Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 8: Nejvýraznější televizní režiséři současnosti


ikona
do_Od
top 8
Připravili jsme pro vás seznam TOP současných televizních režisérů a jejich nejlepších epizod. Máte tu své oblíbence? 

...a pokračujeme v mé oblíbené rubrice. Naposledy jsem si posvítil na některé z nejnapívanějších momentů novodobé seriálové historie a vylezl nám z toho krásný fakt, že takových by se v pravdě dalo vybrat nespočet a pořád bychom se nejspíš stále nedobrali ničeho definitivního, mrknout se na tuhle TOPku můžete sem. Předtím jsme tu ještě měli mrchy, které nám ve svých časech nedaly spát a před nimi zase kámoše, za které bychom dali ruku do ohně a vůbec by nám to nevadilo. Nicméně moje asi nejoblíbenější TOPka byla hned ta první, hudební, a tu si můžete pročíst zde. Už sbírám materiál na pokračování.

Tentokrát je ale na řadě něco jiného. Jak už titulek na úvodní stránce napověděl, dnes se budou řešit režiséři. Ti televizní, samozřejmě. Televizní tvorba už je pár let na vzestupu a ačkoliv za to může hned několik faktorů, především tedy úspěch kabelovek a jejich vlastní tvorby, z nichž největší zásluhu si na tom připsalo zcela jednoznačně HBO, bez zástupu talentovaných tvůrců v televizní branži by to určitě nešlo. A dnes jsem světla reflektorů zamířil na ty pány a dámy za kamerou, kteří s nadšením a plní energie a skvělých nápadů skáčou od seriálu k seriálu, aby "své" epizody pokaždé nějakým specifickým způsobem ozvláštnili. Přidali jim něco, kvůli čemu si i běžný divák řekne: "jo, jo to bylo super."

Nicméně jako všude jinde, i tady musí platit jistá pravidla. Vybíral jsem tedy především z režisérů a režisérek, kteří jsou stále aktivní a pár let aktivní ještě budou. Zároveň můžete rovnou zapomenout na zástupce filmové extraligy, jakými jsou např. Scorsese nebo Fincher, kteří si sem tam odskočí do televize natočit pilot nebo dva a pak zase utíkají zpátky ke svým Vlkům z Wall Street. K nim ještě přihoďte televizní borce, kteří se ale po úspěchu na malých obrazovkách rozhodli zkusit štěstí o level výš, proto např. absence Riana Johnsona nebo Alana Taylora. A konečně, při aktuálním množství už vzniklé nebo teprve vznikající televizní produkce, vybrat osmičku těch objektivně nejlepších samozřejmě není možné, proto je tenhle list spíše výběrem jmen, se kterými se pravidelní čtenáři TVzone setkávají přece jenom častěji, než třeba s takovou Beth McCarthy-Miller, která sice točila cca deset let to nejlepší z SNL, dělala na nespočtu komedií a podepsala se i pod několik epizod Californication, ale stylem a žánrem je nám přece jenom trochu dál. Toliko každopádně k úvodu, doufám, že vás článek alespoň trochu obohatí a bez dalšího zdržování, pojďme na to. 

8. Tim Van Patten

Tim, celým jménem Timothy, je asi tím nejzaměstnávanějším režisérem, který pro HBO kdy pracoval. Proslavil se už na kultovní Rodině Sopránů, ze které natočil dvacet epizod, také má ale na kontě tři úvodní epizody ze druhé řady The Wire, dvě epizody Říma, tři epizody Pacifiku, pilotní epizodu Hry o Trůny a osmnáct skvělých dílů Boardwalk Empire. Je tedy více než pravděpodobné, že už jste s jeho tvorbou měli tu čest. A co víc, byli z ní nadšení. Ostatně, akronym TVP určitě nebude náhoda. TeleVision Person? Get it?

Nejlepší epizoda: Winter is Coming - Hra o Trůny, S01E01
Zkušenosti s filmem: V 80. letech si zahrál například v americko-italském koprodukčním hororu Catacombs, později se přesunul k natáčení seriálů, ale nikdy už zpátky k filmu.
Co od něj uvidíme příště: Big Dead Place od HBO, který byl považován za srdcový projekt zesnulého Jamese Gandolfiniho. S příchodem Van Pattena se projekt konečně začal zase posouvat kupředu.

7. Lesli Linka Glatter

Věkem už spíše taková televizní babička. Babička, která se ale nezdá a na důchod se ještě ani zdaleka necítí. Lesli Linka Glatter má na kontě krom jiného i nominaci na Oscara za její krátkometrážní snímek Tales of Meeting and Parting z roku 1985. Jako režisérka začínala u menších TV filmů a méně známých seriálů, později se ale dostala například k režii pilotu a následně dalších čtyř epizod Gilmorových děvčat, osmi epizod Západního křídla od Aarona Sorkina, jedné epizody mého milovaného Studia 60, tří epizod House, pilotu Pretty Little Liars a pak taky něco málo z Justified, Newsroom, Masters of Sex a také Pozůstalých. Pravděpodobně největší úspěch jí však přinesly epizody Mad Men a Homelandu, za které získala nominace na Emmy. A pokud jste někdy slyšeli termín jako DGA, Directors Guild of America, pak vás jistě bude zajímat, že Lesli je jednou z několika málo lidí, kteří stojí v jeho čele. Podobně jako třeba Steven Spielberg, Michael Mann nebo Christopher Nolan. Dobrá parta, že jo?

Nejlepší epizoda: The Drone Queen – Homeland, S04E01
Zkušenosti s filmem: Naposledy v roce 1998, kdy natočila snímek Zakázaná touha s Kennethem Branaghem. Jo, v televizi jí je fakt líp.
Co od ní uvidíme příště: Minisérii zvanou Six, která se aktuálně natáčí a dočkáme se jí v příštím roce.

6. Euros Lyn

První a bohužel zároveň jediný zástupce kvalitního britského importu v tomto žebříčku. Euros Lyn se narodil v roce 1971 ve Walesu a mezi jeho nejvýznamější práce patří pět epizod Torchwoodu, dvanáct epizod Doctora Who, druhá epizoda první řady Sherlocka, pár epizod seriálu Broadchurch, stejně tak jako finálové dvě epizody jeho amerického remaku Gracepoint (v obojím hrál Tennant a v diskuzi to určitě někdo doporučí) a především rozjezd pro mě zatím výborného Happy Valley, které bych popsal jako britskou verzi Farga. Především třetí díl je naprosto výborný. Jen do toho. Lyn se ovšem nebojí vykročit taky za velkou louži a díky tomu se dostal i k režírování dvou epizod nové řady Daredevila, které se samozřejmě moc povedly. Po všech stránkách zkrátka ostřílený chlapík, který si to šesté místo rozhodně zaslouží.

Nejlepší epizoda: Episode 3 - Happy Valley, S01E03
Zkušenosti s filmem: Právě je sbírá.
Co od něj uvidíme příště: Filmovou adaptaci a zároveň jeho celovečerní debut The Library Suicides, thriller podle bestsellerové knihy Y Llyfrgell, odehrávající se ve Velšské národní knihovně.

5. Johan Renck

Pokud vás zajímá, kdo je v dnešní době považován za krále reklam a hudebních klipů, pak jste tady správně. Ano, je jím Johan Renck a jednu z jeho posledních prací si můžete pustit na youtube pod tímto odkazem. Jde o klip Blackstar k písni od Davida Bowieho. Renck se ale rozhodně nefláká, když zrovna není na nějaké párty a obklopený modelkami, maká na své televizní kariéře a prozatím je třeba uznat, že úspěšně. Kdysi se tak už přimotal k natáčení tří epizod Breaking Bad a to samé číslo si střihl i u Vikingů. Dále má na kontě epizody Halt & Catch Fire, Walking Dead, Batesova motelu nebo úvodních dvou epizod stále neprávem přehlížené pecky Bloodline od Netflixu. Vzhledem k jeho věku je pak jisté, že o něm v budoucnu ještě určitě hodně uslyšíme.

Nejlepší epizoda: Part 1 - Bloodline, S01E01
Zkušenosti s filmem: V roce 2008 natočil thriller Downloading Nancy s Mario Bello a Jasonem Patricem.
Co od něj uvidíme příště: The Last Panthers, šestidílnou minisérii podle předlohy Jacka Thorna s hudební znělkou od... Davida Bowieho.

4. Phil Abraham

Phil Abraham začínal kdysi nejprve jako kameraman a teprve později se přesunul k režii. A nejspíš ho to asi chytlo, protože dnes je považován za jednoho z nejlepších v branži. Bodejť by ne, když zkušenosti nabíral sledováním jiných při natáčení Rodiny Sopránů, kde si později sám střihnul svou první seriálovou epizodu. Díky tomu se vyšvihl nahoru a mohl se tak přesunout k natáčení seriálů jako Breaking Bad, The Good Wife, The Missing, The Killing, Boss, Ray Donovan a nedávno pak i k Orange is the New Black, kde má na kontě pět epizod, Mad Men, kde natočil rovnou patnáct (!) epizod a nebo také k Daredevilovi, kde se postaral v obou řadách o první dvě epizody, přičemž jedna z nich obsahuje právě tu památnou scénu s chodbou. Ano, tohle jméno by vám po právu mělo uvíznout v hlavě.

Nejlepší epizoda: Cut Man – Daredevil, S01E02
Zkušenosti s filmem: Překvapivě malé, v roce 2006 se však postaral o kameru k filmu Annapolis s Jamesem Francem a Jordanou Brewster.
Co od něj uvidíme příště: Doteď se nám nesvěřil, ale těšíme se.

3. Jeremy Podeswa

A jsme u nejlepší trojky. Jeremy Podeswa, režisér mnoha epizod Tudorovců, Borgiů, později také dvou skvělých epizod Newsroom, Game of Thrones, sedmi epizod Boardwalk Empire a především vynikající čtvrté epizody druhé série Temného případu. V  jejím závěru nám zcela nečekaně odmontoval čelisti a poslal je k zemi tak nečekaným způsobem, že od té chvíle marně čekáme na to, až nám ukáže nějaký další ze svých kouzelnických triků. Musí to být přece čaroděj, ne? Tak či tak, věštíme mu ještě velkou a slavnou budoucnost.

Nejlepší epizoda: Down Will Come – Temný případ, S02E04
Zkušenosti s filmem: V roce 2007 natočil podle všeho výtečné drama Fugitive Pieces, ve kterém si zahrály mimo jiné i Rosamund Pike, Ayelet Zurer a Nina Dobrev.
Co od něj uvidíme příště: První dvě epizody 6. řady Hry o Trůny.

2. Michelle MacLaren

Michelle MacLaren, narozená 1965 v Kanadě, se na začátku své kariéry proslavila především svou prací na kultovním seriálu Akta X, který dlouhou dobu produkovala. A nejspíš to bylo v té době, kdy si také poprvé přičichla k režii. A že jí to chytlo, o tom nás pak s pravidelností začala přesvědčovat v seriálech Breaking Bad (jedenáct epizod), Walking Dead (tři epizody), Hra o Trůny (čtyři epizody), Pozůstalí (zlomová osmá epizoda první série) nebo naposledy Volejte Saulovi (zatím jedna epizoda). A když už jsme nakousli Breaking Bad, stejně jako Akta X i tuhle dnes už kultovní sérii z velké části produkovala, za což má mimochodem také dvě Emmy (nejlepší drama 2007 a 2008). To jí samozřejmě vyneslo hodně pozornosti a taky proto je dnes její pozice v televizi víceméně neotřesitelná.

Nejlepší epizoda: To'hajiilee – Breaking Bad, S05E13
Zkušenosti s filmem: 6 měsíců práce na nové Wonder Woman, nakonec odešla po „tvůrčích neshodách.“
Co od ní uvidíme příště: Pilotní epizodu nového seriálu The Deuce od scenáristy The Wire, Davida Simona.

1. Miguel Sapochnik

A jsme ve finále. Vítězem téhle mé malé režisérské TOPky se nakonec nemohl stát nikdo jiný, než člověk zodpovědný za naprosto nejluxusnější bitevní sekvenci, kterou nám doteď Hra o Trůny nabídla. To ale není vše, přidejte k tomu několik epizod Dr. House, dvě epizody Banshee (logicky) a to samé číslo epizod Fringe a nakonec taky jednu z těch lepších epizod druhé řady Temného případu a máte pána, který nejenže ví, co dělá, ale dělá to ještě navíc tak šikovně, že si díky tomu vysloužil "povýšení" a výsadu podepsat se pod režii finálních dvou epizod nadcházející řady Game of Thrones. A co dál? Kdo ví, každopádně nás to ale bude zajímat. 

Nejlepší epizoda: Hardhome – Hra o Trůny, S05E08
Zkušenosti s filmem: Natočil akční sci-fi Repo-Man s Judem Law a Forestem Whitakerem. 
Co od něj uvidíme příště: Dvě finálové epizody 6. řady Hry o Trůny.

A co na tuhle TOP osmičku říkáte vy? Kdo vám tu chybí a kdo naopak podle vás přebývá? Nebojte se s námi podělit o vaše názory v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace