Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: televizní bůh Craig Ferguson


ikona
TedGeorge
craig fergusonlate night showtéma
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o nejsvéráznější hvězdě americké televize 

Dlouho jsem se považoval za předního Fergusonologa v Čechách. Pak jsem se s prosbou o pomoc obrátil na Scroochyho a dvě zprávy pohodlně stačili k tomu, abych poznal, že nejsem ani v top 10. Scroochy je Doktor Hraběta Fergusonologů v Čechách a jeho encyklopedické znalosti o problému jsou nezpochybnitelné. Už jenom tento úvod padá na jeho bedra. Co bylo původně psáno jako můj klasický volný proud myšlenek, dostalo nový tvar. Původně to bylo hodně metafyzické zamyšlení o mém "psaveckém stylu", ve kterém jsem se rozkecal o Fabii, co má najeto 150 000 km, Tatranském čaji smíchaném s Alpským rumem, Silvestru na chatě s alkohol testerem a použití sprostých slov v mém článku.

No, ten úvod uloženej mám, ale přijdete o něj. Ambice jsou nepřítelem volnomyšlenkářů a "multiplesprd" od zasloužilého propagátora seriálu Scrubs v našich končinách mě donutil napsat nějaký normální úvod. Že tohle není normální úvod? Máte pravdu, bez boje se nevzdám. Ono to metafyzično k tomu Craigovi totiž tak nějak patří. Hlavně nemluvit k tématu a před publikum předstoupit nepřipravený jako tabula rasa. Však ono to nějak dopadne. Tolik k úvodu o ničem. A jelikož už se ke Scroochymu později vracet nechci, tak mu na tomto místě poděkuju za cenné rady, kontrolu článku a v neposlední řadě i jeho závěrečné odstavce, ke kterým můžete s klidem rovnou přeskočit, pokud vám až tak piju krev. Ale dost už bylo metafyzična. Čeká nás jízda "Fergusonínem", na které vám s dovolením budu průvodcem. Tak se připoutejte a jedem...

Mládí, Skotsko, hudba, alkohol.
"Tento příběh je pravdivý. Obsahuje hodně lží a dost věcí se nestalo, ale je pravdivý.
Když nad tím tak přemýšlím, tak je hluboce nábožensky založený a dosahuje biblických rozměrů."

Nedivil bych se, kdyby byl ve Skotsku za pár let vyhlášen 17. květen státním svátkem. Ne, Skotové ten den nenalezli v Severním moři bohatá ložiska ropy. To se jenom narodil Craig Ferguson. Byl typické skotské dítě -škaredý, tlustý, sprostý a šikanovaný. Vyrůstat v šedesátých letech na předměstí Glasgow bylo docela o hubu. A bylo to přesně to, co později komik promítnul do svého unikátního stylu humoru. Nás oblíbenec se narodil v městečku u Glasgow se sexy jménem "Cumbernauld", kde navštěvoval stejnojmennou školu. Když mu bylo šestnáct, tak si stejně jako většina z nás řekl, že vzdělávání už bylo dost a je na čase jít za svým snem. Střední školu nedokončil a stal se učněm ve filiálce americké společnosti na výrobu elektroniky Burroughs.

Bastardsfrom Hell. Ne, takhle po nocích nenadávám na výrostky, co kopají do košů v mojí ulici. To je název punkové skupiny, ve které působil společně s Peterem Capaldim, aktuální hvězdou seriálu Doctor Who. Byl bubeníkem a je to jeho první přičuchnutí k něčemu, co aspoň z dálky připomíná showbyznys. Craigovi se na pódiu zalíbilo a podpořen Capaldim se rozhodl zkusit štěstí jako stand-up komik. Zkuste si někdy stoupnout na pódium před desítky a stovky lidí. Pokud nejste tak trochu sociopat, tak potřebujete pít alkohol. Craig před svými vystoupeními nepil, on přímo chlastal. A vznikla postava Binga Hitlera. Skotsko bylo zamořeno folkovými zpěváky, kteří hlásali "Scotland Uber Alles" a Bing Hitler byl charakter, který si na ně posvítil a slavil obrovský úspěch. Když teď na chvíli přeskočíme do současnosti, tak si možná vzpomenete na návštěvu skotských kámošů EwanaMcGregora nebo Gerarda Butlera v jeho Late Late Show. Oba vzpomínali na Binga Hitlera a legendárnost těchto vystoupení.

Hitler později otevřel Craigovi dveře (vážně jsem to právě napsal?) k Červenému Trpaslíkovi , ale to už trochu přeskakujeme. Ferguson se objevoval na BBC čím dál častěji, zkusil si první vlastní show a dokonce chvíli spolupracoval se Stephenem Fryem a Hughem Lauriem. Následně na chvíli odjel do Ameriky a v New Yorku dělal vyhazovače v podniku, kam občas zašel i Vin Diesel (který ve stejnou dobu zastávaval stejnou pozici ve vedlejším podniku). Ale takhle bychom se nedostali nikam. Zlaté časy nastanou až s Late Late Show. Zkusím tedy zařadit pětku a dojet tam co nejrychleji.

Between the Bridge and the River
"Pokud mám tu možnost být blízko pivu, tak jsem blízko pivu. Pokud jsem blízko pivu, jsem blízko tequilly. Pokud jsem blízko tequilly, někde okolo je určitě kokain"

Ne, neskáču až do roku 2006, kdy byl tento román vydán. Titul této publikace značí velký zlom v Craigově životě, a tak se u něj zastavíme. Jak už jsem psal o nějaký ten odstavec výše, Craig měl hodně rád alkohol. Ta záliba někdy v půlce osmdesátých let přerostla únosnou mez a stal se z něj alkoholik. U toho to bohužel neskončilo. Kokain, heroin, LSD... Vyberte si. Craig bral všechno a logicky si zakládal na velký průser. On sám to později komentoval slovy :  „Drogy jsem bral jenom kvůli tomu, že mi umožnily déle pít." No, co k tomu dodat. Drogy jsou špatné, áááno?

Psal se rok 1991, byly Vánoce. Na Štědrý den se alkoholem naprosto zničený Craig rozhodl skoncovat se životem a skočit z Tower Bridge v Londýně. Naštěstí ho chvíli předtím pozval na sklenku barman, a to byla asi jediná věc, která v té době mohla tohoto notorického alkoholika zachránit. Zásah shůry konečně dokopal našeho hrdinu k zapsání se na odvykačku. Už bylo třeba s tím sebezničujícím stylem života něco udělat. Tady se můžete podívat na jeho poslední televizní vystoupení (ještě jako alkoholika) v jedné benefici pořádané Stephenem Fryem. Léčebna zabrala a od 18. února 1992 si Craig nedal jednu jedinou sklenku alkoholu. A hlavně díky tomu se dostáváme konečně natrvalo do Ameriky. Ne, u Late Late Show ještě nejsme, ale blížíme se...

American on Purpose
"Můj syn bude vědět, že selhání není hanbou. Je to jenom jeden odpal, který člověk mine. A právě ten další může být tím, který obletí svět"

Název jeho druhé knihy jasně odkazuje na věci následující. Státy Spojené a Americké jsou zemí netušených možností a Craig z toho faktu vyždímal maximum. Když v roce 1994 usedlo letadlo na letiště v Los Angeles, čekala tam na něj legenda americké zábavy, Betty White. S ní nějakou dobu účinkoval jako Logan v show Maybe This Time. Sám Ferguson později mnohokrát zmínil překvapení a vděk, se kterým kvitoval hvězdné uvítání v letištní hale. Samozřejmě jí pak několikrát pozval do své show, ale to už bychom zase předbíhali.

Rok 1996 je začátkem dlouhé sedmileté štace v show Drewa Careyho. Craig a Drew Carey se stali velkými přáteli, ale Craig na své účinkování v této show nevzpomíná zrovna nejraději. Hrál tu šéfa a archetypálního Angličana. Jeho poznávací větou se stalo: "Drew, you´re fired". To by bylo fajn, kdyby to trvalo jenom rok nebo dva. Ale těch sedm bylo vážně moc. Kontrakt mu dlouho neumožňoval s touto fušeřinou seknout. V přestávkách při natáčení ale začal dělat do filmů. Bylo jich dost. Hned na prvním místě je potřeba zmínit marihuanovitou Bílou vdovu z roku 2000. Určitě ji znáte. Nejenom že tu hrál, on jí také napsal a dostalo se mu za to mnoha ocenění.

Všiml si ho dokonce i Mick Jagger, se kterým Ferguson strávil hodně času a snažil se pro něj napsat scénář. Bohužel to neklaplo. Jagger trval na tom, aby to bylo víc "topical and edgy" a jednoho krásného dne mu bylo odpovědí prosté "NE" a bouchnutí dveří. Pokud to našeho baviče něco naučilo, tak to, že s hrdiny svého mládí se už nikdy nechce setkat. Jako příklad uveďme Davida Bowieho, kterého celý život naprosto zbožňuje, ale do své show si ho právě kvůli výše zmíněnému nikdy nepozve.

Pokud zabrousíme do jeho osobního života, tak tu musí zaznít film Born Romantic (vyloženě tupý český distribuční název Vášnivá salsa). Při natáčení se bláznivě zamiloval do Olivie Williams a jejich vztah pak s přestávkami trval několik let. Jako vyloženou lahůdku vás musím poslat k tomuto videu. Na veřejnosti se pralo špinavé prádlo a Olivia nenechala na Craigovi suchou nit. Jak už to často u takto talentovaných osob chodí, rozhodl se vyzkoušet i režii. Zkušenost při natáčení jeho snímku Jsem s tebou ale byla tak otřesná, že už se k ní nikdy nevrátil. A dál? Máme tu štěky ve filmech jako Lenny, zázračný pes (muhehe), Lemony  Snickett, Niagara Motel a konečně, KONEČNĚ se dostáváme k té nejdůležitější kapitole tohoto článku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace