byť šeptem pronesené, přesto vždy silně znějící slůvko „Čestmír“.

Můžeme jásat, otevírat šampusy, hromadně kopulovat či vděčně štkát, pořád to bude málo. Za devět měsíců si zaškrtněme políčko v kalendáři, neb baby boom bude po nynějších bujarých večerech na demografickém poli působit obrovskou paseku. Návrat Čestmíra Mázla do Ordinace v růžové zahradě nutně vyvolá silné emoce, srovnatelné se vzpomínkami na zápas české reprezentace s Nizozemskem na fotbalovém Euru 2004. Nepopírejme tyto emotivní stavy, nechme je plápolat v plném rozpuku bez jakéhokoliv potlačování. Jen tak si můžeme plnými doušky užít jeho bujný plnovous, vyrašivší mu na ustarané tváři.

Skráně zbrázděné vráskami jasně ukazují na traumata, s nimiž se bývalý primář musel utkat. Jeho domnělý skon totiž neproběhl formou, jež nám byla předložena jako oficiální verze. Při  útoku drogového kartelu na kolonu aut, v níž bohulibě cestoval i Čestmír (nevyhnutelné vyústění po mnoho let budovaného charakteru, jak se lze dočíst zde), mu kartel údajně rozMázl ksicht střelnou zbraní. Jenže jeho tělo nebylo nikdy identifikováno. MUDr. totiž nezhynul. Namísto toho se středoameričtí obchodníci s drogami Čestmíra chopili, ježto jeho věhlas dalece překročil hranice naší malé země, Evropy i Atlantiku. Mexičané totiž moc dobře věděli, po čem jdou, a vždy dobře naladěného Mázla zajali pro své vlastní nechutné potřeby.

 

Byť by se to zdálo logické a plně pochopitelné, nešlo o potřeby sexuálního charakteru. Alespoň zatím takové zprávy nemáme. Mexičanům šlo o plné využití Čestmírova potenciálu při léčení bolístek způsobených střelnými zbraněmi, poleptáním kyselinou či jinými způsoby, s nimiž se běžně v rámci brigády pro drogový kartel setkáme. Jindy morální kompas tak musel pro své vlastní přežití přistoupit na nechutné požadavky zločinců a stát se jejich osobním lékařem. Několik měsíců v tomto zajetí na jeho psýché jistě zanechalo hluboké šrámy. S pravděpodobností hraničící s jistotou se můžeme těšit na filmařsky oblíbené vyobrazení posttraumatické stresové poruchy formou roztřesené kamery, návalů úzkosti či snových sekvencí, které rozechvělým divákům dají jasně najevo, že Čestmír - skála - se drolí.

Jeho návrat znamená otřes na poli české kultury. Není však ojedinělý. I jiné, méně známé seriály se rozhodly milované charaktery k šoku všech diváků přivést ze záhrobí. Jakých dalších šokujících oživení jsme se dočkali? A co mají společného s Čestmírem? Čtěte!

Pozor! Článek obsahuje nejeden spoiler z oblíbených seriálů, čtěte na vlastní nebezpečí! 

Lovci duchů – Dean a Sam

Způsob oživení: Nevim, umřel každej asi padesátkrát.

Ve vztahu k Čestmírovi: Nic, Lovci duchů jsou chujovina totální.

 

Existují seriály, kde je každé úmrtí bráno jako bod zlomu celého seriálu, neb jde o událost natolik tragickou a závažnou, že zamává s emocemi každého diváka. Na druhé straně tohoto spektra jsou pak estrády, kde pokud nezemře alespoň jedna hlavní postava za díl, je epizoda považována za nudnou událost. Touha po instantních emocích vyvolaných u senzacechtivých diváků je pak natolik silná, že se tvůrci nebojí zabít i postavu hlavní. Jenže pak jim dojde, že když hlavní postavu zabijí, zbývají jen charaktery vedlejší a seriál začne být prdelně nudný. Tudíž je potřeba hlavního protagonistu přivést zpět k životu.

Smlouva s Bohem, smlouva s ďáblem, vyvedení z podsvětí, voodoo rituály. Ústřední duo seriálu Lovci duchů, bratři Dean a Sam, zemřelo a bylo navráceno již tolika způsoby, že už to přestává být legrační, zajímavé a vlastně jakékoliv. Bol zmáhá mé již tak Čestmírovým návratem zkoušené srdce ve chvíli, kdy bych měl jakkoliv stavět na roveň úmrtí z ranku Lovců duchů a domnělý skon kamenického primáře. Jde nicméně o seriál svými oživeními tak profláklý, že jej nelze nezmínit. V porovnání s charakterem Čestmíra Mázla ale Dean a Sam zůstávají těžce pozadu, zklamaně zaslepeni odleskem Čestmírovy lysiny mizející v dáli.

 

Fox Mulder – Akta X

Způsob oživení: Zbavení těla mimozemského viru.

Ve vztahu k Čestmírovi: Kristovské paralely lze najít u obou protagonistů, u Čestmíra však silněji.

 

Svým kolosálním přesahem jedno z mála úmrtí a zmrtvýchvstání, které lze s Čestmírem srovnávat. Jestliže chrabrý primář byl údajně usmrcen v boji s mexickým kartelem, Fox Mulder byl zabit mimozemským virem při snaze o kolonizaci naší planety. Cizí virus nadělal v jeho těle takovou paseku, že se agent zdál dočista mrtvý a byl pohřben. Po pár měsících bylo však jeho tělo exhumováno a zbaveno mimozemského viru, načež Duchovnyho charakter z mrtvých opět povstal jako fénix z popela. Mimozemská kolonizace planety pak snese srovnání s Čestmírovskou tragédií, která dala vznik tomuto článku. Obé situace mají totiž nepopiratelný mezinárodní přesah vtělený do téměř usmrcených hrdinů. 

Opět však podrobme příběhy kritickému oku. Projevil se Mulder aktivně? Bojoval za svou svobodu a trpěl pod tíhou nesvobody a trýzně? Ale kdež. Pohodlně si ležel v teplíčku a čekal, až bude vykopán a jed mu bude z rány vysosán, zatímco Čestmír pilně pracoval na svém návratu z Mexika do Kamenice. Z hlediska aktivity má tedy i tento souboj jasného vítěze.  

 

Kenny - South Park

Způsob oživení: Kennyho rodiče se kdysi zapletli s uctívačí Prastarého Cthulhu, takže je samozřejmě jasné, že to na nich muselo zanechat následky. V tomhle případě ten, že pokaždé, když Kenny zemře, tak pokud není jeho tělo zcela zničeno, ožije. Pokud si na něm například pochutnají kanibalové nebo shoří na popel (jinými slovy pokud z něj nic nezůstane), znovu se své matce narodí a rychle zestárne do svého věku, aby mohl zase zemřít strašlivou a nechutnou smrtí. Což se může dít úplně každý den. A to, že zemřel, si pamatují jen jeho rodiče. Tohle by ani Lovecraft nevymyslel. 

Ve vztahu k Čestmírovi: Oba hrdinové jsou spíše muži činů než slov.  

"Zabili Kennyho, parchanti!" je hláška, kterou jsem na základní škole z úst vypouštěl až nemístně často. Bohužel jsem tehdy absolutně netušil, z čeho je a na co odkazuje, což mi však nikterak nebránilo se skrze ní bránit útlaku Jarka z vyššího ročníku, neboť on byl už tehdy frajerem a velkým fandou South Parku. Kennyho opakovaná úmrtí jsou jistým trademarkem již téměř třicet let a jeho opakující se oživování se stalo často parafrázovaným running jokem napříč seriálem, byť se s posledními řadami intenzita úmrtí oproti prvním pěti sériím výrazně snížila.

Nakonec se fandové dokonce dočkali i vysvětlení Kennyho nesmrtelnosti, která plyne z toho, že je de facto superhrdinou, jehož superschopností je právě nesmrtelnost. I v tomto ohledu tedy lze najít paralely s charakterem Čestmíra Mázla. Primářovy superhrdinské schopnosti však nepotřebují jasné uchopení skrze nepochybně nedostatečnou terminologii, kterou běžně užíváme, neb Čestmírovo kouzlo lze popsat výhradně skrze činy a tryskající emoce. K vlastnímu oživení navíc žádné božské schopnosti nepotřeboval, plně postačil jeho dechberoucí šarm a nebojím se říct až nebezpečné chirurgické umění. 

Tím však soužení nejoblíbenějšího hrdiny českých obrazovek nekončí. Navrátil se do světa zmítaného mnoha tragédiemi. Jeho žena navíc nelenila a jala se hned si shánět partnera nového, nedbaje Čestmírových návštěv skrze sny. Tam, kde bychom my jako věrní Čestmírovi fanoušci po takových snech zpracovávali následky těžké poluce, se jeho žena Alena jen mlaskavě převalila na druhý bok a těšila se, s jakým dalším milencem si zatančí na Čestmírově hrobě. Šeredně se ale přepočítala, neb hrdina se navrátil.

Jak moc jste se těšili na jeho návrat?  A která jiná oživená postava vám udělala aspoň zpola takovou radost, jako Čestmír Mázl? Diskutujme.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace