Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: televizní bůh Craig Ferguson


ikona
TedGeorge
craig fergusonlate night showtéma
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o nejsvéráznější hvězdě americké televize 

Dlouho jsem se považoval za předního Fergusonologa v Čechách. Pak jsem se s prosbou o pomoc obrátil na Scroochyho a dvě zprávy pohodlně stačili k tomu, abych poznal, že nejsem ani v top 10. Scroochy je Doktor Hraběta Fergusonologů v Čechách a jeho encyklopedické znalosti o problému jsou nezpochybnitelné. Už jenom tento úvod padá na jeho bedra. Co bylo původně psáno jako můj klasický volný proud myšlenek, dostalo nový tvar. Původně to bylo hodně metafyzické zamyšlení o mém "psaveckém stylu", ve kterém jsem se rozkecal o Fabii, co má najeto 150 000 km, Tatranském čaji smíchaném s Alpským rumem, Silvestru na chatě s alkohol testerem a použití sprostých slov v mém článku.

The Late Late Show with Craig Ferguson
"Pokud začnu lidem poskytovat to, co chtějí, tak se stanu jedním z nich. A já nechci být jedním z nich. Chci být sám sebou"

Psal se konec roku 2004 a Craig tentokrát nestál na mostě, aby skoncoval se svým životem. Místo toho seděl v autě na dlouhé štrece z Vancouveru do Los Angeles. To bylo totiž tak... Craig Killborn, ten nejvíc generický a nudný talkshow host, jakého si dovedete představit, dostal padáka z Late Late Show a CBS pořádala konkurz na jeho nástupce. Fergie se o tom doslechl, měl pár dní volna, a tak sedl do auta a cestou necestou se vypravil z promrzlého Vancouveru do slunného Hollywoodu. Váže se k tomu docela vtipná historka, která začíná v čase 6:06.

Byl si jistý, že je bez šance, ale proč to nezkusit, že? Na konkurzu si ho všiml Peter Lassaly. Dobře si to jméno zapamatujte, je to extrémně důležitá osoba na americké late night scéně. Legenda, která mimo jiné produkovala Tonight Show s Johnnym Carsonem. Byl to také blízký přítel Davida Lettermana, jehož společnost Worldwide Pants tuto show vyráběla pro CBS. A právě Lassaly měl na starosti produkci Late Late Show. Po skončení konkurzu zavolal Daveovi a řekl mu: "Mám tu jednoho zajímavého komika. Myslím, že by měl dostat šanci".  Tady je vzácný klip, kde si Petera můžete prohlédnout. To Lettermanovi úplně stačilo a na začátku roku 2005 začíná nová "Ferguson éra" Late Late Show.

Počátky, které nejsou u Žirovnice

No, nebylo to jednoduché. Ferguson sice dříve už něco podobného dělal, ale přece jenom to bylo víc jak deset let nazpátek a do tohoto formátu naskočil nepřipravený. Ta první interview za moc nestojí. To nejdůležitější, jeho svérázná osobnost, v tom prostě chybí. Je jasně vidět, že to nechce pohnojit, a tak se drží hodně u zdi. Za příklad považujte interview s jeho dávným přítelem, Hughem Lauriem. Jeho producent Peter Lassally to viděl, diváci to viděli, ratingy tomu odpovídaly, a Craig nám málem v roce 2005 skončil. Moc nepomohlo ani to, že v té době byl na vrcholu popularity jeho přímý konkurent, Conan O´Brien.

Všechno špatné je k něčemu dobré. Peter Lassally ho podržel, Craig se zamyslel a show se začala měnit. Bylo jasné, že tohle nemůže být další generická odnož toho klasického konceptu. Bylo potřeba riskovat a dát do toho kousek sebe. A to se také stalo. Bohužel za docela smutných okolností a to sice smrti Craigova otce. Po vysílání bylo všem jasné, že se v televizi událo něco výjimečného. Tohle nebyla naskriptovaná řeč. Šlo to od srdce a srdce to taky lámalo. Jít před milióny lidí, mluvit z patra a obnažit se před nimi na kost. To chce koule. A pokud něco Ferguson má, tak to jsou sakra velký koule. Producent a jak sám Craig říká, jeho druhý otec, Peter Lassally, si ho po odvysílání vzal stranou a řekl mu: "Přesně takhle to budeš dělat. Tohle jsi ty."Craig ho samozřejmě poslechl.

Craigovy monology se staly pověstnými. Před národ předstoupil člověk, který měl co říct. Mluvil od srdce a mluvil o věcech, o kterých nemluvil nikdo jiný. Na sousedních kanálech se jelo podle klasického mustru. Každý skandál, který zrovna hýbal Amerikou, musel dostat několik hlodů v monologu, kterým se všichni zasmáli a byly prostě divácky vděčné. Na začátku roku 2007 to začalo Craiga s prominutím srát. Chcete příklad? Britney Spears si nechala oholit hlavu a šla z průseru do průseru. Dostávala to sežrat úplně všude. A pak přišel Craig a naprosto fantastickým způsobem udělal ze všech voly.

Pojďme si hrát s formátem...
"Názory v této show rozhodně nejsou názory CBS ani společností k ní přidružených"

V roce 2008 nabraly věci rychlý spád. Craig se stal Američanem, byl vybrán za baviče na White House Correspondents Dinner a jeho hrátky s formátem late show dosáhly opravdu biblických rozměrů. Počínaje loutkami, pokračujíc mluvícím gay kostlivcem Geoffem, konče koníkem Secretariatem. Jelikož se dostáváme do čtvrtiny tohoto článku (kecám, jsme už v půlce), je akorát tak na čase opustit omezující časovou linii a vzít to trochu tematicky. Netřeba se hrabat v Craigově osobním životě nebo řešit nové studio. Třeba se k tomu díky klipům a důkladnému rozebrání jeho show dostaneme ...

Forbína

Jop, někdo tady byl velkým fandou Jana Wericha a jeho legendárních forbín v Osvobozeném divadle. V zámoří se tomu říká "cold open" a fakticky to zavedl námi milovaný pan CF. O co se jedná? Než naběhne úvodní znělka Late Late Show, Craig si vezme slovo a zaimprovizuje 2-4 minutky. A ty většinou stojí za to. Abych vám přiblížil moje dilema rovnající se Sophiině volbě, jenom tady bych nejraději nabídnul dobře 50 klipů. Ale musím být soudný, takže dostanete pouze ochutnávku. Ať vám chutná!

A) Lesbičky
Craig je miluje, já je miluju, svět je miluje. V Late Late Show je tzv. Lesbian Row, kde si sedají pouze zástupkyně něžného pohlaví. V 99,9 % případů to lesbičky nejsou (viz skvělá Christina), ale Craig si z nich rád udělá srandu a za zástupkyně čtyřprocentní menšiny je vydává. A právě v rámci cold open jim dává pěkně zabrat. Speciální kategorií jsou lesbičky ze Švédska. Takže klikejte sem, sem, sem, sem a sem

B) Shatner, McConaughey, Kristen Bell, Larry King...
Trochu budu předbíhat, ale občas se na prvních pár minut zjeví i nějaká hvězda, se kterou je následně pořádáno interview. Poslední dobou je to často William Shatner, který Craiga mimo jiné znovu uvrtal do kouřícího zlozvyku, ale je toho víc. Jak můžete vidět tady, tady a tady

C) Katastrofy
To nejlepší, co se může stát. V Show se něco podělá. Většina talk show hostů by se to snažila nějak zaonačit, ne tak Craig. Ten z toho udělá přednost a svým nezaměnitelným smyslem pro humor vás donutí smát se tam, kde by většina ze zoufalství nejspíš brečela. A fakt se musím mírnit.

D) Muzikálové
Slepá větev, oproti Craigovým zvyklostem připravené a nazkoušené. Dobře, že už to nedělá, ale některá vystoupení taky stála za to .Tady, tady a tady jsou další. ..

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace