Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co všechno odhalily trailery na Rod draka?


ikona
Jokolo
game of throneshbohbomaxhouse of the dragonhra o trůnyrod draka
Zelení a Černí si budou dávat po dračích hubách. Kdo z toho vzejde vítězně? 

Náramně se to HBO povedlo. Díky vypuštění dvou trailerů na druhý Rod draka, z nichž každý se soustředí na jinou stranu barikády, se nádherně daří prodat ústřední konflikt. Nic není černobílé, každá ze stran má své důvody k válce a neomylnou víru v to, že na jejich straně je pravda, neboť pravda je vždy první obětí každé války. Díky tomu se tak dá podporovat i nenávidět kterákoliv postava, neboť nejednoznačnost a hluboce rozpracovaná motivace dělá dobré charaktery, zejména v Západozemí. A nejlepší je, když se ty charaktery mydlí na dracích. Na druhou sérii se v naší redakci neochvějně těšíme, připomeňte si proto dva skvělé trailery, podrobnou analýzu toho předcházejícího a podívejme se na to, kolik nám toho ukázky předvedly. 

Článek může obsahovat spoilery z druhé řady Rodu draka! Tak bacha. 

 

ČERNÍ  

Trailery si rozebereme odděleně, v některých záběrech se prolínají, jiné jsou dost odlišné, společné ale mají jedno. Podrobně se věnují motivaci obou znesvářených stran. Ještě před smrtí krále Viseryse se zdálo, že by se další rodinné oslavy mohly nést ve smířlivém duchu. Jenže pak přišla králova smrt, velmi špatně interpretovaná poslední slova umírajícího vladaře, a zejména - smrt mladého prince Luceryse a jeho roztomilého dráčka. A právě tato smrt je v prvních záběrech jasně předkládána jako ona jiskra, která zažehla plameny války. Na pohřbu vidíme všechny důležité postavy rodu Černých. V dalších záběrech s Bouřlivým koncem v pozadí pak truchlící pozůstalí pravděpodobně pátrají po těle mladého prince s pomocí dračice Syrax, která jistě bude královně útěchou v této nelehké době. Monolog Rhaenyry v pozadí pak dává jasně najevo, že její přesvědčení o správnosti vlastního poslání je neochvějné. Jakou roli ale teď v její ochotě zničit Zelené hraje i pomsta?

 

 

Aby královna mohla přemýšlet nad tím, že válku vyhraje, potřebuje spojence. V Tanci s draky se však do hry dostává i letectvo. Už na konci minulé série Daemon avizoval, že Černí mají draků více. A velmi pravděpodobně se tato nerovnováhá na nebeském bojišti ještě zvětší. Při promluvě Rhaenyry o tom, jak plánuje vyhrát válku, jsme tak svědky velmi zajímavého osazenstva u večeře. Kromě ní a Daemona totiž u stolu sedí ještě další, doposud neznámé postavy. Jedna z nich však má charakteristický stříbřitý vous i vlas. Velmi pravděpodobně tak jde o muže jménem Hugh Hammer. Kováře, jenž je potomkem Targaryenů a přidá se na stranu Rhaenyry, aby si osedlal plonkového obrovského draka Vermithora, jehož si Daemon už v minulé sérii namlouval. Na dracích totiž může sedět jen člověk s dračí krví, a tak se hodí všechny možné zálety, které targaryenští nevěrníci podnikali ve vískách a přístavech. I ostatní osazenstvo u stolu totiž bude pravděpodobně tým Dragonseeds, tedy targaryenští bastardi, kteří se chopí mečů a dračích otěží za Rhaenyru.

 

 

I další záběry avizují draky, navíc to vypadá, že ne vše s nimi bude úplně v pořádku. Stráže, kteří se strachem v očích míří na cosi ve tmě, můžou ukazovat na scénu, kdy se budou draci bez jezdce ochočovat, aby se připojili do války. Nebo to taky může být něco úplně jiného.

 

Všechny zimomřivé pak jistě potěší i další scény, jichž jsme svědky. Shánění spojenců pro dlouhou a vyčerpávající válku pokračuje. Byť trailery sází na to, že obě strany mají pro mašírování do války své vysvětlitelné důvody, stejně tak nějak většina z nás fandí Černým, stejně jako tak nějak většina z nás ve Hře o trůny fandila Starkům. A teď se tyto dvě oblíbené frakce spojují.

Lucerys byl vyslán do Bouřlivého konce, tam se to úplně nepovedlo. Starší a rozvážnější Jaecerys však byl poslán na daleký sever do Zimohradu, kde měl získat větrem ošlehané Starky na svou stranu. Jace a mladý vůdce severského rodu Cregan Stark jsou totiž zhruba podobného věku, proto Rhaenyra předpokládá, že si mládenci sednou a pevné spojenectví bude na světě. Otec Cregana, lord Rickon, byl navíc viděn v první řadě, kterak skládá přísahu Rhaenyře. A jestli si na Starcích něčeho vážíme, pak je to čest a držení slova, což je připraví o nejednu hlavičku. Při těchto námluvách se pak evidentně podíváme i na Zeď, čehož jsme se v předloze nedočkali, a bylo by s podivem, pokud bychom se nedočkali nějakého toho Divokého. Možná i náznaku Bílých chodců?

Následně se ohlédneme za jednou postavou, již jsme mohli krátce spatřit již v první sérii Rodu draka. Jde o Gwaynea Hightowera, syna pobočníka Otta, jenž pravděpodobně vede armády ze Starého města na pomoc Zeleným, jak značí maják ve středu jeho přilbice. A jakmile se nějaká postava v Západozemí zasněně dívá na oblohu, tušíme, že pravděpodobně bude následovat mohutné máchání křídel. Jde každopádně o předzvěst jeho větší role v seriálu, neboť tato série se dál bude nést zejména v duchu prvních půtek, vzájemného oťukávání a shánění spojenců.

Pochod Hightowerů následně potvrzuje i Corlys Velaryon, jenž k Rhaenyře promlouvá na místě, jež je mu po moři nejbližší - v přístavu. Je pěkné opět slyšet jeho charismatický hlas. Zejména když mluví o tom, že drakovi je potřeba odseknout hlavu. Po jeho vlažném přijetí Rhaenyřina nároku na trůn tak jde o jasnou proklamaci spojenectví s ní, i přesto, že si myslí, že má na svědomí smrt jeho syna. Navíc jde dost možná o promluvu ohledně velmi významné události, jež nás čeká...

 

Trailery pak jsou v tomto ohledu poměrně spoileroidní, takže pokud se opravdu nechcete dozvědět nic, dál nečtěte. Následující záběry nicméně dávají vědět, že se dočkáme nějakého toho truchleníčka. Královo přístaviště se odívá do smuteční černi, což bezpochyby značí účast pro čtenáře tragicky známých postav Blooda a Cheese. Více o nich v traileru Zelených. Je každopádně jasné, že po Lucerysovi válka přinese další oběti.

A Daemon je zpět ve své zbroji! Kouká se na něj náramně. To, že se navíc ocitá na neznámém místě, které evidentně není Dračí kámen, opět dává vědět mnohé. V předloze se totiž Daemon stejně jako ostatní vydává verbovat spojence a chránit dobytá území, mezi něž patří i Harrenov. Ten si jistě ze Hry o trůny pamatujeme jako roztavenou ruinu, dříve však šlo o honosný hrad, který se takto pokroutil pod žárem dračího ohně. A hádejte, o čí ohýnek půjde. Trailerové prostřihy z obou ukázek pak naznačují, že se na Harrenově setkají Daemon s Aemondem, milovaný ujec s milovaným synovečkem. Bylo by poměrně brzy na takovou konfrontaci tváří v tvář, ukázka ale ví, kde šimrat, neboť napětí mezi těmito dvěma osudovými postavami bude obrovské a jejich souboje velkolepé. 

Daemon navíc bude pro Rhaenyru nejživelnějším bojovníkem, nejspolehlivějším spojencem i katem v jedné osobě. Je tudíž jasné, že výhrůžné promluvy, z nichž jistě nejedna fanynka zjihne, má na starosti on. 

 

 

A máme tu další dráčky! Tentokrát sympatickou zelenou dračici Moondancer, na jejíž zádech sedí ještě sympatičtější Baela Targaryen. Ta se sveřepě vrhá do bitvy, jejíž scenérie vidíme v traileru hned několikrát. Je tak velmi pravděpodobné, že se bude jednat o strhující a první opravdovou bitvu této války, o níž ještě bude řeč. Pokud by náznaky byly pravdivé, babička Rhaenys a vnučka Baela by vstupovaly do bitvy bok po boku proti té největší dračici, která létá po obloze. Velkolepost je to slovo, které hledáme.

A jsme u té Rhaenys. Železná lady, jíž byl neprávem odňat titul královny Západozemí, tu má stejně jako její manžel Corlys Velaryon promluvy k nové královně Rhaenyře. A mluví přesně o tom, co ze Hry o trůny i Rodu draka dělá skvělá nadčasová díla - nejde jen o války. Jde o to, co války dělají s lidmi. A aby její slova měla patřičný dopad, trailer je uzavřen záběry na dva nejkrvelačnější draky celého Západozemí - Vhagar a Caraxes. Tyhle dva dráčci si ještě mají co říct. 

A co nám říká trailer zaměřující se na zelenkavé barvy? Klikejte dál. 

 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace